Zari

Ethel Clayton

Povolání:
Národnost:
Narození:
8.11. 1882, Champaign, Illinois, USA
Úmrtí:
11.6. 1966, Oxnard, California, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka němé éry Ethel Claytonová byla dívkou vzdělanou v klášteře z Champaign v Illinois, která po ukončení školy hledala práci u divadla. Tu a tam si zajistila malé úlohy, ale většího úspěchu dosáhla, až když šla pracovat pro Frawley Organization, která měla několik cestovních divadelních souborů. Zpočátku dostávala malé roličky, ale postupně se vypracovala až k hvězdným hlavním rolím. Nástup filmů však brzy probudil její zvědavost a návštěva filmového studia její zájem prohloubil ještě více. Producent Siegmund Lubin jí nabídl hrát v jedné ze svých inscenací, ona souhlasila a debutovala ve filmu The Great Divide. Po vzhlédnutí hotového filmu souhlasila s natáčením dalšího The Lion and the Mouse (1914). Brzy se vzdala divadla ve prospěch filmu. Byl to začátek kariéry, která trvala více než 30 let a zahrnoval více než 180 filmů. Její poslední byl The Perils of Pauline (1947), ve které měla jen malou neuvedenou roli, po které odešla od filmu.

Poprvé byla vdaná s hercem-režisérem Josephem Kaufmanem až do jeho smrti v roce 1918 během epidemie španělské chřipky. Později se dvakrát provdala za herce němých filmů a bývalou hvězdu Iana Keitha a dvakrát se rozvedli. V obou případech Claytonová uvedla násilí a nadměrné pití.

Zemřela 6. června 1966 ve městě Oxnard v Kalifornii v nemocnici Guardian Convalescent Hospital. Bylo jí 83 let.Pohřbena je v Ivy Lawn Memorial Park ve městě Ventura v Kalifornii.

Za své zásluhy pro k filmový průmysl má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy na 6936 Hollywood Boulevard.

Autor: Petrkey

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ethel Clayton

Clayton Ethel

Naposled navštívené:
Ethel Clayton

Clayton Ethel