Zari

John Turturro

Povolání:
Rodné jméno:
John Michael Turturro
Národnost:
Věk:
67
Narození:
28.2. 1957, Brooklyn, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
John Turturro se narodil 28.2.1957 v Brooklynu v římskokatolické rodině jako druhý ze tří bratrů, jeho otec byl tesař, matka amatérská jazzová zpěvačka. Mladší bratr Nicholas je také herec, další herečkou v rodině je sestřenice Aida Turturro. V roce 1985 se John oženil s herečkou Katherine Borowitz, s níž má dva syny: Amedeo se narodil v roce 1990, Diego v roce 2000. Je katolík, jeho žena židovka.
Studoval na State university of New York, New Paltz a Drama School na Yale. Hereckou kariéru začal v divadle, získal divadelní ceny Obie a Theatre World Award. Ve filmu se poprvé objevil ve Scorseseho Zuřícím býkovi, ale jako průlom v jeho kariéře bývá uváděn film Jednej správně (režie Spike Lee - společně natočili osm filmů). Celosvětovou popularitu mu však přinesla až spolupráce s bratry Coeny a první film Millerova křižovatka, kde ztvárnil padoucha Bernieho. Následoval film Barton Fink a ocenění na festivalu v Cannes za stejnojmennou roli. Dalším oceněním byla nominace na Zlatý Globus za roli Herbieho Stempela ve filmu Otázky a odpovědi.
Mezi nezapomenutelné postavy patří rozhodně Jesus Quintana z filmu Big Lebowski nebo Pete v Bratříčku, kde jsi? John Turturro je velmi talentovaný herec, což je vidět na celé škále jeho rozmanitých rolí. Z dalších vynikajících filmů můžeme jmenovat např. Muž, který plakal, Tajemné okno, Illuminata, Lužinova obrana, Příměří nebo výborný Život v sedmém nebi (v originále Box of Moonlight).


Autor: xebece

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných (2000) [TV se...

04:35 - 04:59

8 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Kvarteto

04:40 - 04:59

3 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

04:00 - 04:55

43 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

04:00 - 05:10

43 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
John Turturro

Turturro John

Claude Lulé

Lulé Claude

Naposled navštívené:
John Turturro

Turturro John

Claude Lulé

Lulé Claude