Zari

Petr Štěpánek

Povolání:
Národnost:
Věk:
75
Narození:
2.10. 1948, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Petr Štěpánek se narodil 2. října 1948 v Praze do rodiny význačného českého herce Zdeňka Štěpánka. Má tři sourozence, kteří se všichni, stejně jako on, nějak vydali v otcových stopách - nevlastní sestra Jana (z otcova prvního manželství) i bohužel již zesnulý bratr Martin jsou herci a nejmladší setra Kristina Taberyová se věnuje divadelní režii.

Jako kluk byl prý Petr velmi neposedný, až zlobivý a jediné, co ho dokázalo zklidnit, bylo právě divadlo. Tam dokázal sedět a ani nedutat. Velmi rád také vzpomíná na chvíle, prožité se sourozenci v jihočeské vesničce Horní Vltavici, kde měli jejich rodiče dlouhodobě pronajatou budovu starobylé fary. Pobývali tu i dlouhodoběji, takže zde děti někdy chodily i do školy a oba bratři ministrovali v místním kostelíku. Na zdejším hřbitově se nachází i hrob jejich maminky.

Po ulončení základní školy Petr vystudoval gymnázium a posléze i DAMU. Už během studia hostoval v pražském Národním divadle, kde také ihned po absolutoriu (r. 1970) získal trvalé angažmá.Až do roku 1993 zde hrál stěžejní role české a světové klasiky, v současnosti se věnuje především muzikálovému herectví a díky svému nádherně znělému hlasu tak spolupracuje s různými pražskými scénami. Jeho hlavním působištěm je Hudební divadlo Karlín, kde zazářil v celé řadě krásných rolí - např. jako Karel IV. v legendární Noci na Karlštejně.Účinkoval ale i v několika představeních pražského Divadla Brodway, kde jej bylo možné vidět např. jako císaře Rudolfa II. v muzikálu Golem.

Před filmovou kamerou poprvé stanul v roce jako šestnáctiletý (Každý mladý muž - 1965) a od té doby šel doslova z role do role. V mládí proslul hlavně jako představitel krásných a romantických princů - viz Jiřík z pohádky Zlatovláska (1973) anebo rytíř Des Grieux z televizního zpracování slavné básnické hry Manon Lescaut (1970).

Zahrál si ale i současné postavy: v Tv seriálech Kamarádi (1969), Třicet případů majora Zemana (1974), Okres na severu (1980), anebo My holky z městečka (1985). S bratrem Martinem se sešel ve filmu Tajemství velikého vypravěče, kde ztvárnil Alexandra Dumase mladšího. Mimo to účinkoval i v nesčetném množství televizních her, inscenací a pohádek. V poslední době zabrousil do lékařského prostředí, a to hned ve dvou seriálech - Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (2002) a Ordinace v růžové zahradě (2005).

Hodně se též věnuje dabingu - Jumanji (1995), Vypůjčené životy (2000), Darované srdce (2002) a mnohé další. Jeho hlas můžeme zaslechnout i v pohádce Princ Bajaja (1971), kde namluvil roli samotného Bajaji - slovenského herce Ivana Palúcha.

První manželkou Petra Štěpánka byla jeho herecká kolegyně Regina Rázlová, při natáčení Zlatovlásky se ale Petr zamiloval do režisérky Vlasty Janečkové. Před lety prošel komplikovaným vztahem k bratru Martinovi, jehož důvodem byly jejich rozdílné politické názory. Po Martinově emigraci se jej Petr dokonce veřejně zřekl, ale ještě před Martinovou smrtí se oba bratři naštěstí ještě stačili usmířit.

Petr Štěpánek žije spolu s manželkou v domě svého dětství na Malé Straně, poblíž Karlova mostu. Z krásného prince je dnes stříbrovlasý elegán, milovník dobrého jídla i pití, hlavně pak kvalitního vína. U svého domu si proto založil i symbolický vinohrad, který obnáší tři rostlinky vinné révy. Tak tedy - "Na zdraví!"

Současnou manželkou Petra Štěpánka je herečka Zlata Adamovská.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

57 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

07:45 - 08:40

17 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:30 - 08:15

32 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:50 - 08:15

12 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Petr Štěpánek

Štěpánek Petr

Josef Laufer - Natvrdo

Josef Laufer - Natvrdo

Manolito Rodriguez

Rodriguez Manolito

Naposled navštívené:
Petr Štěpánek

Štěpánek Petr

Josef Laufer - Natvrdo

Josef Laufer - Natvrdo

Manolito Rodriguez

Rodriguez Manolito