Životopis (biografie) / Informace:
V roce 1970 absolvoval filologickou fakultu na Jagelonské univerzitě v Krakově a v roce 1972 ukončil hereckou fakultu na krakovské Vysoké divadelní škole (PWST). Poté nastoupil angažmá do krakovského divadla Starý Teatr (jeho členem je dodnes), kde debutoval roku 1971 pod režijním vedením Andrzeje Wajdy úlohou Verchovenského v Camusové dramatizaci Dostojevského románu Ses/. Z dalších roli, s nimiž zde slavil úspěch, vynikají Wysocki v historickém dramatu Stanislawa Wyspiaňského Listopadová noc (1974) a dánský kralevic v Shakespearově dramatu Hamlet (1981). Popularitu mu přineslo v polovině 70. let moderování cyklu televizních programů Spotkania z ballad^ (Setkání s baladou). Ve druhé polovině 70. let na sebe upozornil zejména ve filmech tzv. morálního neklidu, v nichž tvůrci zkoumali etické problémy soudobé polské společnosti. Nevytvořil však stabilní typ hrdiny, naopak hrál postavy, jejichž lidské vlastnosti a hodnoty se pohybují v širokém rozpětí. Za roli pořadatele tanečních zábav a konferenciéra Lutka Danielaka v dramatu Předtanečník (režie F. Falk) získal Zlatou plaketu na MFF v Chicagu 1979. Bronzovými gdaňskými Ivy na národním festivalu v Gdaňsku 1979 byly oceněny výkony, jaké podal ve dvou povahové rozdílných postavách: kinoamatér Filip Mosz, který se na cestě za splněním svých ideálů setkává s různými problémy a konflikty společenského charakteru, ve filozofující výpovědi Amatér (režie K. Kieslowski); mladý dobrosrdečný profesor dějepisu Zbigniew Ejmont, o jehož rozepři s bezohledným profesorem tělocviku (K. Zaleski) pojednává psychologické drama Šance (režie F. Falk). Vedle vážných postav ztělesnil také řadu komicky laděných hrdinů, především ve filmech Juliusze Machulského: vychytralý a prostopášný Max, jeden ze dvou zhibernizovaných mužů (O. tukaszewicz), kteří se po rozmrazení ocitnou v přetechnizované podzemní ženské říši, ve sci-ft komedii Sexmise; Velký jedlík, tvrdý vládce trpasličí říše, ve fantaskní komedii King Size; americký profesionální pistolník polského původu Johnny Pollack, pověřený chicagskou mafií, aby zastřelil uprchlého zrádce (V. Golovin), v retrokomedií Dójř vu. V roce 1994 debutoval jako filmový režisér erotickou komedií na motivy povídky Jerzyho Pilcha Seznam cizoložnic, k níž napsal scénář a ztělesnil v ní vysokoškolského asistenta Gustawa, který dostane za úkol provázet po Krakově švédského hosta. Je laureátem mnoha ocenění z divadelních a filmových festivalů, na filmových setkáních vtagowé 1980 získal speciální Zlatý hrozen jako hvězda roku. Je spoluautorem dialogů k několika filmům a věnuje se rovněž pedagogické činnosti na krakovské PWST (je jejím rektorem) i v zahraničí. Počátkem února 1991 hostoval v Praze a byl oficiálním hostem MFF v Karlových Varech 1995 a MFF Praha 1996. Na Slovensku hostoval na l. ročníku MFF filmových klubů v Banské Bystrici 1995.
ART Film 2003

Životopis (biografie) / Informace:
Bibliografie:
a Práce, 19.7.1995. strana 13 (rozhovor).
a MF Dnes. 13.7.1995, strana 13.
a Interview, 1993. číslo 12, strany 14-15 (rozhovor).
a Rudé právo, 1993, číslo 13, strana 7 (rozhovor).
a Kino, 1991, číslo 4, strana 2.
a Kinorevue, 1991, číslo 10, strana 2.
a Lidová demokracie, 14.2.1991. strana 8 (rozhovor).
a Kino, 1986, číslo 2, strany 8-9.
a Film a divadlo, 1986, číslo 13, strany 18-21 (rozhovor).

Autor/Zdroj: /

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

6 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Hampejznice, hospodyně a hrdin...

11:05 - 12:10

31 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Co na to Češi (2016) [TV pořad...

11:05 - 11:45

31 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Mraky nad mořem (2007) [TV fil...

10:25 - 12:15

71 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 154905
Osobností: 640969
Fotografií: 591541
Plakátů: 280983
Obsahů a biografií: 141899
foto

Komerční sdělení

Seznam DVD

Potřebujete si udělat pořádek ve filmech? Tak právě pro Vás je tu tento program.

foto

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Zvířecí zuřivost (1988)

Zvířecí zuřivost
Novinář je při vloupání   do laboratoře pokousán   opicí. Následuje tradiční   šíření nemocí po   dalších lidech. Nic co by   nebylo již 1000 x více >

Autor: red.mann | Hodnocení: 2 / 10

Křik (1991)

Křik
Příběh z chlapeckého   nápravného tábora, kde   nový učitel (John Travolta)   zasvěcuje chlapce do nové   hudby - rocken n rollu.   Průměrný film, kde za   zmínku stojí jen výkon   Travolty.

Autor: red.mann | Hodnocení: 5 / 10

Krev šampiona (2016)

Krev šampiona
Neskutečné vyprávění o   neuvěřitelné vůli a síle   Vinnyho Pazienzy. Film nenudí   a příběh běží plynule od   začátku až do konce.   Motivační více >

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Úhoři mají nabito (2018)

Úhoři mají nabito
Film mě svým protáhlým   dějem moc nezaujal. V kině   nás bylo osm, dva diváci   odešli v průběhu. Čekal   jsem víc.

Autor: Fiktik | Hodnocení: 3 / 10

Zašlapané projekty (2008) [TV se...

Kdy bude pokračování - ukradené projekty?

Zašlapané projekty
Jako nápad bezvadný, ale   jaksi jsem se nedočkal jejich   znovuzrození, když se "teď   už může". Spíš by se dal   natočit nový seriál   více >

Autor: Mackaku | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jerzy Stuhr

Stuhr Jerzy

Naposled navštívené:
Jerzy Stuhr

Stuhr Jerzy

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2019, Filmová databáze s.r.o. (FDb.cz). Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.052/0.018