Zari

Wes Studi

Povolání:
Rodné jméno:
Wesley Studie
Známý jako:
Wes Studi
Národnost:
Věk:
76
Narození:
17.12. 1947, Nofire Hollow, Oklahoma, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americký herec Wes Studi se narodil v Nofire Hollow ve státě Oklahoma dne 17. prosince 1947. Pochází z indiánského kmene Cherokee, jehož jazykem mluvil jako dítě, cca do svých pěti let. Je synem námezdného dělníka na ranči Andy Studie a hospodyně Maggie a po rodičích pochází z indiánského kmene Cherokee, jehož jazykem mluvil jako dítě, cca do svých pěti let. Anglicky se naučil na základní škole. Vzdělání získal na Chilocco Indian Agricultural School v severní Oklahomě. V roce 1967 narukoval do armády a aktivní vojenskou službu absolvoval ve Vietnamu. Po návratu maturoval na Tulsa Junior College a aktivně se zapojil do hnutí za práva amerických Indiánů (mj. v roce 1973 účast na obsazení Wounded Knee v Jižní Dakotě) a pomáhal vydávat indiánské noviny.

Než se koncem 70. let rozvedl s manželkou Maura Dhu, žil několik let na svém koňském ranči, pak jej opustil a nastoupil hereckou dráhu. První jevištní zkušenosti získal jako člen divadelního souboru American Indian Theatre Company a ve vlastním sólovém zájezdovém pořadu Coyote Chews His Own Tail (Kojot si hryže svůj ocas).

Do kinematografie vstupuje v 90. letech jako představitel statných (měří 183 cm) charismatických Indiánů, mj. jako bojovník kmene Pawneeů ve výpravném díle „Tanec s vlky“ (r. K. Costner) a především jako hurónský zvěd Magua v adaptaci knihy Jamese F. Coopera „Poslední Mohykán“ (r. M. Mann). Zaujal v titulní roli legendárního náčelníka a šamana apačského kmene Čirikawa v životopisu „Geronimo americká legenda“ (r. W. Hill), jako němý indiánský šaman, zjevující se Jimu Morrisonovi (v podání Val Kilmera) v jeho alkoholických a drogových vizích v hudebním životopisném dramatu „The Doors“ (r. O. Stone).
Uplatnění našel i v akčním žánru např. jako jednooký šéf obchodu se zbraněmi Sagat v thrilleru podle počítačové hry „Street Fighter: Poslední boj“ (r. S. E. de Souza), jako losangeleský policista Casals v kriminálním dramatu „Nelítostný souboj“ (r. M. Mann) či gangster Hannover v hororu „Chobotnice“ (r. S. Sommers). Jeho nevšední hluboký hlas lze často slyšet v komentářích TV dokumentů s indiánskou tematikou.

V roce 1994 Získal Western Heritage Award (spolu s kolektivem) za „Geronimo: An American Legend“ a v roce 2005 hrál ve filmu „The New World“, nominovaném na Cenu akademie (Academy Award).
Ve volném čase se zabývá řezbou do kamene, hraje na basu v místní kapele „The Firecat“ a je autorem dvou knih pro děti.

Autor: charlie1612

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

96 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

111 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

126 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

71 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Wes Studi

Studi Wes

Richard Jamieson

Jamieson Richard

Naposled navštívené:
Wes Studi

Studi Wes

Richard Jamieson

Jamieson Richard