Zari

Alfred Strejček

Povolání:
Známý jako:
Alfréd Strejček
Národnost:
Věk:
82
Narození:
24.11. 1941, Praha, Protektorát Čechy a Morava
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec Alfred Strejček pochází z Prahy, jeho otec byl úředníkem, matka pracovala jako dělnice. Alfred studoval na strojní průmyslovce v Kutné Hoře, kde díky působení v dramatickém a recitačním kroužku propadl zájmu o divadlo a po maturitě nastoupil na brněnskou JAMU. Tady absolvoval studium herectví (1964). Již za studií hostoval v Divadle Oldřicha Stibora v Olomouci, po absolutoriu získal angažmá v pražském Divadle Jiřího Wolkera (1964-1968), pak přešel do Divadla E. F. Buriana (1968-1970), jednu sezónu pak strávil znovu v Brně, ve Státním divadle (1970-1971), poté se na plných sedmnáct let vrátil do Divadla E. F. Buriana (1971-1988), od počátku roku 1989 působí ve svobodném povolání.

Ve svých divadelních začátcích vynikl Strejček v milovnických rolích (Evžen Oněgin, Romeo a Julie, Don Carlos, Loupežník), zásadní pro něj byla také spolupráce s Divadlem Za branou koncem šedesátých let a znovu po jeho obnovení po roce 1989, hrál také na scéně divadla Maringotka. Doménou Alfreda Strejčka je mluvené slovo a přednes, například ve Viole nebo v Lyra Pragensis. Po roce 1989 se zaměřil například na jevištní prezentaci biblických příběhů, jako letitý ctitel literárního odkazu J. A. Komenského stál u zrodu projektu Vivat Comenius. Tento koncertní program obohacený o Strejčkův mluvený projev byl uveden ve více než třiceti zemích a získal několik ocenění od organizace UNESCO.

Alfred Strejček je od počátku sedmdesátých let mediálně známou osobností, jeho práce před filmovou kamerou čítá však jen několik málo položek. Hrál hlavní roli nalezence Plaváčka ve filmové pohádce TŘI ZLATÉ VLASY DĚDA VŠEVĚDA (1963), která je však již dnes celkem zapomenuta. Po nevelké epizodě v politicky angažovaném titulu O MORAVSKÉ ZEMI (1977) hrál další hlavní roli ve filmu PODIVNÁ PŘÁTELSTVÍ HERCE JESENIA (1985). O několik let později si zahrál básníka Baudelaira ve snímku PŘÍLIŠ HLUČNÁ SAMOTA (1994). Více a často větších příležitostí se dočkal v televizi, kde jej bylo možno vidět v řadě inscenací. Významnou položku ve Strejčkově práci tvoří jeho aktivity v rozhlase, kde jeho jméno figuruje ve více než tisícovce pořadů, pro rozhlas pracuje i dnes, nicméně místo před mikrofonem má dnes především jako moderátor hudebně zaměřených pásem (ve spolupráci se Štěpánem Rakem)

První manželkou Alfreda Strejčka byla herečka Consuela Morávková (*1944), která v roce 1979 emigrovala do Velké Británie. Podruhé se oženil s atletkou Jarmilou Nygrýnovou (1953-1999). Alfred Strejček má dvě dcery.

Autor: argenson

Životopis (biografie) / Informace:
Herec a hudebník Alfred Strejček sice odmaturoval na Střední strojní průmyslové škole Kutná Hora, ale zvítězilo u něj umění a na této scéně se pohybuje také na postu scénáristy. A. Strejček, bývalý manžel herečky Consuely Morávkové se věnuje také pedagogické práci i soukromému podnikání s agenturou a vydavatelstvím Amos.

Alfred Strejček vstoupil za času svého středoškolského studia do recitačního a dramatického kroužku, což mu jistě pomohlo k přijetí na brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění. Při vysokoškolských studiích hostoval Strejček v olomouckém Divadle Oldřicha Stibora a po absolutoriu byl přijat do uměleckého souboru pražského Divadla Jiřího Wolkera. Po čtyřech sezonách přešel Strejček k Divadlu Emila Františka Buriana, kam se po roční odmlce u Státního divadla Brno počátkem 7o. let vrátil, aby zde působil bezmála další dvě desítky let. Na prknech, co znamenají svět Strejček vyniknul převážně v postavách lyrických milovníků, což dokladují například titulní Romeo nebo Lenský z Puškinova Evžena Oněgina. Strejček spolupracoval také s oběma Krejčovými Divadly Za branou, s Divadlem Maringotka, s Divadlem Viola či Divadlem Lyra Pragensis. Přestože není A. Strejček v současné době v žádném stálém profesionálním divadelním angažmá, lze jej potkat na nespočtu koncertních či recitačních jevištích v mnoha zájezdových pořadech, v nichž vyniká jeho cit pro kultivované mluvené slovo i poezii, stejně jako nevídaný a pro něj tolik charakteristický umělecký přednes. Na malých scénách kulturních domů i improvizovaných podiích rozličných prostorů v okresních městech či obcích se Strejček na veřejnosti představuje v projektech, na kterých spolupracuje s orchestry a jinými předními interprety z oblasti vážné či populární hudby. Strejčka tak lze mimo jiných vidět i s J. Molavcovou v komponovaném pořadu Oráč a smrt, s L. Kyselákem v melodramatickém pásmu o životě B. Martinů Píseň o domově nebo například se Š. Rakem, s nímž nastudoval více projektů a z nichž lze vypíchnout především Biblická zastavení, Koncert pro Mistra Jana, Tuláka po hvězdách nebo jejich nejvýznamnější Vivat Comenius.

Alfred Strejček se v několika případech objevil i na stříbrném plátně či na televizní obrazovce a velké štěstí ho potkalo hned na počátku jeho práce před kamerou, neboť v dějinách kinematografie debutoval rovnou hlavní rolí Plaváčka ve Valáškově osobitě a stylisticky adaptované pohádce Tři zlaté vlasy děda Vševěda. Druhou a prozatím poslední ústřední filmovou úlohu nabídnul Strejčkovi K. Steklý ve svém nastudování Olbrachtova románu Podivná přátelství herce Jesenia. Mimo obou titulů jsme Strejčka viděli například v epizodní postavě družstevníka z Kachlíkovy filmové kroniky O moravské zemi nebo v roli skutečné osobnosti světových dějin, v roli francouzského básníka Baudelaira z koprodukční Příliš hlučné samoty, kterou V. Caisová realizovala na základě Hrabalovy předlohy. Zatím naposledy jsme mohli A. Strejčka z celuloidového pásu vidět v postavě strážce z Burgerova koprodukčního historického velkofilmu Iluzionista. Daleko více práce nabídla A. Strejčkovi televize a mimo pro něj tolik typického přednesu veršů v kultovních Nedělních chvilkách poezie si na něj bude divák pamatovat jako na Trivalena z inscenace hry bratří Čapků Lásky hra osudná režisérky M. Valové; jako na Standu Stoklasu z Hužerovy komedie Kam s ním? nebo jako na Pavla z Němcova dramatu Dům na konci města. Prozatím poslední Strejčkovou spoluprací s televizí je seriál Gynekologie 2, ve kterém namlouvá úvodní komentáře se stručným obsahem předešlých dílů. Strejčkova práce pro film i pro televizi, jistě není konečná a vzhledem k jeho hlasovým dispozicím i nespornému hereckému talentu je jisté, že se s ním budeme v budoucnosti setkávat i nadále.

Tituly a ocenění: Alfred Strejček je několikanásobným laureátem rozličných soutěží v uměleckém přednesu a mimo to je spolunositelem Ceny Unesco za koncertní programovat Comenius.

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alfred Strejček

Strejček Alfred

Naposled navštívené:
Alfred Strejček

Strejček Alfred