Zari

Frank Sinatra

Povolání:
Rodné jméno:
Francis Albert Sinatra
Národnost:
Narození:
12.12. 1915, Hoboken, Hudson County, New Jersey, USA
Úmrtí:
14.5. 1998, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Frank Sinatra
Někdy nevím, čím se cítím být víc, zda jsem zpívajícím hercem, nebo hrajícím zpěvákem. Prohlásil o sobě Francis Albert Sinatra, který se na světlo světa podíval 12. prosince 1915 v Hoboken - USA. Jeho otec, původem ze Sicílie se do USA přestěhoval s rodiči v roce 1895, byl povoláním hasič. Matka Natálie také emigrovala se svými rodiči do států, a to v roce 1897. Ačkoliv byl Frankie vychováván jako plnokrevný ital, měl dle svých vzpomínek velmi nezáživné a nezábavné dětství. Byl vychováván v úzkoprsém a maloměšťáckém duchu.
Když poprvé Frank Sinatra slyšel herce a zpěváka Binga Crosbyho v rádiu, rozhodl se, že se také stane zpěvákem.Svou pěveckou kariéru započal, když v rozhlasu prošel poměrně přísným konkursem. Už dříve spolupracoval s jednou amatérskou kapelou ve svém rodišti v Hobokenu . Jeho začátky byly mapovány nejdříve v malých klubech a rozhlasových stanicích v New Jersey. Nějaký čas si ho pro své koncertní turné vybral trumpetista Harry James. V roce 1940 se připojil k orchestru Tommyho Dorseye, a jeho sláva zpěváka stoupala. Najednou získal nové publikum - především mezi mladými posluchači, svým projevem se nemusel dovolávat obdivu. Jeho neotřený styl a provedení swingové, jazzové, bluesové, i populární hudby, který apeloval především na čistotu zpěvu byl jedinečný. Se spol. Columbia podepsal velmi lukrativní smlouvu na nahrávání desek. Sinatra se začal na počátku čtyřicátých lét objevovat ve filmech vyhovujících jeho tehdejšímu zaměření, tedy hudebních – muzikálových. Jeho častým partnerem byl mimo jiné známý muzikálový tanečník a herec Gene Kelly.
Co by mohlo být nazváno jeho druhou kariérou, byl přerod v dobrého dramatického herce. Velice si totiž celou dobu přál, aby v něm neviděla kritika „jen“ zpěváka, ale i dobrého herce, což v lehkých komediích, a hudebních filmech dokazovat nemohl. První charakterní rolí byl voják Angelo Maggio v dramatu Odsud až na věčnost z roku 1953, za kterou získal svou první cenu akademie za nejlepší vedlejší roli. Tato role i jeho výkon byly klíčovými při Sinatrově návratu na scénu. V roli úkladného chladnokrevného vraha F. Sinatra exceloval hned následující rok v detektivce „Suddenly“ – kritika jeho výkon náležitě ocenila. V roce 1955 film „Muž se zlatou paží“ za který přijal cenu Akademie za nejlepšího herce.
Slavný Sinatrův návrat je látka ke vzniku další americké legendy. Přišel o hlas, přestal zpívat. Vzpamatoval se ze své osobní tragedie, a po operaci hlasivek dostal jeho hlas nové, zajímavé vyzrálé zabarvení, které bylo ohromně přesvědčivé.V padesátých a šedesátých létech, to již byl nový Sinatra, který se stal tou největší atrakcí Las Vegas, vedle Deana Martina, Sammy Davise, Jr., herce Petera Lawforda, komika Joey Bishopa, Shirley MacLaine a jiných hvězd. Byl velikým obdivovatelem a přítelem zpěváka Sammyho Davise Jr. – který byl často segregován v různých luxusních hotelích a kasínech. Frank se zasazoval za odstranění tohoto diskriminačního postoje proti umělcům černé barvy, a podařilo se. Mezi jeho další přátelé se řadil i klan Kennedyů. Jeho přítel a silný stoupenec byl president John F. Kennedy. V roce 1961 si Sinatra pořídil své vydavatelské a nahrávací studio.Rok 1962,a snímek Mandžurský kandidát, ve kterém hraje ustaraného, ustrašeného, nicméně nakonec rezolutního muže. V roce 1965 další zajímavý film Von Ryanův expres, Sinatra přidal ke svému hereckému pojetí přesvědčivé vyjádření odsudku válce, v tomto případě II. světové, a jeho role byla velice zajímavě až akčně pojata. V 70-tých letech Frank Sinatra začíná „ pomalu koketovat s důchodem.“Přesto si připravil nové koncertní turné. Vystupuje v Las Vegas, i po celém světě. Byl to tak trochu záměr, jak přivést zpět do obliby veřejnosti americké songy z předešlých let. Jeho kariéra kupodivu pokračovala až do devadesátých let. Nejvíce úspěšné z té doby jsou Duety - alba, na kterých si zazpíval s hvězdami jako U2, Bono a.j. Vystupoval živě až do února 1995, kdy mu bylo téměř 80 let.
Sinatra byl poprvé ženatý v roce 1939 s Nancy Barbato, spolu měli tři děti – Nancy, Franka a Christinu. Po dvanáctiletém manželství se s Nancy rozvedl, a oženil s herečkou Avou Gardner v r. 1951. S tou se rozvedli po dvou letech 27. října 1953, ale neustále se k sobě vraceli, až svůj vztah nadobro ukončili v roce 1957. Ava byla považována za jeho největší lásku, ale to bohužel nemohlo zaručit úspěch v manželství, nebo jeho stabilitu. Po smrti herce Humpreyho Bogarta v r.1957 se ucházel o jeho vdovu, známou herečku Lauren Bacall, ale ta ho odmítla.Další Sinatrovou manželkou byla herečka Mia Farrow, sňatek se konal v roce 1966. Mia byla v té době o 30 let mladší. O dva roky později už byli rozvedeni.V roce 1976, si Sinatra vzal Barbaru Blakeley Marxovou. Ta zůstala jeho manželkou do jeho smrti. Sinatrovy děti ji po smrti otce obvinili, že se jim ani neobtěžovala zavolat, když se blížil jeho konec,chtěli být v posledních okamžicích jeho života s ním,protože si byli s otcem celý život velmi blízcí. (F.Sinatra byl opravdu dobrý otec, i když špatný manžel!), a děti postrádaly příležitost být u svého otce, když umíral.Frank Sinatra umřel ve věku 82 na infarkt v Los Angeles,když před tím podstoupil dlouhý boj s onemocněním ledviny, rakovinou močového měchýře a demencí. Sinatra je pohřben spolu s rodiči na hřbitově v "Desert" památkovém parku, blízko jeho slavného dvojčete Rancho Mirage -Kalifornie.


A: Marta Holubová - clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Sinatra bol viackrát obviňovaný so stykmi s členmi mafie a z toho, že jeho kariéru na pozadí podporoval organizovaný zločin. J. Edgar Hoover Sinatru očividne podozrieval, Sinatrov spis u FBI dosiahol 2403 strán, Sinatra však všetky obvinenia zásadne odmietal a nikdy nebol zo žiadneho uvedeného zločinu obvinený. Podľa Sinatru bola vytvorená postava Johnnyho Fontana v Puzovej knihe Krstný otec.

Sinatra bol blízkym priateľom rodiny Kennedyovcov, priateľom a stúpencom prezidenta J. F. Kennedyho. O viacero rokov neskôr Sinatrova najmladšia dcéra Tina tvrdila, že Sinatra spolu s mafiánom Samom Giancanom pomohol Kennedymu zvíťaziť v dôležitých primárkach v roku 1960 tým, že získal hlasy odborov. Sinatra vraj tiež zoznámil Kennedyho s Judith Campbellovou, ktorá udržovala styky so Sinatrom aj Giancanou. Judith vraj mala s Kennedym pomer, pokiaľ Robert F. Kennedy neupozornil brata, aby od Sinatru udržoval odstup. Sinatrovi v roku 1963 odobrala Nevadská komisia pre hazardné hry licenciu potom, čo zahliadli Giancanu v kasíne Cal-Neva Lodge, ktoré Sinatra spoluvlastnil s Deanom Martinom.

Prevzaté - cicis - http://sk.wikipedia.org/wiki/Frank_Sinatra

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Frank Sinatra

Sinatra Frank

Alyssa Capriotti

Capriotti Alyssa

Sean Lawless

Lawless Sean

Kronika jedné lásky (Cronaca di un amore)

Kronika jedné lásky
Cronaca di un amore

Naposled navštívené:
Frank Sinatra

Sinatra Frank

Alyssa Capriotti

Capriotti Alyssa

Sean Lawless

Lawless Sean

Kronika jedné lásky (Cronaca di un amore)

Kronika jedné lásky
Cronaca di un amore