Zari

Ernest Morrison

Povolání:
Rodné jméno:
Frederick Ernest Morrison
Národnost:
Narození:
20.12. 1912, New Orleans, Louisiana, USA
Úmrtí:
24.7. 1989, Lynwood, California, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Byl dětskou hvězdou němého filmu. Dnes už se na něho téměř zapomnělo, což je obrovská škoda, protože natočil celkem 124 titulů, z toho v drtivé většině se jednalo právě o dětské role. Připomeňme si tedy černošského herce Ernesta Morrisona, který se narodil v New Orleansu v Louisianě dne 20. prosince roku 1912. Jeho celé rodné jméno znělo Frederick Ernest Morrison.

Cesta k filmu malého Ernesta, jemuž se jako malému chlapečkovi říkalo “Sunshine Sammy”, byla v podstatě náhoda. Jeho otec pracoval v Los Angeles pro jednu z bohatých rodin, která se podílela na financování prvních němých amerických filmů. Otcův zaměstnavatel ho jednou požádal, zda by mohl svého synka přinést na natáčení, aby zastoupil dítě, které z nějakého vážného důvodu nemohlo natáčet. Pan Morrison souhlasil a jistě netušil, když malého Sammyho vedl do studia, že se právě zrodila dětská americká star.

Roztomilý černošský chlapeček se poprvé objevil před kamerou ve filmu THE SOUL OF A CHILD (1916). Byly mu tedy pouhé 4 roky a pro zajímavost – jeho první film byl dramatického žánru. Od té doby se s obsazováním Ernesta neboli Sammyho doslova roztrhl pytel. Hošík se objevil v bezpočtu němých filmů, z nichž si tedy namátkově některé připomeňme: DOLLY DOES BIT (1918) – komedie, DOLLY´S VACATION (1918) – komedie, START SOMETHING (1919) – komedie, THE DIPPY DENTIST (1920) – komedie, GETTING HIS GOAT (1920) – komedie, RUSH ORDERS (1921) – komedie aj.

Byly to skutečně hlavně krátké komediální snímky, v nichž se malý Ernest – Sammy objevoval před filmovou kamerou. Šikovného chlapce zastihla v roce 1924 nabídka vystupovat ve varietních číslech skupiny “East Side Kids”, v níž nakonec Ernest působil celých 16 let. V roce 1926 natočil svůj poslední němý film s názvem SOFT PEDAL, opět se jednalo o krátkou komedii. Poté se intenzívně věnoval pouze účinkování ve varieté a před filmovou kamerou stanul až v roce 1940 již jako dospělý mladý muž. Během druhé světové války – konkrétně do roku 1944 – hrál různé menší či epizodní filmové role. V mnoha z nich se jmenoval Scruno, např. i ve snímku FLYING WILD z roku 1941 – komedie s lehce dramatickými prvky. Ve slavném hororu THE APE MAN (1943) se slavným představitelem různých strašidelných bytostí Belou Lugosim hrál Ernest postavu poslíčka v tiskárně. V roce 1944 tuto druhou etapu své filmové kariéry, tentokrát již “dospělou” a zvukovou zakončil snímkem GREENWICH VILLAGE, v tomto případě se jednalo o muzikál.

Je důležité také zmínit, že v době druhé světové války působil nějaký čas Ernest Morrison v americké armádě, kam byl odveden. Později uvažoval o návratu k varietní skupině, ale již byl odmítnut. Od své odmlky v roce 1944 se začal věnovat zcela jiné profesi. Po třicet následujících let pracoval v leteckém průmyslu jako mechanik. Až v polovině 70. let dal o sobě opět vědět před kamerou. V roce 1974 se objevil v televizním seriálu GOOD TIMES a v roce 1976 ve filmovém dramatu JIM THE WORLD´S GREATEST, kde ztvárnil roli učitele. To byla jeho třetí etapa ve filmu a bohužel nejkratší a také poslední. Poté se již před kamerou Ernest Morrison neobjevil. V roce 1984 si na něho vpomněla Americká filmová akademie a odměnila tuto bývalou dětskou hereckou hvězdu Oscarem za celoživotní umělecký přínos. O pět let později, dne 24. července roku 1989, umírá Ernest Morrison na rakovinu v Lynwoodu v Kalifornii.

Zdroj: IMDB – heslo Ernest Morrison, překlad anglického textu

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Chalupa je hra (2005) [TV cykl...

05:05 - 05:30

1 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Jedlý hmyz

04:50 - 05:45

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

05:00 - 06:05

6 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Prima - Casanova (2005)

03:25 - 05:59

101 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ernest Morrison

Morrison Ernest

Jerzy Maksymiuk

Maksymiuk Jerzy

Naposled navštívené:
Ernest Morrison

Morrison Ernest

Jerzy Maksymiuk

Maksymiuk Jerzy