Zari

Volker von Collande

Povolání:
Rodné jméno:
Volker Hubertus Valentin Maria von Mitschke-Collande
Známý jako:
Volker v. Collande
Národnost:
Narození:
21.11. 1913, Drážďany, Německo
Úmrtí:
29.10. 1990, Hannover, Německo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Německý herec, režisér a scénárista Volker von Collande - Volker Valentin Hubertus Maria von Mitschke-Collande, slezský šlechtic, se narodil v Drážďanech 21.11. 1913. Otec byl ve svých kruzích známý malíř – Konstantin von Mischke-Collande. Jeho o dva roky mladší sestra Gisela z Collande, která (tragicky zahynula) se stala slavnou divadelní a filmovou herečkou.

Volker nejprve studoval na stavební průmyslovce ve státní škole v Drážďanech, a poté vysokou školu v oboru architektury. Poté, co nastoupil do zaměstnání, začal se častěji věnovat svému koníčku, kterým bylo herectví. Už během studií bral soukromé hodiny. Tohoto pohledného mladého muže mohli diváci poprvé zahlédnout jako debutujícího v roli Valentina ve Faustovi v roce 1933 v Deutsches Theater v Berlíně. Současně se v tom samém roce stal členem národně socialistické strany NSDAP.

Od roku 1934 se stal také filmovým hercem a prezentoval se jako scénarista a režiser. Jeho prvním filmem se stala druhá mužská role ve filmu Zázrak, následovaly snímky Student v Praze, Vyšší velení, Toggenbrug, Žena z tropů, Manželské sanatorium, Opona padá, …do roku 1945 natočil okolo 35 snímků. Collande nedobrovolně bojoval od roku 1944 v řadách Wehrmachtu a padl během druhé světové války do zajetí. Po propuštění ze zajetí pracoval do roku 1947 jako herec a ředitel v divadle Saarbrückenu.

Collande byl třikrát ženatý poprvé s Ingeborg Hertel v roce 1936, po druhé s tanečnicí Giselou Hartwig – Naso, rozvedli se v listopadu 1942, třetí manželkou se stala Isabella Vernici v roce 1943, rozvod následoval o rok později a čtvrtou manželkou se stala v roce 1950 bývalá baletka Irene Nathusius, manželství ukončila její smrt v roce 1986.

V následujících letech působil jako divadelní herec v Berlíně, v Saarbrückenu , a v padesátých letech v Deutsches Schauspielhaus v Hamburku. Po válce také spolupracoval Volker Collande s rozhlasem, jako režiser rozhlasových her, a jako režiser se úspěšně prezentoval i v divadle ve Freiburgu, Regensburgu a Wolfsburgu a pokračoval ve filmové práci – opět namátkou: Třináct pod kloboukem 1949, Život je bohatství 1950, Souboj srdcí – Duel of Hearts 1953, Kapitán Wronski a další. Jeho poslední práce byl TV seriál Ženy a Business v roce 1987. V osmdesátých letech pracoval jako kulturní poradce Volkswagenu AG.

Volker von Collande zemřel v Hannoveru 29. 10. 1990.

Marta Holubova-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Volker von Collande

von Collande Volker

Jamie Minoprio

Minoprio Jamie

An Van Essche

Essche An Van

Mujeogja

Mujeogja
Mujeogja

Naposled navštívené:
Volker von Collande

von Collande Volker

Jamie Minoprio

Minoprio Jamie

An Van Essche

Essche An Van

Mujeogja

Mujeogja
Mujeogja