Zari

Sam Shepard

Rodné jméno:
Samuel Shepard Rogers IV
Známý jako:
The Holy Modal Rounders
Národnost:
Narození:
5.11. 1943, Fort Sheridan, Illinois, USA
Úmrtí:
27.7. 2017, Midway, Kentucky, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Celým jménem Samuel Shepard Rogers se narodil 5. listopadu roku 1943 ve Fort Sheridan v Illinois.

Jako syn učitelky a vojenského letce vyrůstal na různých základnách podle toho, kde otec sloužil. Rodina se nakonec usadila na avokádové farmě v kalifornském Duarte. Střední školu Mount St. Antonio Jr. College absolvoval ve městě Walmut. Pak pracoval jako sezónní česáč ovoce, hlídač vrakovišť.

Původně chtěl být zemědělským inženýrem, ale po několika semestrech zanechal studia, protože četba Beckettova dramatu Čekání na Godota na něho natolik zapůsobila, že se rozhodl stát hercem. V devatenácti letech odešel do New Yorku, kde působil v mimobroadwayských souborech Cafe Cino, American Place Theatre.

V roce 1978 získal Pulitzerovu cenu za drama Buried Child. Na konci 60. let hrál na bicí v country-rockové skupině Holy Modal Rounders, s níž natočil čtyři gramofonová alba. Jejich píseň zazněla např. v kultovní road movie Bezstarostná jízda.

Jeho první velká role přišla v roce 1978, kde hrál nemocného, láskou a přírodními živly zchváceného farmáře Chucku v milostném dramatu Nebeské dny (Days of Heaven). V roce 1983 byl nominován na Oscara za roli málomluvného zkušebního letce.

V roce 2001 si zahrál ve válečném filmu Černý jestřáb sestřelen (Black Hawk Down). V roce 2007 si zahrál po boku Brada Pitta ve filmu Zabití Jessieho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford). Objevil se také v romantické komedii s Umou Thurman Vdaná snoubenka (The Accidental Husband).

Při natáčení životopisného dramatu Frances, v němž vytvořil fiktivní postavu bývalého politického aktivisty Harryho Yorka se sblížil s hlavní protagonistkou filmu Jessicou Lange, která se stala jeho životní partnerkou. Mají spolu dvě děti.

Autor: hledaseniki

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sam Shepard

Shepard Sam

Naposled navštívené:
Sam Shepard

Shepard Sam