Zari

Jan Saudek

Povolání:
Národnost:
Věk:
89
Narození:
13.5. 1935, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jan Saudek je jedním z nejvýznamnějších českých fotografů. Narodil se 13.5.1935 jako mladší dvojče kreslíře Káji Saudka. Na sklonku války se pro svůj židovský původ ocitl v Osvětimi, v části tábora, kde byla samá dvojčata, na nichž němečtí nacističtí lékaři konali pokusy. Malý zažil hlad a fyzické utrpení, viděl kolem sebe umírat nevinné lidi,Jan i jeho bratr přežili. Avšak ani s koncem války neskončily ještě hrůzy. Před očima citlivého desetiletého hocha rozzuřený dav vrhl se na šestnáctiletého příslušníka Wehrmachtu a zlynčoval ho k smrti. Jan Saudek si z této děsivé scény odnesl poznání, že na každou válku doplatí vždycky nevinní.
V roce 1948 do jeho života opět nešťastně zasáhnou dějiny. Díky svému původu, tentokrát třídnímu je zase jednou diskriminován. Nemůže jít na školu a musí se spokojit s dělnickým povoláním. Od roku 1950 do roku 1983 pracuje v tiskárně. Začíná fotografovat. Skutečně známým se stává až ve druhé polovině 60.let, kdy má první výstavy v zahraničí. Z této doby pocházejí jeho první význmné práce.
V roce 1972 objevuje svoji Zeď, která se pak stává významným znakem, ba přímo synonymem jeho tvorby. V osmdesátých letech už je světově vysoce proslulým fotografem. Režim tedy chtíc-nechtíc musí souhlasit s jeho odchodem z dělnické profese na volnou nohu.
Plodným a bohatnoucím zůstává Saudek i po roce 1989.
Jan Saudek se netají svým zájmem o popularitu, peníze a krásné ženy, ale ani úspěchy, jichž dosahuje v oblasti hmotné a v oblasti sexu. Tento způsob pokrytectví mu není vlastní. Není proto divu, že tento velký umělec má vedle mnoha obdivovatelů také mnoho závistivých nepřátel.

Autor: Rene1

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jan Saudek

Saudek Jan

Lewis Stone

Stone Lewis

Babylon 5: Legenda o strážcích (Babylon 5: Legend of the Rangers)

Babylon 5: Legenda o strážcích
Babylon 5: Legend of the Rangers

Naposled navštívené:
Jan Saudek

Saudek Jan

Lewis Stone

Stone Lewis

Babylon 5: Legenda o strážcích (Babylon 5: Legend of the Rangers)

Babylon 5: Legenda o strážcích
Babylon 5: Legend of the Rangers