Zari

Winona Ryder

Rodné jméno:
Winona Laura Horowitz
Národnost:
Věk:
52
Narození:
29.10. 1971, Winona, Minnesota, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jako třetí ze čtyř dětí se 29.října 1971 v Minnesotské Winoně narodila Winona Laura Horowitz - budoucí herecká star, dnes známá pod jménem Winona Ryder. Jejími rodiči byli bohémští intelektuálové: otec provozoval knihkupectví specializované na beatnickou literaturu a matka měla vlastní video produkční společnost.
Dětství proto Winona trávila v severokalifornské komuně hippies, protože její rodiče pochopitelně v té době patřili k vyznavačům ideálů "dětí květin".
Ve svých třinácti letech se Winona odešla pokusit vlastními silami prosadit ve světě showbyznysu. Hledači talentů ji našli na studiu herectví v sanfranciském American Conservatory Theatre. Filmová kamera si ji nejprve vybírala pro menší role zamilovaných dívek. Odborný zájem upoutala až hlavní rolí studentky Veroniky v černé komedii „Smrtící atrakce“, kde hrála společně s Christianem Slaterem. Ve stejném roce hrála jednu z hlavních rolí v úspěšné duchřině „Beetlejuice“.
Následovala role jedné z dcer Cher v nádherném snímku „Mořské panny“. Mezi světovou hereckou špičku se definitivně zařadila díky nezapomenutelnému filmu „Střihoruký Edward“, kde poprvé výrazněji zazářil i Johnny Deep.
Režisér Francis Ford Coppola ji v té době obsadil do své excentricky pojaté filmové adaptace klasického hororu „Dracula“, kde vytvořila dvojroli Elisabety a Miny Murray.
Laureátkou Zlatého glóbu 1993 a kandidátkou na Oscara 1993 se stala díky úloze panenské May Welland, jejíž manžel (Daniel Day-Lewis) ji podváděl s hraběnkou (Michelle Pfeiffer), v milostném dramatu Martina Scorseseho „Věk nevinnosti“.
Winonu provází v posledních letech řada bulvárních skandálů, ale jde nepochybně o herečku s výrazným talentem, která má filmovému světu co nabídnout.


Autor: catamount

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

57 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

ČT2 - Prvních 72 hodin druhé světové...

13:15 - 14:00

12 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:30 - 13:40

57 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:20 - 14:25

7 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Winona Ryder

Ryder Winona

Naposled navštívené:
Winona Ryder

Ryder Winona