Zari

Mickey Rooney

Povolání:
Rodné jméno:
Joseph Yule Jr.
Národnost:
Narození:
23.9. 1920, Brooklyn, New York, USA
Úmrtí:
6.4. 2014, Hollywood, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Mickey začal vystupovat na veřejnosti velice brzy, už v 15 měsících. Jeho rodiče - vaudevilloví herci - ho brali už v takto útlém věku na jeviště, kde se cítil jako ryba ve vodě. Jmenoval se tehdy Joe Yule Jr. Rodiče se brzy nato rozvedli, otec se ztratil z dohledu, a matka se s malým Joem vydala z Brooklynu do Kalifornie. V prvních dvou filmech (tehdy ještě němých) hrál trpaslíka s cigaretou v ústech. To mu bylo teprve 6 let!

V letech 1927 až 1933 byl hrdinou 78 krátkometrážních filmů. Měnil si své umělecké jméno - nejprve na Mickey McGuire a posléze na jeho definitivní Mickey Rooney. Zásluhu na první části jeho nového jména má Walt Disney. V 16ti letech zazářil jako Puk ve filmové adaptaci Shakespearova Snu noci svatojánské. To mu otevřelo hvězdnou dráhu a podepisuje smlouvu se studiem MGM.

Mickey Rooney patřil v létech 1937 - 1944 k nejpopulárnějším hercům té doby. Kromě řady komedií a muzikálů natočil sérii 16 filmů s titulem Andy Hardy. Hrál zde mladého fanfaróna respektujícího rodinné hodnoty, žijícího na malém městečku a idealizujícího svým zůsobem střední stav Ameriky. Jako symbol zdravého mládí ve filmu obdržel speciálně za tento titul v roce 1938 Cenu filmové akademie, Oscara.

Postavou nevelký, měřil pouze 152 cm, ale sympatického zevnějšku, byl velice pohybově a tanečně nadaný, dobře zpíval, hrál na všemožné hudební nástroje. Jeho nejoblíbenější kamarádkou se kterou hrával byla Judy Garland. Smrt způsobená do značné míry její závislostí na drogách ho později velice ranila.

Za druhé světové války byl povolán do armády, bral to jako své poslání. Po návratu z armády už nedostával tolik rolí ve filmu jako dřív. Musel se přeorientovat do jiných typů rolí. Vystupoval také v různých televizních pořadech. Ve svých 62 letech získal druhého Oskara za celoživotní dílo.

Byl velkým milovníkem žen, osmkrát ženatý. Jeho první žena byla Ava Gardner, tou třetí byla mladší sestra Lauren Bacallové, s osmou ženou žije do současnosti.

Autor: Sanchezz

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

46 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

07:45 - 08:40

6 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:30 - 08:15

21 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:50 - 08:15

1 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mickey Rooney

Rooney Mickey

Ladislav Duduc

Duduc Ladislav

Omladnutie

Omladnutie
Omladnutie

Naposled navštívené:
Mickey Rooney

Rooney Mickey

Ladislav Duduc

Duduc Ladislav

Omladnutie

Omladnutie
Omladnutie