Zari

Dean Reed

Povolání:
Národnost:
Narození:
22.9. 1938, Denver,stát Colorado, USA
Úmrtí:
13.6. 1986, Zeuthenské jezero nedaleko Berlína, NDR
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americký zpěvák a herec (1938-1986)
Pocházel z učitelské rodiny žijící v americkém Denveru. Otec z něj chtěl mít vojáka, ale Dean dal přednost studiu meteorologie. Byla to jen finta, už tehdy dobře věděl, že se chce živit jako zpěvák. Nebo herec? Zkoušel to v Hollywoodu, ale nechytil se. Začal zpívat a jedna z jeho písní se prosadila v hitparádě. V Americe je velká konkurence, a tak odjel zkusit štěstí do Argentiny. Trefa do černého. V polovině 60. let se stal jihoamerickou hvězdou. Pak ale udělal chybu, když se v barvách Argentiny zúčastnil mírového kongresu a nahlas začal hlásat myšlenky komunismu. Musel Argentinu opustit.
Pár let byl v Itálii a počátkem sedmdesátých let zvolil za nový domov východní Německo, kde ho místní komunisté přivítali s otevřenou náručí. Reed zde nejen zpívá, ale především hraje a točí - má naprostou volnost, je scénáristou, režisérem i hvězdou v hlavních rolích.
Zlom nastal začátkem osmdesátých let. Jeho filmy jsou čím dál horší, nechodí na ně diváci a Reedovi hrozí, že už nebude dál točit. Upadá do depresí, polyká spoustu prášků a drog a navíc je hojně zapíjí alkoholem. Stane se dokonce agentem státní bezpečnosti, která po něm chce stále další a další informace. Už nemůže dál. Chtěl by se vrátit do Států, ale už je příliš pozdě, smyčka se utáhla. A pak najednou zničeho nic zmizí. Až po třech dnech pátrání objeví jeho auto na dně jezera nedaleko od Berlína.
Veškeré informace o Reedově smrti skončily v trezoru tajné policie, často podezírané, že měla v celé tragédii prsty. Všem zainteresovaným nešlo do hlavy, proč měl oprátku kolem krku, když se utopil v autě? Proč si vzal prášky na spaní a jak se mohl utopit, když byl tak skvělý plavec? Otázky nejsou vyřešeny dodnes.


zdroj: L. Budinský - Tragédie slavných

Autor: ajaajena

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

06:25 - 07:15

10 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatajené dopisy

06:00 - 06:50

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:05 - 06:55

30 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:25 - 06:45

10 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dean Reed

Reed Dean

Naposled navštívené:
Dean Reed

Reed Dean