Ida Rapaičová

Povolání:
Národnost:
Věk:
75
Narození:
22.8. 1943, Bratislava, Slovenský štát
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Ida Rapaičová sa nrodila 22.08.1943 v Bratislave.
Vroku 1963 vyštudovala VŠMU v Bratislave, odbor herectvo.
Na javisku Novej scény v Bratislave pôsobila viac ako štvrstoročie.
Počas svojej hereckej kariéry vytvorila množstvo dramatických postáv.
Divákom ostala v pamäti i vďaka úlohe v slovenskej komédii s Jozefom Kronerom Pacho, hybský zbojník.
Zahrala si Mášu v Troch sestrách, Ranevskú vo Višňovom sade aj grófku vo Figarovej svadbe.
Ešte počas hereckých štúdií začala účinkovať vo filme a televízii.
Práve v tom čase zaujala najmä českých režisérov, ale množstvo postáv vytvorila aj v slovenských filmoch a inscenáciách.
Jej výrazný hlas režiséri zakomponovali do množstva rozhlasových hier.
Práve za rozhlasovú hereckú tvorbu získala Ida Rapaičová Cenu Janka Borodáča a Krištáľovú ružu, ale aj ďalšie pocty.
Tí skôr narodení si herečku pamätajú aj z nedeľných televíznych päťminútoviek Chvíľka poézie, kde sa prezentovala ako výborná recitátorka.
V súčasnosti pôsobí pedagogicky na Akadémii umení v Banskej Bystrici, kde učí rozhlasové herectvo a umelecký prednes.

Hosťuje v Divadle Jozefa Gregora Tajovského.



Filmografia
1967 Stud (Saša)
1968 Ta třetí (Eva)
1970 Rekviem za rytierov (Lucia)
Eden a potom... (Violetta)
1971 Hľadači svetla (Daniela)
1973 Skrytý prameň (Judita)
1974 V každém pokoji žena (Vlata)
1975 Akce v Istanbulu (Gitta)
Leto s Katkou
Pacho, hybský zbojník (Erdodyová)
1977 Ťapákovci
Zrcadlení (sekretárka)
1978 Buky podpolianske
1982 Predčasné leto (matka)
Smrť pána Golužu (Eva)
Tušenie (Verona)
1984 Atomová katedrála (Daniela)
Vzbúrené mesto
1985 Mlynárka z Arcosu
1987 Smrť s fotografiou
1991 Ružová Anička
1993 Pod vládou ženy aj na svitaní
Tanec lásky a smrti
1994 Gendúrovci
Národný hriešnik

Dabing
1970 Eden a potom... (Violeta)
1972 Tie malé výlety (Iveta)
1974 V každom počasí (Ľudka Rybanská)
1975 Tetované časom (Viera)
Šepkajúci fantóm (Betka)
1977 Advokátka (Zuzka Štrbíková)
1978 Krutá ľúbosť (Kristka)
1984 Lev Tolstoj (Šurajevová)
1985 Tichá radosť (dr. Galová)
1989 Montiho čardáš (Ikoja)

Autor: ignac1

Životopis (biografie) / Informace:
Po VŠMU (1967) Nová scéna. V českém filmu hlavně v 60. a 70.
letech především ve filmech režiséra Jar. Balíka. Často
účinkovala inscenacích bratislavské TV.

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 154165
Osobností: 639204
Fotografií: 586623
Plakátů: 278338
Obsahů a biografií: 141221
foto

Komerční sdělení

Seznam DVD

Potřebujete si udělat pořádek ve filmech? Tak právě pro Vás je tu tento program.

foto

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Backstage (2018)

No já nevím ...

Backstage
to měl být pokus o co?   Přiblížit se americkým   tanečním filmům? Tak to   fakt nevyšlo. Ani herecky,   dějově a natož tanečně.   Některé více >

Autor: laratomb | Hodnocení: 4 / 10

Mars útočí! (1996)

Mars útočí!
Film je komedií, či spíše   parodií na různé sci-fi   filmy s tématem invaze   mimozemské civilizace na   Zemi. Ač je to v podstatě   více >

Autor: hvezdyn | Hodnocení: 7 / 10

Vánoční výlet (2013) [TV film]

Vánoční výlet
Prostinký televizní   romantické road movie   odehrávající v období   vánoc. Ohromný kýč po   všech stránkách a na všech   frontách. Naivní více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 1 / 10

Šťastný den (1995) [TV epizoda]

Šťastný den
Lola hned od rána telefonuje   s Manuelem o začarovaném   domě. Adély je líto   Josého, ale Benedikta mu   stále nehodlá odpustit. Při   obědě více >

Autor: Krikri | Hodnocení: 9 / 10

Kajícník (1995) [TV epizoda]

Kajícník
José i Lola po ránu   absolvují nechtěnou   koupel.:) José pro své   chvástání, jak opět   získá Benediktu a Lola že   znovu vyrukovala s více >

Autor: Krikri | Hodnocení: 9 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ida Rapaičová

Rapaičová Ida

Naposled navštívené:
Ida Rapaičová

Rapaičová Ida

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2018, Filmová databáze s.r.o. (FDb.cz). Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.045/0.012