Zari

Elvis Presley

Povolání:
Rodné jméno:
Elvis Aron Presley
Národnost:
Narození:
8.1. 1935, Tupelo, Mississippi, USA
Úmrtí:
16.8. 1977, Memphis, Tennessee, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Elvis Aaron Presley se narodil jako jeden z dvojčat v malém městě v East Tupelo ve státě Mississippi, USA, dne 8.1.1935, a pro zajímavost uvádím, že měřil 1m 83 cm. Jeho novorozený bratr Jasson Garon brzy po porodu zemřel, a Elvis se narodil až skoro čtyřicet minut po něm. Matku, a svým způsobem od dětství i Elvise tato smrt do jisté míry psychicky poznamenala. Elvis proto vyrůstal jako matkou hýčkaný jedináček, a i když Presleyovi nebyli movití, spíše naopak, vždycky se mu dostalo toho, o co si požádal, protože ho oba rodiče velmi milovali. Tak se záhy naučil hrát nejen na kytaru, ale i klavír, a ještě jako teenager hrál v místní hospodě s country kapelou.

Elvis byl mimořádně hudebně nadaný a jeho hudební cítění a projev se už v začátcích naprosto vymykaly tehdejším zvyklostem, nehledě na to, že byl naprosto nadčasový. Brnkání v hospodě Elvise záhy neuspokojovalo, a tak jeho kroky vedly do soukromého nahrávacího studia Sun Studios, kde natočil dvě skladby: That´s When Your Heartaches Begin a My Happiness. Majitele napadlo Elvisovy písně poslat do regionálních rozhlasových vysílání.
Elvis dal dohromady kapelu, se kterou občas vyjížděli po okolí a záhy už ho mladí lidé znali, a obdivovali, nejen jeho zpěv, ale i na tehdejší dobu podivuhodné taneční kreace, kterými začal svůj projev provázet. O dva roky později díky tomu, že se jeho nahrávka dostala do nahrávacího studia RCA Records, dostal možnost udělat zkušební nahrávku, při které použil svou jedinečnou stylovou kombinaci blues, spirituál, country a vzniká tak základ nového stylu - rock and roll. Jeho singl - Heartbreak Hotel se začal prodávat ve „velkém“. Skutečně - přes milion a půl gramodesek, to už byl úspěch, a z Elvise je nová hvězda na hudební scéně USA. Nadšení, a dá se říct i jisté šílenství se zmocňuje všech, kteří si tento styl s jejím hlavním představitelem zamilovali. Prodávají se miliony desek, koncerty střídají koncerty a pro rozšíření popularity Elvis vystupuje v televizi. Od svých fanoušků a obdivovatelů dostává název King, a nebo také Pelvis.

Nabídka k natočení filmu se objevila v roce 1956, a Elvis, který má v té době 21 let, a žádné herecké zkušenosti se snaží hrát ve filmu - Miluj mě něžně – Love Me Tender, s herečkou Debrou Paget, která byla jistý čas v jeho životě - dívkou číslo jedna. Následuje film – Jailhouse rock-Vězeňský rock, Living You a Král Kreolů. Od těchto filmů se očekávalo pouze jedno, zajištění další slávy Presleymu a hlavně kasovní úspěch pro producenty, což bohatě splnilo očekávání. Jeho filmovými partnerkami byly Ursulla Anders, zpěvačka a herečka Ann Margaret, která byla také po nějaký čas jeho blízkou přítelkyní, Barbara Stanwyck, Susan Leigh, Anette Day a.j.

Přichází odvod a prostý voják Elvis odjíždí v roce 1958 do Německa. Za krátko za ním přijíždí i matka s otcem, aby se necítil sám. Matka už je v té době vážně nemocná. Právě zde se seznamuje se svou nastávající ženou Priscillou, se kterou se posléze zasnoubí, ale pro její mládí odkládají svatbu až do její zletilosti, a jejich svatbu si Elvis chce skutečně vychutnat se vším všudy. Priscille je opečovávaná nevěsta, nedotčená, to proto, že její panenství si Elvis chce ponechat jako něco vzácného na svatební noc. Bydlí spolu již nějaký čas v Gracellandu (dům pojmenoval na paměť své matky Grace, která zemřela na rakovinu po návratu z Německa). Jejich velkolepá svatba se konala 1.máje 1967. Podle tisku i zúčastněných - byla naprosto velkolepá. Priscilla vypadá přesně podle představ ženicha, oba mají stejný odstín barvy vlasů. Scilla, jak jí Elvis říká, je nalíčena přesně podle jeho pokynů. Jsou šťastní.


Po návratu z Evropy začíná Elvis pozvolna natáčet a koncertovat, zkouší to i s baladami. Návrat ve velkém stylu, o jaký se po dvou letech pokouší, se bohužel konal jen částečně. Ještě se mu daří se skladbami : Suspicious Mind, In the Ghetto a The Wonder of You. Hitparáda je jistý čas jen jeho, a nejen ve Státech, populární je v Německu, Anglii a celé západní Evropě i díky filmům, které se zde hrály. Ve filmech hrává vždy mladého úspěšného, nebo také neúspěšného mladého muže, jako byly jeho role – Flaming Star, Blue Haway, Girls, Girls, Girls, Kid Galahad, Harum Scarum, Double Trouble - prostoupené písničkami a dobrou hudbou. Rok 1968 – Elvis a Priscilla se stávají šťastnými rodiči dcery Lisy Marie Presley. Trable s děvčaty - Trouble with Girls a Change of Habit , byl v podstatě v roce 1969 Elvisův poslední film.

Elvis a Priscilla se spolu rozvádějí 9. října 1973. Priscilla se projevuje jako samostatná, cílevědomá a schopná žena, herečka, a obchodnice. Elvis je rozhodnutím a rozvodem Priscilly zdrcen, propadá alkoholu a drogám, během krátké doby neuvěřitelně ztloustl, ale jako zpěvák koncertuje dál, natáčí desky, účinkuje v TV, jeho koncerty jsou přenášeny přímým přenosem. V letech 1969 a 1977 absolvuje 1094 zcela vyprodaných vystoupení. V historii jako první vyprodal několikrát Madison Square Garden v New Yorku. Přichází černý den pro fanoušky King Of Rock 'n' Rollu 16tý srpen 1977. Všechny světové sdělovací prostředky hlásí, že byl Elvis nalezen mrtev ve svém domě v Memphisu i se svou přítelkyní Ginger Alden, oba zřejmě na následky předávkování barbituráty.

Po jeho smrti zřizuje podnikavá Priscilla jako Elvisův odkaz, v Gracelandu muzeum, které je dodnes druhou nejnavštěvovanější budovou v USA, hned po Bílém domě. Elvis Presley sice bohužel díky svému způsobu života odešel v pouhých 42 letech, ale miliony fanoušků, které po něm zůstaly nenechávají nikoho na pochybách že odešel naprosto ojedinělý umělec všech dob. Elvis získal ceny Golden Apple Awards 1960, 1966, nominace na Grammy 1961,1962, za film Tickle Me – cena Laurel Awards 1965. Jeho hudba je často slyšet nejen z rozhlasu, je součástí mnoha romantických filmů, jako zvuková kulisa. Sám hrál v 31 filmech, produkoval dva filmy, napsal jeden námět na scénář, ve 291 filmech zazněla Elvisova hudba a zpěv. Víc než 100 jeho singlů se dostalo do 40 TOP, dodnes bylo prodáno více jak miliarda a půl jeho gramodesek, vydal 76 alb. Každý rok je v USA pořádán festival Elvise Presleyho, kde se prezentuje ten z umělců, který se mu nejvíce podobá. Po celém světě existují jeho fan kluby.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Elvis Aron Presley sa narodil 8. januara 1935 v Tupele. Jeho brat - dvojca zomrel sest hodin po porode. Jeho rodina patrila k tym chudobnejsim a mlady Elvis bol nuteny hladat si pracu.
Nikdy si nezaložil skupinu.
Elvisov talent stal 35-tisic dolarov. Za tolko penazi ho Phillips predal firme RCA.
V jeho zivote doslo k viacerym zlomom. Dva roky sluzil
propagacne v americkej armade. Ked sa vratil, rokenrolova era prave dohorievala. Prestal vystupovat a energiu vlozil do Hollywoodu. Natocil desiatky slabych filmov, a tak jedine, co z celuloidoveho pasu prezilo, boli jeho piesne.
Dlhe a narocne snury mohol absolvovat iba s pomocou zvysujucich sa davok stimulujucich prostriedkov. V roku 1973
poznacil Elvisa rozchod so zenou Priscillou, s ktorou mal dceru Lisu Mariu. Jeho drogova zavislost sa prehlbila a nadvaha vytvorila zo sexualneho idolu obeznu figurku, ktora sa stala tercom posmechu. Elvis zomrel 16. augusta 1977 v Memphise ráno vo svojom dome na infarkt.

Autor: ignac1

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Elvis Presley

Presley Elvis

A co moje láska (Maine Pyar Kiya)

A co moje láska
Maine Pyar Kiya

Naposled navštívené:
Elvis Presley

Presley Elvis

A co moje láska (Maine Pyar Kiya)

A co moje láska
Maine Pyar Kiya