Zari

Siegfried Lowitz

Povolání:
Rodné jméno:
Siegfried Wodolowitz
Známý jako:
Sigfried Lowitz
Národnost:
Narození:
22.9. 1914, Berlín, Německo
Úmrtí:
28.6. 1999, Mnichov, Bavorsko, Německo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Narozen jako Siegfried Wodolowitz v Berlíně. Ve čtyřech letech dochází mezi rodiči k rozvodu a Siegfried se s matkou stěhuje do Amsterdamu. Po dvou letech jeho matka umírá na rakovinu žaludku a Siegfried se vrací do péče otce. V Mohuči absolvoval gymnázium, poté studoval herectví ve Frankfurtu. Absolvoval roku 1934. Do války vystřídal angažmá v Gießenu a Wroclawi. Po válce působil v mnichovském kabaretu „Die Schaubude“, kde si jej povšiml režisér Heinz Hilpert, a oba se vrátili do Frankfurtu. Hilperta následoval i do Konstance a Německého divadla v Göttingenu. Rozhodující byla štace v mnichovské scéně Kammerspiele, jejímž členem byl v letech 1950 až 1956. Odtud se dostal na filmové plátno v MEINES VATERS PFERDE, 2. TEIL: SEINE DRITTE FRAU, kde hrál burše Zeisiga.

Počátkem 60. let účinkoval v německé sérii filmů Edgar Wallace DER FROSCH MIT DER MASKE (inspektor Elk), PENĚZOKAZ (vrchní inspektor Bourke, hrál zde i Eddi Arent, popletený lovec motýlů z VINNETOU - RUDÝ GENTLEMAN), ZÁHADNÝ HEKTOR (inspektor Warren) a TAJEMNÝ MNICH (sir Richard).

Jeho dlouholeté přátelství s Heinzem Rühmannem mu zajistilo roli zloděje Flambeaua v DAS SCHWARZE SCHAF. Komedii z roku 1960 na motivy Chestertonových příběhů se točí kolem otce Browna. Roku 1968 obdržel Zlatou kameru za titulní roli ve filmu DER TRINKER. Jedná se o zfilmovaný román Hanse Fallady PIJAN, který autor napsal během dvou týdnů v detenčním ústavu.

Lowitzova nejslavnější role měla ale teprve přijít. V roce 1974 začalo západoněmecké studio ZDF připravovat detektivní seriál STAREJ. Lowitz odehrál v prvních 100 dílech roli komisaře Köstera. Roku 1986 jej scénáristé nechali zemřít na následky střelného poranění a štafetu převzal herec Rolf Schimpf. Lowitz se následně věnoval jen divadlu.

STAREJ se řadí k nejúspěšnějším detektivním seriálům. K dnešnímu dni (červenec 2017) bylo natočeno 411 dílů a na své si přišel i bulvár. Walter Kreye (hrál komisaře Herzoga) obvinil v ranním vysílání ZDF producentku Susanne Porsche, že jej v srpnu 2011 propustila jediným telefonátem, ačkoliv věděla, že má pozitivní nález na rakovinu. Producentka Susanne Porsche je exmanželkou Wolfganga Porscheho, vnuka vratislavického Ferdinanda. Dnes žije s režisérem Xaverem Schwarzenbergerem.

Siegfried Lowitz byl podruhé ženatý s herečkou Marianne Probst. Jeho hrob se nachází na barokním hřbitově sv. Jiřího (též Bogenhausener Friedhof) v mnichovské čtvrti Bogenhausen.

Autor: VlastaP

Životopis (biografie) / Informace:
Siegfried Lowitz bol nemecký divadelný, filmový herec, ktorý si získal popularitu v nemecky hovoriacich zemiach postavou policajných komisárov v rôznych televíznych detektívkach.

Narodil sa ako Siegfried Wodolowitz 22. septembra v Berlíne, a zomrel 27. júna 1999 v Mníchove. Gymnázium vyštudoval v Mainzi, potom navštevoval hereckú školu vo Frankfurte. Po jej ukončení tam aj debutoval v divadle v roku 1934. Neskôr pôsobil v divadlách v Mainzi, Gießene a v Breslau, dnes Wroclaw v Poľsku. Po vojne v roku 1946 nstúpil do mníchovského kabaretu „Die Schaubude“.

Na pozvanie režiséra a intendanta Heinz Hilperta potom prešiel do divadla vo Frankfurte (Frankfurter Theater). S Hilpertom potom spolu odišli do Konstanz a neskôr aj do divadla v Göttingene (Deutsche Theater Göttingen). V rokoch 1950-1956 a 1962-1968 pôsobil v v mníchovskom komornom divadle Münchner Kammerspiele.

Od roku 1968 – 1978 účinkoval v Mníchove v Bayerischen Staatsschauspiel. Do povedomia filmových divákov sa dostal v rokoch 1950 – 1960, v 50. letech, kde dostal úlohy vo filmových spracovaniach detektívnych románov Edgar Wallacea. Der Hexer (1964 Joachiom Fuchsbergerom), Der Frosch mit der Maske, Der Fälscher von London.

V roku 1960 hral s Heinz Rühmannom vo filme Das schwarze Schaf. V roku 1968 dostal cenu Goldene Kamera za titulnú úlohu vo filmoch Der Trinker a Biedermann und die Brandstifter. Veľkú popularitu mu priniesla postava kriminálneho komisára Erwina Köstera v krimiseriáli televízie ZDF - Der Alte (1977-1986, 100 častí). Potom pre zdravotné problémy obmedzil filmovanie, a hral už iba v divadle.

V roku 1996 dostal cenu Bavorskej televízie. Natočil okolo 80 filmov.

Autor: cicis

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - --

13:00 - 13:05

2 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

13:00 - 13:55

2 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

NOVA - Možné je všechno! (2024) [TV p...

11:50 - 13:35

72 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - Česko Slovensko má talent

12:05 - 13:55

57 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Siegfried Lowitz

Lowitz Siegfried

Meghanne Kessels

Kessels Meghanne

Naposled navštívené:
Siegfried Lowitz

Lowitz Siegfried

Meghanne Kessels

Kessels Meghanne