Zari

Maureen O'Sullivan

Povolání:
Rodné jméno:
Maureen Paula O'Sullivan
Národnost:
Narození:
17.5. 1911, Boyle, County Roscommon, Irsko
Úmrtí:
23.6. 1998, Scottsdale, Arizona, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Maureen Paula O'Sullivan se narodila v Boyle, Rocsommon – Irsko dne 17. 5. 1911. Otec Charles Joseph O'Sullivan byl důstojníkem v Connaught Rangers. Byla to anglicko-irská bojová složka, která válčila v první světové válce. Matka se jmenovala Mary Lovett Fraserová-O´Sullivanová. Maureen chodila do klášterní školy v Dublinu, do konventu ve Sacred Heart-Roehampton v Londýně, a poté i v Paříži. Jako zajímavost uvádím, že Maureen si hodně dlouhou dobu přála stát pilotem a létat s letadlem. Z doby svých dalších studií si získala kamarádku, a ne ledajakou, později se také ona stala velkou filmovou hvězdou. Byla to filmová a divadelní herečka Vivien Leigh, později manželka herce Laurence Oliviera, známá jako představitelka krásné, zelenooké Scarlett O´Hara, z dvoudílného filmu - Sever a jih. Po ukončení studia odjíždí zpět do Irska. V Dublinu, se setkala s režisérem Frankem Borzage, který hledal nové tváře pro spol. Fox, a ten jí pozval do Hollywoodu.

O pár měsíců později přijela Maureen do Hollywoodu v doprovodu své matky v roce 1930. Její tvář, výraz i hlas se kameře, ale i zvukové aparatuře líbil tak, že natočila pro Fox sadu šesti filmových komedií (např. Princezna a instalater, a That Its London – Tak to je Londýn), s tím, že Fox jí nebránil ve spolupráci s jinou společností a jinými ateliéry v Hollywoodu. Takže už v roce 1932 podepisuje další smlouvu, tentokrát s MGM. Irving Thalberg jí připravil naprostou lahůdku – hrát Jane Poterovou v připravovaném filmu - Tarzan opičí muž, podle románu E.R.Burroughse, se světovým a olympijským mistrem v plavání Johnny Weissmullerem, který měl hrát roli Tarzana. Spolu pak pro obrovský úspěch natočili pět dalších filmů.

Je známo, že Maureen byla u všech společností, kde hrála nejen velice oblíbená pro svou čestnost, milé a bezelstné chování, které ji kupodivu v tomto dravčím průmyslu lidé vraceli téměř s úctou, ale proto, že byla ochotna kdykoliv komukoliv pomoci. Filmy o Tarzanovi jen rozšířily její popularitu u diváků, a kritika se shodovala na tom, že i díky její postavě Jane byly všechny příběhy herecky i lidsky velmi zajímavé. Většina lidí souhlasila s tím, že tyto filmy by nebyly ani zdaleka tak úspěšné, pokud by nebylo jejího jemného talentu, o její kráse nemluvě. Maureen byla více než jen Jane Parker ve filmech o Tarzanovi, byla skvělá herečka, a právě tak skvěle působila i ve filmech – namátkou - David Copperfield, Anna Karenina, nebo v Pýcha a předsudek podle spisovatelky Jane Austen.

V roce 1936 se provdala za australského spisovatele Johna Farrowa, který získal mimořádné světové ocenění jako autor knihy o „ Historii papežství“, za knihu „Život Thomase Morea“, a nebo Tahitsko-anglický slovník…. Po dotáčce posledního společného – 6 dílu Tarzana požádala Maureen o uvolnění ze smlouvy, aby se mohla postarat o těžce nemocného manžela. Ono není nikdy snadné přerušit svou kariéru, a práci, kterou máme rádi, odejít z lukrativního místa, ale udělala to proto, že chtěla, věnovat více času svému muži. Měli spolu sedm dětí: Michaela, Patricka, Mariu-Miu Farrow, Johna,Theresu-Tisa, Prudance, Stephanie Farrow. Později pokračovala už zvolna a občas ve filmu i v televizi, a začala podnikat v provozování poradenské a svatební služby, kterou zaštítila svým nepřekonatelným šarmem. Firma měla název - The Wediquette International.

Kariéra křehké, a přesto tolik silné osobnosti Maureen O´Sullivan trvala 60 let. Účinkovala na Broadwayi, hraje v pokročilém věku po boku své dcery Mii Farow ve filmech Woodyho Allana, poměrně velkou roli dostala také ve filmu Peggy Sue 1986 se vdává, anebo v TV seriálu o manželích Hartových - 1994 s Robertem Wagnerem a Stefanií Powers v -Hart to Hart, detektivním seriálu o bohatých manželích, řešících řady kriminálních případů na vlastní vrub – u nás se jmenoval - Tvrdě, ….ale srdečně.

Maureen O´Sullivan – Farow, Crushingová, zemřela ve Scottsdale, Arizona dne 23. 6.1998 ve věku 87 na infarkt. Po sobě zanechala druhého milujícího manžela Jima Cruschinga, se kterým žila v letech 1983 – 1998, šest dětí, 32 vnoučat a 14 pravnuků……Šťastná to žena.


Marta Holubová – clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Všechny velké a malé bytosti (...

09:00 - 09:45

41 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

09:20 - 10:15

21 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

09:35 - 10:55

6 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Prima - Duch (2022) [TV seriál]

09:20 - 10:30

21 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Maureen O'Sullivan

O'Sullivan Maureen

Naposled navštívené:
Maureen O'Sullivan

O'Sullivan Maureen