Zari

Tatum O'Neal

Povolání:
Rodné jméno:
Tatum Beatrice O'Neal
Národnost:
Věk:
60
Narození:
5.11. 1963, Los Angeles, Kalifornie, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Dcera herců Ryana O'Neala a Joanny Mooreové.Od svých deseti let je nejmladší držitelka Oscara za roli rázné osiřelé dívenky Addie Logginsové, kterou svede souhra náhod dohromady s podvodným prodavačem biblí (Ryan O'Neal),v komedii z 30. let Papírový měsíc. Před kameru se vrátila po třech letech v roli kurážné baseballové hráčky, za jejíž ztvárnění ve sportovní komedii Špatné zprávy pro Medvědy obdržela tehdy nejvyšší honorář jako dětská
herečka v historii filmu. S otcem si zahrála ještě v retrokomedii z počátků kinematografie Bijásek,kde
vytvořila postavu mladičké dívky Alice. V 80-90. letech
se filmu věnovala jen příležitostně.V roce 1992 vynikla ve hře A Terrible Beauty, inscenované souborem Naked Angels. Jejím manželem byl tenista John McEnroe.

Autor: šeba

Životopis (biografie) / Informace:
je dcerou herců Ryana O’Neala a Joanny Mooreové a po rozvodu rodičů vyrůstala s otcem. Ve filmu debutovala po jeho boku jako malá podvodnice Addie v komedii z hospodářské krize Papírový měsíc, za niž dostala Oscara (dodnes je nejmladší držitelkou soutěžní sošky), Donatellova Davida ex aequo a Zlatý glóbus pro začínající herečku. V roce 1976 byla nejlépe placenou dětskou představitelkou a Národní sdružení majitelů kin (NATO) ji vyhlásilo Hvězdou roku. Hlavní úlohy v populární baseballové komedii Špatné zprávy pro Medvědy (nadhazovačka Amanda), v úsměvné poctě počátkům filmu Bijásek (rekvizitářka Alice) i v pokračování snímku O Velkou cenu (1944), u nás nazvaném Světová teta Velvet (jezdkyně Sarah), však zůstaly daleko za příslibem jejího debutu. V polovině 80. let přerušila kariéru a provdala se za tenistu Johna McEnroea. Jejich bouřlivé manželství (1986-94) skončilo rozvodem a tahanicemi o tři děti, svěřenými pak kvůli hereččiným problémům s drogami do otcovy péče. V 90. letech ztělesnila mj. skutečnou postavu bývalé policistky, odsouzené za vraždu, v TV dramatu Žena na útěku: Příběh Lawrencie Bembenekové, ale o trvalý návrat k herecké práci se pokusila až v další dekádě. Hrála obchodnici Blythe Hunterovou, mstící se bývalému milenci, ve večerní telenovele Wicked Wicked Games (2006-07, Nestydaté hry), sestru hlavního hrdiny Maggii Gavinovou v seriálu o newyorských hasičích Rescue Me (2005-10, Zachraň mě – KTV) a v dalších TV seriálech vystoupila jako host, mj. Sex and the City (Sex ve městě – TV), 8 Simple Rules for Dating My Teenage Daughter (Osm jednoduchých pravidel, jak chodit s mou dospívající dcerou) a Law & Order: Criminal Intent (Zákon a pořádek: Zločinné úmysly – TV). Zaujala též titulními rolemi v nezávislých filmech: jako ovdovělá Camille v dramatu z louisianské pobřežní osady za druhé světové války Pronásledovaná a jako pacientka, propuštěná po letech z psychiatrické léčebny, v dramatu z 50. let Záchrana Grace B. Jonesové. V říjnu 2004 publikovala kontroverzní memoáry A Paper Life (Papírový život), v nichž otevřeně popsala nesnadné dětství, komplikovaný vztah k otci i problémy s alkoholem a drogami. Její mladší bratr Griffin O’Neal (nar. 1964) se v 80. letech věnoval herectví a hercem je i nevlastní bratr Patrick O’Neal (nar. 1967).
-mim-, Filmový přehled 2011/3

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tatum O'Neal

O'Neal Tatum

Franz Marischka

Marischka Franz

Mark Yoshikawa

Yoshikawa Mark

Naposled navštívené:
Tatum O'Neal

O'Neal Tatum

Franz Marischka

Marischka Franz

Mark Yoshikawa

Yoshikawa Mark