Zari

Kim Novak

Povolání:
Rodné jméno:
Marilyn Pauline Novak
Národnost:
Věk:
91
Narození:
13.2. 1933, Chicago, Illinois, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Předkové atraktivní americké herečky Kim Novak přišli z Čech, od městečka Písku, z malebné vesničky Tukleky. Rodiče Josef a Blanka byli učitelé a rozhodli se, že rozmnoží českou komunitu v Chicagu. Museli tvrdě pracovat - otec dějepisec jako dispečer na železnici, matka dřela v továrně. 13. února 1933 se narodila Marilyn Pauline Novak, pozdější hvězda stříbrného plátna, jejíž sláva, popularita a krása se daly srovnávat i se sexbombou Marilyn Monroe. Chodila do české školy, ale když byla nedávno na Febiofestu, již ta všechna česká slova zapomněla. Rostla do krásy a víme, co se říká o blondýnkách. Kim však měla bystrou hlavu, po studiu na střední škole začala chodit na vysokou Wright Junior College a na uměleckou School of Art Institute of Chicago. Během prázdnin si nějaký dolar na přilepšenou vydělávala modelingem a díky němu se dostala do herecké mekky - do Los Angeles. Mihne se jako komparzistka v nějakém muzikálu, ale to přesto stačilo vyhledávači talentů a netrvalo dlouho a mohla mávat podepsanou smlouvou se společností Columbia Pictures.

Příjmení Novák je u nás v Česku nejznámější, ale v USA zní nefilmově, ředitel Kim přemlouvá ke změně na Kit Marlowe, ale rezolutně odmítla. Natáčí první nevydařené snímky, ne snad její vinou, prorazí až ve filmu Piknik (1955). I u nás se její některé filmy promítaly - např. Muž ze zlatou paží (1955), Závrať/Vertigo (1958), Ostře sledovaná banka (1969) v tomto filmu hraje nahá ve scéně na koni. V roce 1978 si ji vybral herec a režisér David Hemmings pro film Jenom gigolo, kde se objeví i David Bowie nebo Marlene Dietrichová. Mluvilo se před natáčením i o Gretě Garbo ale nepřemluvili ji, v roce 1980 podle Agathy Christie Rozbité zrcadlo s Elisabeth Taylorovou. V letech 1986-1987 natáčí seriál Síla rodu. Největší slávu získala filmem Vertigo (1958), který natočil Alfréd Hitchcock. Film věkem zraje, čím je starší, tém je lepší. Svůj poslední film, který natočila - Sen lásky - je z roku 1991. Byly ostré hádky s režisérem a zde se rozhodne ukončit svou kariéru.

Přicházejí nemoci, ale s chutí se vrhá na malování, na svém ranči chová koně, díky nim se poznává s veterinářem Robertem Malloyem. Před ním to táhla s partnery jako s režisérem Richardem Quinem (Zvon, kniha a svíčka), se zpěvákem Sammym Davisem, Frankem Sinatrou, Michaelem Brandonem i jinými. Byla i provdaná za Richarda Johnsona (1965), ale po roce šli od sebe. Téměř 40 let žije s Robertem Malloyem, nemá své vlastní děti, tak alespoň vyvdala dvě - samozřejmě dnes hodně dospělé. Zakoupili si ranč v Sams Valley v Oregonu, v roce 2000 došlo k požáru a některé její obrazy shořely.

Fotografuje, maluje, píše básně, občas i hraje, po pádu z koně přichází zranění, v roce 2010 zjišťuje lékař rakovinu...

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vražedné šifry: San Francisco

23:10 - 23:55

5 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - Špinavé ulice (1973)

22:30 - 00:20

45 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:05 - 00:00

10 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:40 - 23:30

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kim Novak

Novak Kim

Rodney Harvey

Harvey Rodney

Naposled navštívené:
Kim Novak

Novak Kim

Rodney Harvey

Harvey Rodney