Zari

Paul Newman

Rodné jméno:
Paul Leonard Newman
Národnost:
Narození:
26.1. 1925, Cleveland, Ohio, USA
Úmrtí:
27.9. 2008, Westport, Connecticut, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Paul Leonard Newman bol americký herec, režisér a podnikateľ ocenený Oscarom, Emmy a dvoma Zlatými glóbusmi a cenou Filmového festivalu v Cannes. Bol známy svojim zanietením pre automobilový šport. Zúčastnil sa ako vodič niekoľkých súťaží cestných vozidiel a jeho tím vyhral viacero šampionátov otvorených kôl pretekov Indy Car. Bol spoluzakladateľom potravinárskej firmy Newman's Own. Svoj podiel na jej zisku venoval charite.

Narodil sa 26. januára 1925 v Shaker Heights, Ohio, ako druhý syn nemeckého židovského obchodníka Arthura Samuela Neumanna. Jeho matka Teréz Feckó bola Slovenka, rodáčka z dedinky Ptičie neďaleko Humenného na východnom Slovensku. Jeho starý otec Simon Newman bol Maďar, babička Hannah Cohn bola Poľka.

Herectvu sa venoval už v škole. Počas druhej svetovej vojny slúžil sa prihlásil k letectvu, ale pre jeho farbosleposť slúžil v americkom námorníctve ako strelec a obsluha rádia. Po vojne študoval na Univerzite Yale ekonómiu. Po jej ukončení sa zapísal na herectvo New Yorku do Lee Strasberg Studio. Svoju kariéru tak ako mnohí pred ním, aj on začal Broadway ako jeho rovestníci James Dean, Steve McQueen či Marlon Brando. Preslávil sa hneď svojím druhým filmom Niekto tam hore ma má rád (1956), kde si zahral boxera Rockyho Graziana. V dráme Dlhé, horúce leto (1958) si zahral hlavnú úlohu podpaľača Bena Quicka a zoznámil sa so svojou budúcou manželkou Joanne Woodwardovou.

Paul Newman bol dvakrát ženatý, má jedného syna a päť dcér. Prvé manželstvo nebolo šťastné, v tom čase veľa pil a riadil auto v podnapitom stave. Čelil aj žalobe neposkytnutia pomoci pri nehode. V roku 1979 skončil druhý na pretekoch 24 hodín Le Mans so svojim Posche 935. V roku 1978 mu zomrel na predávkovanie syn Scott. Odvtedy vynakladal obrovské sumy na liečbu drogovo závislých. Na sklonku života sa venoval režisérskej a charitatívnej činnosti. Paul Newman zomrel 26. septembra 2008 vo Westport, Connecticut, USA vo veku 83 rokov.

Autor: cicis

Životopis (biografie) / Informace:
Sympatický Paul Newman se narodil v roce 1925 a již od mládí se věnoval různým sportům a když přišel čas, tak v době, kdy daleko od domova řádila krutá II. světová válka, odchází do armády a jeho snem bylo stát se válečným pilotem. Lékaři u něj zjistili, že je barvoslepý a bylo po jeho snu. Válku prožil v Tichomoří jen jako telegrafista. Po válce se vrhl po hlavě do podnikání, ale když firma zkrachovala, zabalil si kufr a odejel do New Yorku, kde se začal věnovat herectví.

Prvně na řadu přišlo účinkování na Broadwayi a to je, když je někdo fešák s talentem, tak to je jen krůček před filmové kamery. A ve svých 31. letech, v roli boxerského šampióna Rockyho Graziana prorazil na výsluní popularity ve filmu Někdo tam nahoře mě má rád (1956). Dále hraje ve filmu Dlouhé horké léto a zde již za roli Bena Quicka jej čeká na MFF v Cannes ocenění. Následují role mladých mužů, kteří balancují na hraně života protikladných vlastností.

S Elisabeth Taylorovou září v rolích Meggie a Bricka ve strhujícím dramatu Kočka na rozpálené plechové střeše (1958). Ve Sladkém ptáku mládí (1962) má Paul za partnerku Geraldine Pageovou a zde se v příběhu rozhoduje mezi dvěma ženami, buď žena, která má blízko k stříbrnému plátnu a též se ráda věnuje plné láhvi alkoholu nebo žena, kterou před lety opustil a zanechal ji v problémech. Filmy potvrdily herecké kvality Paula Newmana, ale kvalitním filmům není konec.

V 60. letech již vystupuje ve zralých rolích hrdých mužů a objevuje se jak v detektivce, tak i ve westernu. S Robertem Redfordem hraje ve westernu záporných hrdinů Butch Cassidy a Sundance Kid (1969), další podvodníčci jsou ve filmu Podraz (1973) a jako hasiči, zachraňují hosty z hořícího hotelového mrakodrapu (Skleněné peklo - 1974).

Je soukromým detektivem Lew Harperem (Harper – 1966), je bělochem, který je vychován indiány (Hombre - 1967), nebo je trestancem, který má rád vařené vajíčka a rád se sází, ve filmovém dramatu Frajer Luke (1967). Samozvaným soudcem je ve snímku Život a doba soudce Roy Beana (1974). Zde v roli jeho manželky, jedna z prvních menších rolí Victorie Principal, kterou více známe ze seriálu Dallas.

Ve filmových kruzích potká svojí druhou ženu, pozdější manželku Joanne Woodwardovou a s ní si zahraje i ve filmech Stanice WUSA (1970), Návrat Lew Harpera (1975), Harry a syn (1984), Pán a paní Bridgeovi (1990), Zánik Empire Falls (2005).

Herecká hollywoodská hvězda Paul Newman hrál většinou v kvalitních filmech, staral se o početnou rodinu a našel si při filmování ještě čas na své koníčky, kde na prvním místě je nadšeným automobilovým závodníkem, ve filmových kruzích je uznávaným režisérem, filantropem a obchodníkem v oblasti gastronomie. Herec zemřel v roce 2008.

Hrál také ve filmech: Příběh Helen Morgánové (1957), Pařížské blues (1961), Dolarové manželství (1963),Tajná válka Harryho Frigga (1968), Když se čas naplnil (1980), Barva peněz (1986)...

Autor: jarda53

Životopis (biografie) / Informace:
Paul Newman se narodil 26.1.1925 v Shaker Heigts v Ohiu v USA. Jako mladý toužil být pilotem, když se ovšem zjistilo, že je barvoslepý, nepřijali ho. Poté začal studovat herectví na Yale, později se odstěhoval do New Yorku, kde začal mít první úspěchy na Brodwayi.

Jeho prvními snímky ve filmu byly, Někdo tam nahoře mě má rád nebo Dlouhé horké léto. Velký úspěch měl film Kočka na rozpálené střeše, kde si zahrál po boku Elizabeth Taylorové. Díky úspěchu tohoto snímku začal dostávat stále více rolí ve výborných filmech, mezi ty nejlepší patřily, Biliárový král, Frajer Luke, Butch Cassidy a Sundance Kidd, nebo velmi známý Podraz.
Velmi důležitým v jeho kariéře byla role ve filmu Barva Peněz, volné pokračování Biliárového krále, za kterou dostal oskara za herce v hlavní roli.

Paul Newman ovšem vynikal i jako skvělý režisér, z jeho malé tvorby například Rachel, Rachel.

Jeho syn Scott, jediný jeho syn, z prvního manželství, zemřel na předávkování drog. Jeho otec ho přežil o více jak třicet let.
Paul Newman za svůj život stvořil neskonečně mnoho rolí, které zůstanou nezapomenuty. Zemřel 26.9.2008 ve Westportu v USA.

Autor: moudrc

Životopis (biografie) / Informace:
"Muž, který nenáviděl své oči" Jeho matka Teresa Fetske byla Maďarka, otec Arthur pocházel z židovské rodiny z Clevelandu, a po rodičích zdědil firmu se sportovními potřebami. Matka byla přesvědčená, že Paul má k herectví talent, a přihlásila ho do dětského divadelního sboru. Amerika byla už půldruhého roku ve válce, když se Paul přihlásil do výcviku pilotů. Při prvním testu se ale ukázalo, že je barvoslepý.

Dva roky tedy sloužil v Pacifiku jako radista. Po válce se chtěl zavděčit otci, a začal studovat ekonomii. Jenže propadl a přešel na studium divadla a angličtiny. Na koleji vedl hodně divoký život. Proto ho vyhodili z fotbalového týmu a podmínečně vyloučili z koleje. Nejvíce se věnoval školnímu divadlu. Měl obrovský herecký talent. Po škole uzavřel s rodiči dohodu, že ho rok budou podporovat, a pokud se neprosadí jako slušně placený herec, vrátí se do obchodu k otci. Všichni obdivovali jeho oči. Paul to nesnášel. Svůj blankytný pohled by strašně rád vyměnil za atletickou postavu. Ale nešlo to.

Jeho kolegové z té doby tvrdí, že měl "pocity méněcennosti ze své krásy". Snažil se vypadat jako "drsňák", ale půvabné Jacquelině Witteové se líbila jeho jemnost. Vzali se, protože čekali dítě. Newmanův herecký plat neuživil rodinu. Nouze ho nakonec přinutila k návratu do rodinného podniku. Nevydržel tam dlouho. Absolvoval slavné kurzy dramatického umění na Yaleské univerzitě, a odjel do New Yorku. Všude ho následovala Jacqueline s dětmi. S Jacqueline se po bouřlivém období, kdy hodně pil, rozvedl.

Měli spolu tři děti. Paul se se svou druhou ženou Joanne Woodwardovou poprvé setkal ve filmové agentuře MCA. Okamžitě ho zaujala. V té době však ještě žil s Jacqueline. Po několika společných filmech, se natolik sblížili, že se kvůli ní rozvedl. S Joanne se poté v Las Veges oženil. S Joanne měl Paul tři dcery. Jeho syn z prvního manželství Scott zemřel v roce 1978 na předávkování kokainem. Kromě herectví a charity se Paul věnoval autům a podnikal v potravinářství. Po synově smrti založil s přáteli Nadaci Scotta Newmana.

Paul zemřel na rakovinu 26.9.2008 v Connecticutu USA.

Autor: ajaajena

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

32 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

62 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

2 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

37 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Paul Newman

Newman Paul

Naposled navštívené:
Paul Newman

Newman Paul