Zari

Robert Mitchum

Povolání:
Rodné jméno:
Robert Charles Durman Mitchum
Národnost:
Narození:
6.8. 1917, Bridgeport, Connecticut, USA
Úmrtí:
1.7. 1997, Santa Barbara, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Robert Charles Duran Mitchum se narodil - 6.8.1917 v Bridgeportu ve státě Connecticut v USA .Otec mu zemřel,když byl ještě velmi malý, matka se brzy znovu vdala, a celá rodina se odstěhovala do New Yorku.

Robert měl už jako dítě herecký talent (hrozně rád předváděl jiné osoby, pitvořil se tak, že dokázal každého zaujmout a rozesmát), takže vystupoval na jevišti se svou sestrou Julií. Už v mládí byl dobrodružné povahy, a tak ve čtrnácti letech opustil školu i svůj domov a vystřídal řadu různých zaměstnání. Neštítil se žádné práce, až se nakonec zabydlil v Kalifornii.

V roce 1942 se stal členem divadelního souboru Long Beach Theatre Guild a díky své zajímavé tváři a postavě našel uplatnění u filmu. Nějaký čas to byly sice jen epizodní role v různých westernech a válečných filmech společnosti RKO. Po dvou letech byl obsazen do role poručíka Walkera, která mu vynesla první, ale zároveň poslední oscarovou nominaci, ve válečném filmu Příběh pěšáka v režii W. A. Wellmana. Po ukončení druhé světové války začala jeho kariéra rychle vzrůstat. Svým hereckým projevem - nenásilnou mimikou, strohými gesty,civilním pojetím, vždy dobře vystihl typ své postavy. Tomuto pojetí a hraní postav byl věrný od konce 40tých do 60tých let.
Hrál kowboje, vojáky, civilní postavy, policisty, zločince... např. filmy: Pryč od minulosti, Křížový výslech, Hromská cesta, westerny: Pronásledovaný, Muž se zbraní, El Dorado, válečné filmy: Jen Bůh ví, pane Allisone a Nejdelší den. Zvládl však bez problémů i psychologicky náročné role. Osvědčil se jako představitel zločinců i násilníků, jako byl triller Lovcova noc v režii Charlese Laughtona, nebo rolí bývalého trestance Cadyho, který se mstí advokátovi - hraje ho Gregory Peck, který při jeho soudním jednání neúmyslně zamlčel důležitou informaci. Dále to byl film podle románu Johna MacDonalda Mys hrůzy, film Ryanova dcera.

V 70tých letech si zahrál roli postaršího detektiva Phila Marlowa v nových adaptacích : Sbohem buď, lásko má režie D. Richards, a nebo Hluboký spánek,dále hrál v kriminálním thrilleru Japonská mafie v režii Sydneyho Pollacka.

Od 80tých let natáčel v televizi, a hrál v seriálech: Vichry války, Sever a Jih, Válka a paměť, a African Skies. Jako univerzální herec je i nadále obsazován uznávanými režiséry do rolí, které žánrově a stylově navazují na filmy, ve kterých hrál: Mys hrůzy, Tombstone, Mrtvý muž. V roce 1954 založil vlastní produkční společnost DRM Productions,a Talbot Productions.

Oženil se v roce 1940 se spolužačkou ze školy Dorothy Spenceovou, a jejich synové James a Christopher následovali otce, a stali se z nich obou herci, i když popularity svého otce nedosáhli.

Robert Mitchum zemřel 1.7. 1997 v Santa Barbara, v Kalifornii.


Marta Holubová-clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Robert Mitchum

Mitchum Robert

Naposled navštívené:
Robert Mitchum

Mitchum Robert