Zari

Liza Minnelli

Povolání:
Rodné jméno:
Liza May Minnelli
Národnost:
Věk:
78
Narození:
12.3. 1946, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Liza Minnelli
(* 12. 3. 1946)
Narodila se v hudební, muzikálové rodině v Los Angeles. Její maminkou byla herečka a zpěvačka Judy Garlandová a otcem muzikálový režisér, návrhář kostýmů, scénograf a divadelník Vincent Minnelli. Liza měla tedy všechny předpoklady pochytit hodně umění od svých rodičů.
Liza na svět přišla devět měsíců po svatbě. Oba její rodiče byli „otroky“ Hollywoodu. Ve čtyřicátých letech 20. stol. v Hollywoodu neexistovalo něco jako pracovní doba. Takže byl skoro zázrak, že se zrodila láska mezi Judy a Vincentem. Ihned po porodu musela Judy zpět na plac. Mezi kulisami se o malou Lizu většinou starala chůva. A tak se i stalo, že se malá Liza objevila ve čtrnácti měsících poprvé před filmovou kamerou.
Ve filmových ateliérech strávila dětství. Hrávala si s Miou Farrow či Tishou Sterlingovou nebo Candy Bergenovou. Po pětiletém manželství se Liziny rodiče rozvedli. Tento rozchod Liza nesla velice těžko. Svého otce navštěvovala pravidelně a měla s ním velice pěkný vztah. Otec se ji snažil ve všem vyhovět a splnil ji jakékoliv i to nejztřeštěnější přání. Tento hluboký vztah trval až do otcovy smrti. Ve všem ji radil a podílel se na choreografiích jejích show. S matkou měla komplikovanější vztah. Matka podléhala fetování a Liza se o ni, stejně jako o dva mladší sourozence (Lornu a Joea), starala. Její matka měla střídavá období. Celkem byla pětkrát provdána. Liza se musela vyrovnávat s její náladovostí i excesy. Liza sama se občas zmítala v podobném chování, kdy se střídala láska a nenávist. Na nějakou dobu matku opustila a odstěhovala se do New Yorku.
Už ve svých třiceti letech Liza získala všechny možné ceny, které americký showbyznys nabízí. Byly mezi nimi Oscar, Emmy nebo Tony. Poté, co opustila školu (High School for Performing Arts a HB studio) , utekla na Broadway. Nevyužila možnosti začít kariéru pod novým jménem a hrdě se hlásila k rodičům. Setkala se s předsudkem, že děti slavných nemohou dosáhnout úspěchu. Liza, přestože výškou byla malá, měla excelentní pohybové nadání. Její parketou se stal muzikál. Jednoho dne byla Liza pozvána ke společnému vystoupení spolu s matku Judy. Představení bylo ihned vyprodáno. Na tomto představení se Liza po dlouhé době setkala s matkou. Obecenstvo si Lizu zamilovalo. V londýnském Paladiu, kde se ono představení uskutečnilo, se změnil i Lizin osobní život. Seznámila se zde s australským zpěvákem Peterem Allenem. Po třech letech se vzali. Po dalších sedm let Liza kryla Peterovu homosexuální orientaci.
Krom divadelních prken Lizu fascinovalo filmování. Vnímala, že až filmový záběr může zachytit čas, který podrží navěky. Před kameru, když nepočítáme pár dětských vystoupení, se poprvé výrazně dostala až v roce 1967 ve filmu Charlies Bubblies. Už díky roli v dalším filmu The Sterile Cockoo, byla nominována na Oscara. Vedle divadelních vystoupení, která ji zabírala mnoho času, přišel další film. A za ním následoval trhák. Snímek se jmenuje Kabaret.
Tento legendární muzikál na Broadway přišel v roce 1966. Stal se kasovním trhákem a tak se uvažovalo i o filmu. Filmové režie se ujal divadelník Bob Fosse.
Liza opět zašla za otcem. Ten pro ní vymyslel účes, make up a dokonce i zelený lak na nehty, na který i v samotném filmu přijde řeč. Díky filmu z roku 1972 propukla kabaretní horečka. Opět se začaly ozývat šansony a kuplety a kabarety vstávaly z popela. Film Kabaret získal osm Oscarů a jeden si donášela Liza.
Liza si plně uvědomovala, že takový film, jakým byl Kabaret, přichází jednou za život a je třeba se postarat o další živobytí. Rozjela tak vlastní televizní pořad Liza with A „Z“. Za tento pořad získala cenu Emmy. Vedle toho nadále natáčela desky a hrála. Pracovala, jak uměla. S jejím soukromím to však bylo horší.
Musela stále odpovídat na otázky, zda-li její matka, která zemřela na předávkování, spáchala sebevraždu, či její smrt byla způsobena nešťastnou náhodou. Liza sama se rozvedla s Peterem a prožila pětileté druhé manželství, po kterém se provdala potřetí a pak ještě jednou. Když sláva muzikálu Kabaret ustupovala, začala pracovat na novém muzikálu New York, New York. Tentokrát byl režisérem Scorsese. S režisérem dokonce Liza skončila, ale po dokončení práce na filmu se rozešli.
Liza několikrát musela navštívit protialkoholní léčbu a nebo si odvykat ze závislosti na práškách. Byla očividně unavená. Musela si dát pauzu, ale přeci jenom, stesk po divadle byl silnější, a tak se k práci na prknech vrátila. Diváci na ni však zapomenout nemohli. Kde se objevila, ať to byl laciný film a nebo koncert, bylo vyprodáno.
Duševně i fyzicky se však Liza sesypávala. Neminula ji operace hlasivek či kyčlí. Bolesti opět rozháněla pomocí prášků. A opět následovala odvykací kůra. Spolupracovala s hudebním duem Pet Shop Boys. Vyšplhávala se na evropských hitparádách. A pak přišel rok 2000.
V únoru ji odvezli do nemocnice s encefalitidou. Ležela na kapačkách a doktoři ji nedávali moc nadějí. Proprala se s pocitem, že bude zase zpívat, ovšem získala informaci, že nebude moci ani chodit. Jenže opět uplynul další rok a Liza vyprodala další divadelní sál. V přibližně v té samé době se počtvrté provdala za impresária Davida Gesta. I toto manželství se brzy rozpadlo.
Snad se ještě objeví další zajímavé hereččiny role, ale v paměti všech zůstane jako Sally z muzikálu Kabaret.

Autor: hvezdyn

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Liza Minnelli

Minnelli Liza

Kouzlo bohémy (Zauber der Bohème)

Kouzlo bohémy
Zauber der Bohème

Naposled navštívené:
Liza Minnelli

Minnelli Liza

Kouzlo bohémy (Zauber der Bohème)

Kouzlo bohémy
Zauber der Bohème