Zari

Patricia Morison

Povolání:
Rodné jméno:
Eileen Patricia Augusta Fraser Morison
Národnost:
Narození:
19.3. 1915, New York City, New York, USA
Úmrtí:
20.5. 2018, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Krásná americká herečka Patricia Morison se narodila dle dostupných pramenů 19. března roku 1914 v New Yorku. Některé záznamy také uvádějí jako rok jejího narození 1915. Její celé rodné jméno zní Eileen Patricia Augusta Fraser Morison. Již jako malá dívenka oslňovala svou netypickou krásou exotického vzhledu. Projevovala velký pěvecký talent, tudíž již od dětských krůčků byla vlastně předurčena budoucí umělecká dráha mladičké Patricie. Umělecké nadání zřejmě získala z otcovy strany. William Morison působil jako dramatik a příležitostný herec. Maminka Selena, roz. Fraser, za první světové války pracovala pro britské zpravodajství, což je skutečně neobvyklé povolání na ženu v té době.

Patricia nejprve v New Yorku vystudovala střední školu Washingtona Irvinga, později se zapsala do hodin studia tance u slavné choreografky Marthy Graham (1894 – 1991). Na zaplacení tanečních hodin si ambiciózní dívka vydělávala jako designérka v obchodě s oděvy. V té době vystoupila v hudební revue DON´T MIND THE RAIN v Provincetown Playhouse. Zde zpívala píseň s názvem „Simple Silly I“.

Ve věku 19ti let měla vystoupit na Broadwayi v krátké hře s názvem GROWING PAINS, kde alternovala v roli Victorie Reginy slavou Helen Hayes (1900 – 1993). Tuto roli Patricia však nakonec nikdy nehrála, neboť Helen neměla jedinou absenci. Patricia fungovala však jako náhradnice i dalších ženských rolí, tudíž měla možnost si zahrát jiné postavy. Hlavní roli však nikoliv. Sama cítila, že chce víc.

Exotická kráska, která oslňovala svým uhrančivým pohledem a i v době krátkých mikád třicátých let nosila dlouhé vlasy, se rozhodla zkusit své štěstí u filmu. Její chladná krása jí otevřela cestu do studia Paramount, pod jehož záštitou se převážně objevovala ve filmech. Její debut před kamerou se však odehrál u jiné společnosti. Objevila se v roce 1935 v roli Mary Jane v krátkém propagačním snímku s názvem WRECKLESS. Od roku 1939, kdy se odehrál její oficiální filmový debut, se pak již objevovala před kamerou pravidelně ve velkých rolích. Hrála zejména ve westernech či dobrodružných filmech, namátkově jmenujme např. PERSONS IN HIDING (1939) – Dorothy Bronson; I´M FROM MISSOURI (1939) – Allison Hamilton; THE MAGNIFICENT FRAUD (1939) – Claire Hill; ROMANCE OF THE RIO GRANDE (1941) – Rosita.

Českého čtenáře však bude jistě zajímat, že Patricia Morison hrála postavu Češky jménem Jarmila Hanka (Hanková). Stalo se tak ve filmu HITLER´S MADMAN (1943), který vznikl pouhý rok po atentátu na Heydricha a očima amerických filmařů zaváděl diváky do prostředí českého odboje a lidí, kteří byli s touto událostí nějak spojeni. Postavu protektora Heydricha ztvárnil John Carradine. Sama Patricia patřila k těm americkým umělcům, kteří po vstupu USA do války roku 1942, pořádali estrádní programy a vystoupení pro americké vojáky.

Patricia však u Paramountu nebyla spokojená, toužila po jiném typu rolí. Převážně účast ve westernovém žánru ji nenaplňovala. Toužila po změně. Pracovala pak pro společnost MGM, kde zazářila např. roku 1945 v romantické komedii WITHOUT LOVE. Roku 1947 hrála v dobrodružném sci-fi snímku s názvem QUEEN OF THE AMAZONS postavu Jean Prestonové. Za zmínku stojí také postava Lady Mariany v jednom z mnoha zpracování příběhů Robina Hooda, tentokrát ve verzi z roku 1948 s názvem THE PRINCE OF THIEVES.

Ze světa filmu se čas od času vrací Patricia na divadelní prkna. V roce 1944 se představila na Broadwayi v hudební komedii s názvem ALLAH BE PRAISED!, která však zaznamenala dost mizivý úspěch a po pouhých dvaceti reprízách byla stažena z repertoáru. Roku 1948 se již o mnoho úspěšněji představila Patricia na Broadwayi v legendární divadelní show KISS ME, KATE. Ohromující muzikálové představení na motivy Shakespearovy hry „Zkrocení zlé ženy“ zaznamenalo naprosto ohromující úspěch. Na broadwayské scéně bylo hráno od 30. prosince 1948 do 28. července 1951.

V padesátých letech se Patricia věnuje zejména práci pro televizi a pokračuje i ve své divadelní činnosti. V únoru roku 1954 vstoupila do divadelní podoby příběhu KRÁL A JÁ, kde převzala hlavní ženskou úlohu Anny, v níž o pár let dříve proslula Gertrude Lawrence, půvabná herečka, která v roce 1952 podlehla rakovině. V televizi se objevila např. ve zfilmovaném divadelním představení již zmíněného muzikálu KISS ME, KATE – roku 1958. Stejný titul byl natočen ještě v roce 1964, opět jako televizní film, Patricia Morison opětovně hrála hlavní úlohu jménem Lilli Vanessi. Z další práce pro televizi je možno zmínit např. seriál THE CASES OF EDDIE DRAKE (1952) a postava Dr. Karen Gayle nebo účast v seriálu TALES OF THE 77TH BENGAL LANCERS (1956).

Od 7O. let se Patricia začala pomalu stahovat z uměleckého života. Nadále se sice objevovala na jevišti, nicméně před kamerou stále méně. Její poslední dvě vystoupení právě před kamerou proběhla ve druhé polovině 80. let. Roku 1985 ztvárnila postavu paní Romeové v adaptaci románu Jamese Liptona MIRRORS. V roce 1989 vytvořila roli paní Ridgewayové v seriálu CHEERS (vysílán v letech 1982 – 1993).

Čas od času se Patricie objeví na veřejnosti u příležitosti některých významných kulturních akcí. Dne 18. listopadu 1999 navštívila představení svého legendárního muzikálu KISS ME, KATE, kde Patriciinu roli vytvořila Marin Mazzie. Věnuje se však převážně malování, které bylo její vášní již v mladém věku, avšak ustoupilo herecké profesi. Poklidně žije ve čtvrti Park La Brea v Los Angeles v Kalifornii. Rozhodně není bez zajímavosti, že tato stále vitální dáma s oduševnělou tváří nikdy nebyla provdána.

Zdroj:

www.imdb.com - překlad anglického textu, životopis a filmografie P. M.
anglická verze Wikipedia – překlad článku o P. M.

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Všechny velké a malé bytosti (...

10:15 - 11:05

32 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Letecké katastrofy (2003) [TV ...

10:05 - 10:50

42 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Rady ptáka Loskutáka (2001) [T...

10:20 - 11:30

27 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

10:10 - 12:05

37 minut již uběhlo
78 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Patricia Morison

Morison Patricia

Naposled navštívené:
Patricia Morison

Morison Patricia