Zari

Victor McLaglen

Povolání:
Rodné jméno:
Victor Andrew de Bier Everleigh McLaglen
Národnost:
Narození:
10.12. 1886, Tunbridge Wells, Kent, Anglie, Velká Británie
Úmrtí:
7.11. 1959, Newport Beach, Kalifornie, USA (infarkt)
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Victor McLaglen
(10. 12. 1886 – 7. 11. 1959) anglický boxer a válečný veterán, který se později stal i úspěšným hercem. Celým jménem Victor Andrew de Bier Everleigh McLaglen. Narodil se ve městě Tubridge, v hrabství Kent ve Walesu. Jeho otcem byl pozdější biskup Episkopání církve evangelické svobodné Anglie. Když byl Victor ještě malý, rodina se přestěhovala do Jižní Afriky. Měl osm sourozenců.

Čtyři z jeho bratrů se rovněž stali herci – Arthur (1888 – 1972), který pracoval také jako sochař. A dále to byli Clifford (1892 – 1978), Cyril (1899 – 1987) a Kenneth (asi 1901 – 1979). Dalšími sourozenci byli Frederick (* 1882), Sydney (* 1884), Lewis (* 1889) a jediná sestra Lily (* 1893). Zapomenout bychom neměli na jeho bratra Leopolda, který hrál pouze v jediném filmu, avšak již před druhou světovou válku se stal proslulým v jiných oborech. Byl šoumenem, ale také šampionem v umění Džiu-džitsu. Také o tom napsal knihu.

Victor již od útlého mládí byl rebel. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení nebyl Irem. Ve čtrnácti letech odešel z domova. Vstoupil do britské armády s úmyslem bojovat v druhé burské válce. Avšak k jeho zlosti byl převelen jako strážný do Windsorského zámku. Když byl odhalen jeho skutečný věk, byl propuštěn z armády. O čtyři roky později se přestěhoval do Kanady, kde se živil jako zápasník a boxer těžké váhy.V této oblasti několikrát významně uspěl. Jedním z jeho důležitých zápasů byl ten proti šampionovi v těžké váze, Jackovi Johnsonovi. Bojovalo se šest kol. Byl to první Johnsonův zápas od vítězství nad Tommy Burnsem. Mezi těmito boxerskými zápasy McLaglen cestoval s cirkusem, ve kterém za 25 dolarů bylo možné se s ním ve třech kolech utkat.

V roce 1913 se vrátil do Anglie. Během první světové války sloužil jako kapitán v 10. praporu pluku Middlesex, který spadal do Královského pluku Prince z Walesu. Později tvrdil, že sloužil u Královského pěšího pluku irských střelců. Také nějakou dobu pracoval jako náčelník vojenské policie pro město Bagdád. I nadále pokračoval v boxování a v roce 1918 byl jmenován šampioneem těžké váhy Britské armády. Po válce začal brát role v němých britských filmech. A tak pomalinku začínala jeho filmová kariéra.

Tato kariéra však ve dvacátých letech vzala překvapivý obrat. McLaglen se přestěhoval do Hollywoodu. Stal se populárním hercem se zvláštním talentem pro hraní různých opilců. Také vytvářel postavy Irů, což vedlo jeho fanoušky k milné domněnce, že byl spíše Irem, než Angličanem. Jednou z nejvýznamnějších událostí v jeho kariéře byla cena (Academy Awards) za nejlepšího herce ve filmu THE INFORMER (1935), natočený podle románu Liama O‘Flahertyho. V závěru své kariéry, byl McLaglen nominován znovu, tentokrát na nejlepšího herce ve vedlejší roli ve filmu THE QUIET MAN (1952). McLaglena si hodně oblíbil režisér John Ford a často ho obsazoval do svých filmů. McLaglen se ke konci své kariéry dostal i k účinkování a hraní v televizi. Vystoupil i v takových westernových seriálech, jako byly HAVE GUN – WILL TRAVEL nebo Rawhide. Epizody, ve kterých jako host hrál, režíroval jeho syn Andrew V. McLaglen.

Co lze ještě napsat o jeho soukromém životě? Byl třikrát ženatý. Jeho první ženou byla Enid Lamontová a brali se v roce 1919. Narodila se jim dcera Sheila a syn Andrew. Ten, jak už bylo zmíněno, se stal televizním a později i filmovým režisérem. Mary a Josh McLaglenovi, kteří se rovněž živí filmovým uměním, jsou vnoučata. Enid McLaglenová zemřela v roce 1942 na následky zranění pádu z koně. Druhou manželkou se v roce 1943 stala Suzanne M. Brueggegmanová. Toto manželství trvalo do roku 1948. Třetí manželství uzavřel ve stejném roce s Margaret Pumphreyovou. Spolu zůstali až do Victorova skonu na následky infarktu v roce 1959. V posledních letech svého života se stal občanem USA. Je pohřben ve Forrest Lawn Memorial Park v Glendale v Kalifornii.

Autor: hvezdyn

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 06:00

1 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto moto test

05:30 - 05:45

1 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:05

36 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického

05:10 - 05:59

21 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Victor McLaglen

McLaglen Victor

Julian Lewis Jones

Jones Julian Lewis

Naposled navštívené:
Victor McLaglen

McLaglen Victor

Julian Lewis Jones

Jones Julian Lewis