Zari

Mathilda May

Povolání:
Rodné jméno:
Karima Mathilda Haim
Národnost:
Věk:
59
Narození:
8.2. 1965, Paříž, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Mathilda je dcerou švédské baletky a dramatika Victora Haima. Od svých šesti let se věnovala baletu, v jehož výuce pokračovala deset let na pařížské Taneční konzervatoři, kterou absolvovala, jako nejlepší žákyně ve třídě. Na doporučení herecké agentky byla obsazena do role princezny Alice z Yonderlandu, s níž se setkává při svém dobrodružném putování pohádkovým světem malý chlapec ( Jason Connery ), ve fantastickém filmu Nemo. Do mezinárodního povědomí vstoupila úlohou vesmírné upírky, která s dalšími dvěma druhy, smrtelně ohrožuje obyvatele Londýna, ve sci – fi Síla života.

Jako herecká naděje získala Césara 1987 za svůj výkon v psychologickém, kriminálním snímku Houkání sovy, kde hraje citlivou Julii, která řeší své milostné vztahy ke dvěma mužům, sebevraždou. Své pohybové a pěvecké vlohy, uplatnila v postavě začínající zpěvačky Marion, za jejíž ztvárnění v hudební komedii Tři vstupenky na 26. , obdržela Cenu Romy Schneiderové 1989.

K velké popularitě Mathildě přispělo učinkování ve filmech zahraničních režisérů, kteří jí svěřovali, většinou hlavní role. V erotickém thrilleru Nahé tango v roli mladé Francouzky, která se vydává za polskou emigrantku, o sličné Katharině, o jejíž přízeň soupeří dva horolezci rozdílných povah a přístupů k životu ve filmu, v dramatu Výkřik z kamene.

Slavnou francouzkou spisovatelku Gabrielu Colettovou ztvárnila v životopisném snímku Colette. Cestovatelku, novinářku a spisovatelku zahrála ve filmu Isabele Eberhardtová, v titulní roli.
Vedle své herecké kariéry se snaží prosadit, jako zpěvačka a textařka. Producenta a autora hudby má ve svém manželovi Paulu Powellovi.

Další filmy, ve kterých hrála : Tajemství Sahary (1988), Šakal (1997), Perlasca (2002).

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mathilda May

May Mathilda

Naposled navštívené:
Mathilda May

May Mathilda