Zari

Václav Matějka

Národnost:
Věk:
87
Narození:
4.7. 1937, Katovice u Strakonic, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Václav Matějka již od dětství měl zájem o divadlo: pocházel z rodiny s velkou ochotnickou tradicí a sám ochotničil. V roce 1956 absolvoval Střední průmyslovou školu filmovou a začal pracovat v barrandovském studiu jako asistent režie. Brzy přešel do funkce pomocného režiséra a současně začal pracovat i na scénářích. Při své aktivní činnosti studoval na FAMU. Jednou z jeho prvních prací byl námět filmu Nahota, který i režíroval. Jde o komorní psychologický laděný příběh ze života mladých lidí, v podobě milostného dramatu, vztahu dvou lidí hledajících své místo na zemi a v lidském kolektivu.

Ke svému dalšímu filmu Návraty, si napsal námět, scénář a natočil jej s Petrem Čepkem, v hlavní roli. Dále následuje adaptace románu Jaroslava Andrejse, Zlá noc. V kriminálním příběhu se dostaneme do prostředí povrchového uhelného dolu. Psychologickou sondou do nitra mladého chlapce, který po návratu z výchovného zařízení prodělává citovou krizi a má narušený vztah k matce, předvedl ve filmu Pomerančový kluk.

Komorní psychologický příběh manželského rozvratu, kdy žena trpí těžkou nemocí a mužovo sobectví dožene ženu k pokusu o sebevraždu. Teprve až hodina pravdy má prověřit morální vlastnosti a životní hodnoty (Hodina pravdy).

Natočil i poslední film Jiřiny Šejbalové Sólo pro starou dámu. Příběh ženy, která žije v Německu, ale na sklonku života se vrací do Čech. Do doby války se vrací příběhem lékaře a ošetřovatelky (Svítalo celou noc). Film byl natočen jako příspěvek k 35.výročí osvobození od nacismu.

Po dramatických příbězích vyměnil žánr a pustil se k natáčení komedií. Film Anděl s ďáblem v těle byl u diváků úspěšný, proto natočil pokračování Anděl svádí ďábla, kde se můžeme přenést do víru nočních podniků.

Dagmar Havlová a Oldřich Kaiser v hlavních rolích ve filmu Můj hříšný muž, nám ukázali, jak to vypadá, když mladí manželé s dítětem, chtějí dělat oba kariéru.

Pro televizi se podílel na kriminálním seriálu - třemi příběhy detektiva Martina Tomsy s Markem Vašutem v titulní roli.

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - F.L. Věk (1970) [TV seriál]

11:10 - 12:00

49 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Nedej se! (1998) [TV cyklus]

11:50 - 12:15

9 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Za pět minut dvanáct

11:55 - 13:00

4 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové

11:00 - 12:00

59 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Václav Matějka

Matějka Václav

Naposled navštívené:
Václav Matějka

Matějka Václav