Zari

Edmund Lowe

Povolání:
Rodné jméno:
Edmund Dantes Lowe
Národnost:
Narození:
3.3. 1890, San Jose, Kalifornie, USA
Úmrtí:
21.4. 1971, Woodland Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Edmund Dantes Lowe, americký filmový a televizní herec se narodil v předminulém století v San José dne 3. března 1890.

Ed Lowe byl úspěšným představitelem hlavních rolí nejdříve v němém filmu, ke kterému se dostal po konkursu, pořádaným na jaře v roce 1918. Jeho typ se líbil natolik, že získal hned větší roli, a debutoval tak ve filmu - Dobrou noc Paule - Good night Paul.

Edmund Lowe byl až do první poloviny třicátých let představitelem hlavních rolí, a neměl žádné problémy ani s přechodem na zvukový film, protože vlastnil sympatický baryton. I když od roku 1926 pozvolna přešel k menším, a nebo vedlejším úlohám, hraje po boku hvězd, jako byly Maye West, Jean Harlow, Claudette Colbert a mnoho dalších umělců. Více jak 15 let byl kmenovým hercem společnosti Columbia Pictures.

Lowe byl celkem třikrát ženatý – první manželkou byla Esther Miller od roku 1919 do roku 1925, od září 1925 herečka Lilian Tauchman. Toto manželství ukončila Lilianina smrt. Lil zemřela na rakovinu v roce 1935. Edmund se ještě oženil po třetí, a manželkou se tentokrát stala kostýmní výtvarnice Rita Kaufman. Manželství tentokrát vydrželo plných 20 let, až do jeho smrti.

Edmund Lowe hrál ve stošedesáti filmech a TV seriálech; u nás známých snad jen okrajově, a tak jen orientačně několik titulů namátkou: Dinner at Eight 1933, Let's Fall in Love, 1934 Bombay Mail, Gift of Gab 1935, …Seven Sinners, Wolf of New York, Murder in Times Square, Dillinger, Echo from Dead, TV serie Cross Road, The Wings of Eagkes, Cesta kolem světa za 80 dní 1956 – s Davidem Nivenem a Shirley McLaine v hlavních rolích pana Fogga a princezny Aoudy, nebo TV Maverick serie rok 1957. Jeho posledním filmem vůbec byl v roce 1960 - Heller in Pink Nights v roli doktora Montagua.

Lowe zemřel náhle dne 21.4.1971 v Hollywoodu ve věku 81 let.

Marta Holubová-Clara.BoW

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Edmund Lowe

Lowe Edmund

Naposled navštívené:
Edmund Lowe

Lowe Edmund