Zari

Adina Mandlová

Povolání:
Rodné jméno:
Jarmila Mandlová
Známá jako:
Lil Adina
Národnost:
Narození:
28.1. 1910, Mladá Boleslav, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
16.6. 1991, Příbram, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jako mnoho jiných, tak ani nadějná, mladá Adina Mandlová určitě nechtěla, aby skončila její kariéra v letech okupace. Ale stalo se, a současně se ona sama stala bohužel jistým obrazem kolaborace, nebo údajného provinění. To pak Adinu (Jarmilu) ovlivňovalo po další zbytek už nepříliš radostného života.

V 57 letech v Americe vydala v nakladatelství u Josefa Škvoreckého svůj příběh «Dnes už se tomu jen směju», to už byla téměř na konci svých sil. Měla strach, strach, jestli dokáže stárnout, stárnout bez hořkosti, bez zoufalství, a často myslela na smrt. Nakonec v této krizi našla neuvěřitelnou sílu. Žije dál, tak, jako mnohokrát předtím.

Z Malty přijela do České republiky Adina Mandlová, aby zde dožila svůj život. Její osud, osud hvězdy, která zářila v českém filmu měl být ukončen tam, kde povstal. U nohou jí kdysi ležely desítky mužů. Snad jí zničily její kolegyně, kolegové, závist, a nebo výmysly a fámy. Odjela jen s několika kufry, manželovou urnou, psem, a vrátila se zpátky do Čech.

Byl jí nabídnut pobyt na zámku Dobříš v Čechách, a tady snad mohla na chvíli žít v duchu svého luxusního snu. Čas od času přijímá návštěvy svých stálých obdivovatelů a obdivovatelek, dává rozhovory a interwiew do tisku. Někteří lidé na ní vzpomínají v dobrém, jiní nezapomenou na její nadávky a neurvalost při některém z jednání s ní.

Pravdou je to, že byla opravdu vážně nemocná, a bylo jí už naprosto jedno, co si o ní lidé řeknou, vlastně jí to bylo jedno, jak tvrdila vždy. Byla jako čestný host pozvána na premiéru filmu Tankový prapor, a zde herečku přivítal nadšený potlesk, jejích, v ten okamžik jen jejích věrných fanoušků.

Adina se netajila tím, že se vrací nemocná, a že vlastně přijela domů - zemřít. O svém pohřbu si přála bílý rubáš a jednu rudou růži položit na hruď. Žádný obřad ani hrob. Dne 16.7. 1991 umírá ve věku 81 let v Příbrami jedna z největších českých filmových hvězd.



Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Adina Mandlová se narodila 28. ledna 1910 v Mladé Boleslavi. Ač ve většině filmů hrála veselou, usměvavou a šťastnou, ve svém osobním životě nikdy šťastná nebyla.

Od dětství měla Adina v rodině privilegované práva, otec ji velmi rozmazloval. Všichni jí museli vykat, jen ona všem odpovídala tykáním. Od čtyř let hrála na piano. V osmi letech jí zemřel otec, matka jí všechna výhradní práva zrušila a zakázala hrát na piano. Matka si našla nového přítele a Adina byla poslána do dívčího penzionátu v Paříži. Po dvou letech byla vyloučena za špatné chování.

V šestnácti letech si našla milence a začala chodit po nočních barech. O něco později otěhotněla a absolvovala potrat. Po roce 1939 chodila s Fredem Schneinerem-Svítilem, ten ji však opustil a Adina se pokusila o sebevraždu. Poprvé se Adina provdala za malíře Zdeňka Tůmu, který po roce spáchal sebevraždu. Když se to Adina dozvěděla, hned volala své nejlepší přítelkyni Nataši Gollové. Podruhé byla vdaná za válečného pilota Kočvárka–Kinghta. Opět rozvod. Její poslední manžel byl módní návrhář a homosexuál Ben Pearson. Byl to muž, ke kterému Adina cítila opravdovou lásku. Našla s ním klid a žili spolu šťastně 37 let.

Během války byl její přítel Svítil odvezen do koncentračního tábora. Adina natočila během války jeden německý film a byla zatčena a obviněna kvůli německé příslušnosti - pro nedostatek důkazů byla propuštěna.

Po válce se Adina cítila na pokraji sil a pokusila se o další sebevraždu. Ben ji ale zachránil a stále jí opakoval, že život bez ní si nedokáže představit.

Po smrti Bena se vrátila do vlasti a žila na zámku v Dobříši. Zemřela 16. června 1991 na tuberkulózu.

Adina Mandlová zazářila hlavně ve filmech Kristián, Přítelkyně pana ministra, Hotel Modrá hvězda, Dva týdny štěstí, Důvod k rozvodu...

Autor: K.I.T.T

Životopis (biografie) / Informace:
Adina Mandlová pocházela z maloměstské rodiny. Byla nejmladší ze čtyř dětí. Její otec brzy zemřel a rodina žila ve velmi chudých poměrech.

Adina se díky svému fyzickému vzhledu stala v mládí modelkou módní firmy Rosenbaum a odtud byl jen krůček k filmu. Jejím životním partnerem byl v té době Hugo Haas. Tehdy vznikly filmy Ať žije nebožtík nebo Život je pes. Adina Mandlová se brzy zařadila mezi přední filmové herečky té doby.

Spolupracovala s renomovanými režiséry (M. Frič, O. Vávra, F. Čáp) a po boku předních milovníků (O. Nový, A. Novotný, R. Schránil). Každý její film byl velký kasovní úspěch - nejznámější jsou Hotel Modrá hvězda, Dva týdny štěstí, Těžký život dobrodruha, Kristián, Šťastnou cestu, Katakomby, Sobota, Cech panen kutnohorských.
V soukromí však příliš šťastná nebyla. Její muž Zdeněk Tůma spáchal kvůli ní sebevraždu a Adina musela odejít z divadla.

Tak jako mnoho jejích vrstevnic, měla i ona po válce problémy se svými vztahy s německými okupanty. Odešla z Československa a pokoušela se o kariéru ve Velké Británii. V 60. letech krátce navštívila Československo, ale poté znomu odešla do zahraničí, tentokrát na Maltu.

Domů se vrátila až po revoluci roku 1991. Žila na zámku Dobříš, kde jí Český literární fond nabídl azyl v jednom z ubytovacích pokojů. Zde pobývala několik měsíců, zúčastnila se dokonce 31. května 1991 premiéry Olmerova Tankového praporu, kam ji vezl zaměstnanec dobříšského zámku. Krátce poté se prudce zhoršuje její stav a v polovině června Adina Mandlová v příbramské nemocnici, kam byla převezena, umírá...

Autor: dews

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1997) [TV pořad]

15:25 - 16:05

32 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Bitvy 2. světové války v barvě

15:45 - 16:30

12 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

22 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

32 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Adina Mandlová

Mandlová Adina

Andreas Schmidt

Schmidt Andreas

The To Do List

The To Do List
The To Do List

Naposled navštívené:
Adina Mandlová

Mandlová Adina

Andreas Schmidt

Schmidt Andreas

The To Do List

The To Do List
The To Do List