Duben

Christopher Marlowe

Povolání:
Národnost:
Narození:
23.2. 1564, Canterbury, Kent, Anglie
Úmrtí:
30.5. 1593, Deptford, Lewisham, Londýn, Anglie
Životopis (biografie) / Informace:
Otec Marlowe si myslel, že jej potkalo štěstí, když se mu narodil 23. února roku 1564 v anglickém Cantenbury syn, kterému dal jméno Christopher. Doufal po celé Christopherovo dětství, že jej zasvětí do svého ševcovského řemesla. Sám jej něžně nazýval Kitem, kocourkem. Christopher však byl již od školního věku nadprůměrně inteligentní, což se projevilo i později, když bez větších těžkostí absolvoval univerzitu v Cambridgi v roce 1584 a získal titul magistra, a roku 1587 mistra.

Žil v Londýně, kde se řadil mezi univerzitní vzdělanc,e jako John Lyly /asi 1554-1606/, Roberrt Green /asi 1558-1592/, George Peele /1556-1596/, se kterými se jako dramatik spřátelil. Později se tradovalo, že se díky své duševní bystrosti dal do služeb hlavního britského špióna Francise Walsinghama, jehož prostřednictvím podával důležité informace, týkající se činnosti emigrantské katolické opozice, přímo královně Alžbětě. Byl proslulý svou svobodomyslností a zejména nevázaným a rozmařilým životem, častým opilstvím a sklony k násilnostem.

Vedle svého tajného poslání se pustil vážně do psaní divadelních her. Ve svých třiadvaceti letech napsal a uvedl své první drama na londýnském jevišti. Velký úspěch slavil zejména tím, že používal přirozenější a lidovější jazyk, takzvaný blankvers. Jedna z jeho šedesáti her, The Tragical History of the Life and Death of Doctor Faustus /Tragická historie o doktoru Faustovi/ z roku 1592, představuje první dramatické zpracování známé faustovské legendy o doktoru Faustovi, muži, který uzavřel tajnou úmluvu s ďáblem.

Marlowe v dospělosti byl mužem statné postavy a po svém otci zdědil i poměrně značnou fyzickou sílu. Jeho pověst hospodského rváče s těmito jeho tělesnými dispozicemi jistě souvisela. Měl řadu nepřátel, a to i mezi herci a dramatiky. V roce 1593 sepsali jeho nepřátelé a rozšířili podvržený pamflet na královnu Marlowovým jménem. Marlowe se dobrovolně dostavil k soudu, kde uvedl své argumenty, kterými prokazoval, že není autorem hanopisu proti královně Alžbětě.

Soud jej sice propustil, ale o deset dnů později byl Marlowe nalezen zavražděný. Byl nalezen s dýkou zabodnutou do oka. Vrah byl zjištěn a postaven před soud, ale nakonec byl soudem osvobozen, když se obhajoval tím, že se jen bránil Marloowým útokům a nebylo prokázáno, že jednal úmyslně. Královna tomuto muži, jistému Ingramu Frizerovi, udělila formální milost.

Pro dramatickou tvorbu v Anglii šlo o velkou ztrátu. Jeho hry se hrály i nadále, ale každý režisér si tu a tam něco přidával. Jeden mladý herec, pozdější dramatik známý jako Shakespeare, si dokonce vypůjčil i nějaké větičky, dokonce i dramatické postupy a témata. Marlowe byl zavražděn ve svých 29 letech a pohřben do neoznačeného hrobu.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190534
Osobností: 697813
Fotografií: 763956
Plakátů: 376532
Obsahů a biografií: 178260
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10

Nesvatbovi (2005)

Nesvatbovi
Já mám tuhle komedii fakt   rád. V mém věku už na   takové velké lásky moc   nevěřím, ale ve filmu mě   to baví. Owen Wilson je   sympoš a více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Erikovy narozeniny (1998) [TV ep...

Erikovy narozeniny
Lehounce přihodím směrem   nahoru, ale díl se povedl,   skvělej byl Fez ačkoliv toho   moc neřekl, ale i Erikova   maminka, opět několik   silných hlášek a scének:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Christopher Marlowe

Marlowe Christopher

Naposled navštívené:
Christopher Marlowe

Marlowe Christopher