Zari

David Lynch

Rodné jméno:
David Keith Lynch
Národnost:
Věk:
78
Narození:
20.1. 1946, Missoula, Montana, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americký filmový režisér David Keith Lych se narodil 20. ledna 1946 v Missoule v Montaně.Je označován za nejvýznamějšího představitele postmoderní kinematografie. Kromě režírování celovečerních filmů režíroval i krátké filmy, televizní seriály, též skládá hudbu a maluje obrazy ovlivněné expresionismem. Ve svých filmem zkoumá lidskou psychiku a to většinou z horší stránky.
Jeho dětsví v poklidné maloměstké atmosféře ho velmi ovlinilo. Už od dětských let se zajímal o to, co se skrývá za přívětivými úsměvy dosplěých a za ploty domů. Střední školu vystudoval v Alexandrii, poté studoval malířství na uviverzitě v Bostonu. V letech 1965 až 1969 studoval na Pennsylvania academy of Fine Arts, kde v roce 1967 vytvořil svůj první animovaný film Six Figures Getting Sick o ro později následovaný filmem The Alphabet.
V roce 1970 se společně s manželkou a dcerou přestěhoval do Los Angeles, kde začal natáčet své první experimentální filmy kombinující hrané a animované postupy, díky kterým se postupně propracoval až k hranému filmu. V roce 1971, během svého studia v Centru pro pokročilá filmová studia, zahájil natáčení svého prvního hraného filmu Erasehead (Mazací hlava), který měl premiéru až v roce 1976. Film měl obrovský kultovní úspěch a díky němu získal Lynch finanční záštitu ve studiu Mela Brookse Brooksfilm, pod kterým realizoval černobílý film z viktoriánské Anglie The Elephant Man (Sloní muž), který ukázal je obrovský cit pro filmové vyprávění.
O 4 roky později režíroval film Dune (Duna) natočený podle slavné sci-fi novely. Bohužel, film byl kritikou označen jako zmatený a složitý a tak se David Lynch vrátil k filmům, které točil na začátku své kariéry.
Díky tomuto odklonu od hollywoodského mainstreamu mohl natočit film The Blue Velvet (Modrý samet), který patří k jeho nejlepším filmům a natrvalo ho zařadil do seznamu posmodernistických režisérů. Na tomto filmu poprvé spolupracoval s hudebním skladatelem Angelem Badalamentim, který později skládal hudbu k několika jeho filmům.
V letech 1989 – 1991 vzniká kultovní seriál Twin Peaks, který v sobě spojuje prvky krimi spolu s mysteriozním filmem a černou komedií. Na seriál nazavzuje film Twin Pekas: Fire Walk with me, který popisuje posledních sedm dní v životě Laury Palmerové. V roce 1990 též vzniká film Wild in Heart (Zběsilost v srdci) se kterým získal mnoho ocenění včetně zlaté palmy v Cannes.
Po krátkém tvůrčím útlumu přichází roku 1997 film Lost Highway, který se stylově vrací k filmu noir. O čtyři roky později má premiéru jeho další významný film, Mulholland Drive, původně vzniklý jako pilotní film k seriálu pro televizi ABC. Po neshodách s ABC ale Lynch film dokončil a přepracoval do podoby celovečerního filmu.
Zatím posledním filmem Davida Lynche je film Inland Empire z roku 2006. Po dlouhé době je to film, který nebyl ohudebněn Angelem Badalamentim.
David Lynch patří k nejvýznamějším současným autorům s početnou fanoušskou základnou. Jeho filmy jsou všechny neobvyklé, se složitým dějem, častým střídáním reality a snových sekvencí.

Autor: JVSoolen

Životopis (biografie) / Informace:
Režisér, scenárista, herec a producent. Absolvoval výtvarné umění na Pennsylvania Academy of Fine Arts ve Philadelphii. Již v době studií se začal zabývat filmem a svůj druhý krátký film natočil už s finanční podporou Amerického filmového institutu. Na jeho základě byl poté přijat na postgraduální studium v Center of Advanced Film Studies v Los Angeles. Jeho druhý celovečerní film Sloní muž s A. Hopkinsem v hlavní roli získal 8 nominací na Oscara z toho dvě byly přímo pro Lynche. Nabídli mu režii třetího pokračovaní Hvězdných válek, ale on se rozhodl pro „nezfilmovatelnou" sci-fi Duna, která se mu př1iš nepovedla. Mimořádnou odezvu vyvolaly naopak jeho dva následující filmy Modrý samet a Zběsilost v srdci, která získala Zlatou palmu na 43. MFF v Cannes. Takřka kultovní pozornost vzbudil i jeho televizní seriál Twin Peaks s nezapomenutelnou melodií „Falling". Lynch je i autorem hudby a textů k některým svým filmům a písně z filmu Plevel (Weeds, 1987).

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

2 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

06:50 - 07:45

17 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:40 - 07:30

27 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:50 - 07:20

17 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
David Lynch

Lynch David

Erich Padalewski

Padalewski Erich

Roman Tudžaroff

Tudžaroff Roman

Naposled navštívené:
David Lynch

Lynch David

Erich Padalewski

Padalewski Erich

Roman Tudžaroff

Tudžaroff Roman