Duben

John Lennon

Povolání:
Rodné jméno:
John Winston Lennon
Národnost:
Narození:
9.10. 1940, Liverpool, Merseyside, Anglie
Úmrtí:
8.12. 1980, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
John se narodil na začátku války v Liverpoolu. Otce viděl poprvé v pěti letech a to jen na chvíli. Ani s matkou nežil, vychovávala ho teta. Brzy se naučil psát a už v sedmi letech zkoušel skládat básničky a povídky. V deseti dostal harmoniku a ve dvanácti založil svou první kapelu.
Svou první kytaru dostal na střední škole. Zde také v šestnácti letech potkal své osudové dvojče, Paula McCartneyho. Vytvoří spolu nejslavnější autorskou dvojici všech dob. Jejich kapela se rozrostla o dva další členy, kytaristu George Harrisona a bubeníka jménem Ringo Star. Píše se rok 1959 a jejich skupina Silver Beatles získává zkušenosti v liverpoolských klubech. O dva roky později konečně našli schopného managera, který je dovedl na výsluní. A celý svět se jednoho rána probudil v horečce jménem beatlemánie.
V roce 1962 se Lennon oženil a o rok později se mu narodil syn. Zanedlouho potkává japonskou přítelkyni Yoko Ono. Kvůli této avangardní výtvarnici opustil Lennon manželku i nejslavnější kapelu všech dob. Fanoušci si navlékají černé smuteční pásky. Éra Beatles definitivně končí.
John s Yoko se stěhují z Anglie do USA. Lennon nepřestává skládat a hrát, ale mnohem více se věnuje mírovým aktivitám a provokacím. Stává se rebelem. Kouří marihuanu, experimentuje s dalšími drogami, spořádá kvanta alkoholu. A neustále šokuje. Jednou se spolu s Yoko na jevišti zavřou do pytle a začnou souložit. Jindy přijímají novináře v posteli. To však není bezúčelné. Lennon chce slovy i skutky demonstrovat své mírové poselství: místo války lásku.
Roku 1975 se jim narodil syn Sean. Lennon se na dlouhých pět let uzavírá do soukromí. Nepíše ani neskládá. Vrací se až v roce 1980, kdy společně s Yoko nahrává album Double Fantasy (jejich písně jsou ale velmi špatné).
Úspěšnému návratu zabrání duševně nemocný Mark Chapman. Kdysi ho šokoval Lennonův výrok, že Beatles jsou slavnější než Ježíš Kristus. Teď si o sobě myslí, že on sám je Lennonem. A jednoho z nich se musí zbavit. Odpoledne si ještě nechá od Lennona podepsat nové album a pak na něj počká s pistolí. Vrah trpící schizofrenií je odsouzen k doživotnímu trestu.

Autor: ajaajena

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Buchty po ránu (2023) [TV pořa...

06:00 - 06:25

22 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

06:00 - 06:50

22 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Denver - Poslední dinosaurus (...

06:20 - 07:10

2 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:10 - 06:30

12 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
John Lennon

Lennon John

Naposled navštívené:
John Lennon

Lennon John