Zari

Alan Ladd

Povolání:
Rodné jméno:
Alan Walbridge Ladd
Národnost:
Narození:
3.9. 1913, Hot Springs, Arkansas
Úmrtí:
29.1. 1964, Palm Springs, Kalifornie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Alan Walbridge Ladd se narodil 3. 9. 1913 v Hot Sprinks ve státě Arkansas. Ve čtyřicátých letech minulého století patřil mezi nejoblíbenější americké herce a doslova se stal jednou z hvězd hollywoodského nebe. Ve čtyřech letech přišel o otce, ale vyrůstal v úplné rodině s otčímem. Na střední škole dobře plaval a navštěvoval kurzy herectví. Po ukončení školy začal pracovat jako tesař ve filmovém studiu Universal a snažil se uplatnit ve filmu. Koncem třicátých let vytvořil mnoho vedlejších rolí.

Zlomem v jeho kariéře byla herecká agentka Sue Carolová, která mu zajistila dobré castingy a následně i hlavní role. Sue se stala po Alanově rozvodu jeho druhou manželkou. První velký úspěch přišel vytvořením role zabijáka Ravena ve filmu Revolver na prodej (r. Frank Tuttle - 1942). Hvězdou filmu byla herečka Veronica Lake, se kterou následně Ladd natočil tři další úspěšné filmy. Další popularitu mu přinesl film The Blue Dahlia (r. George Marshall - 1946) a zejména netradiční western Shane (r. George Stevens - 1953), který získal nominaci na šest Oscarů. Z dalších úspěšných filmů té doby lze jmenovat Velký Gatsby, Červená hora, Saskatchewan, Branded, Pyšný rebel, Chlapec a delfín atd.

Alan Ladd v době největší popularity působil rovněž na divadle a jeho představení byla vždy úspěšná a vyprodaná. Dále lze zmínit, že v roce 1943 byl odveden do armády v době druhé světové války, ale ze zdravotních důvodů byl propuštěn.

I když byl v padesátých letech stále do filmů často obsazován, jeho popularita začala klesat. Bylo to jednak zásluhou průměrnosti filmů a také problémy s alkoholem, kterým se Alan snažil řešit své problémy. Dalším hřebíčkem do rakve bylo neobsazení do titulní role Lawrence z Arábie režiséra Davida Leana. Přednost dostal jiný blonďák - Peter O´Toole. V roce 1962 se pokusil Alan neúspěšně o sebevraždu a těžce se postřelil. Zemřel o dva roky později v padesáti letech na předávkování alkoholem a drogami.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Společně to zvládnem!

20:10 - 21:25

22 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

ČT2 - Poslední ostří hoši (1976)

20:30 - 22:10

2 minut již uběhlo
98 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

20:20 - 21:40

12 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

Prima - Zrádci

20:15 - 21:35

17 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alan Ladd

Ladd Alan

The Man I Love

The Man I Love
The Man I Love

Cathy Davis

Davis Cathy

Naposled navštívené:
Alan Ladd

Ladd Alan

The Man I Love

The Man I Love
The Man I Love

Cathy Davis

Davis Cathy