Zari

Carole Landis

Povolání:
Národnost:
Narození:
1.1. 1919, Wisconsin, Fairchild USA
Úmrtí:
5.7. 1948, Pacific Palisades, California,
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americká filmová herečka a zpěvačka, okouzlující, a talentovaná Carole Landis, se narodila jako Frances Lillian Mary Ridste na nový rok 1. 1.1919 ve Wisconsinu – Farchildu. Otec Alfred Riste byl původem z Norska, matka polská imigrantka Klara Stenekova – Ridste. Otec rodinu opustil ještě před Caroliným narozením, a proslýchalo se, že snad nebyl ani jejím biologickým otcem. Tím byl s největší pravděpodobností druhý manžel její matky U.K. Fenner. Carole byla nejmladší z pěti dětí. Dva z jejích bratrů zemřeli ještě jako děti Jerome zemřel na následky opaření vařící vodou a Lewis byl prý omylem zastřelen.

Podle svých slov měla Carole až neskutečně nešťastné dětství, a tak se není vůbec co divit, že toužila z rodiny i z města odejít za lepším a hodně daleko. Stala se z ní nádherná dívka, a šla velmi tvrdě za svou představou. Vyhrála všechny místní soutěže krásy. Aby dokázala, že ženy jsou stejně dobré i v mužských sportech založila ženské fotbalové družstvo již na střední škole.

Protože Carole spěchala, aby byla co nejdříve z domova provdala se za svého souseda Irvinga Wheelera 1. 1. 1934, ale o měsíc později bylo manželství zrušeno. Vzali se ještě jednou, 25. 8.1934, a rozvedli se v roce 1939, v době kdy se začala slibně rozvíjet Carolina kariéra. Dalším manželem byl bankovní makléř, milionář Willis Hunt Jr. v roce 1940, manželství vydrželo jen necelé 4 měsíce. Mezitím prožila sice krátkou, ale skandální aférku s režiserem Darylem F.Zanuckem. Dalším manželem se stal kapitán letectva Thomas C. Wallace - 1943-1945, producent W. Horace Schmidlapp – 1945 - 1948. Z mnoha biografií vyplývalo její veliké přání a touha, mít děti, ale podle lékařů trpěla endometriózou – byla neplodná.

Po ukončení střední školy a po nevydařeném manželství odjíždí Frances Ridste do San Franciska, kde začala vystupovat ze začátku jako tanečnice, a po čase i jako talentovaná zpěvačka s barovou kapelou, pod jménem Carol Landis. Zpěvačka byla mimo jiné velmi dobrá, což potvrdila později v několika filmech. V té době jí bylo jen 16 let.
Do Hollywoodu přišla o rok později v 17ti letech, a v 1937 získala od spol. Warner Bros kontrakt. Sice jen na „B“ filmy, ale i to byl pokrok. Jejím prvním filmem byl - The King and the Chorus Girl. Během 3 let natočila 15 filmů, a díky svému talentu dostala možnost hrát v áčkových snímcích, v komediích - One Million BC – 1940, I Wake Up Screaming, Four Jills in Jepp. Od roku 1940 spolupracovala na vojenských pořadech, pro vysílání státního rozhlasu. Okouzlující byla ve třetím pokračování duchařských příběhů o bankéři Cosmo Topperovi - Topper se vrací z roku 1941, která byla později počítačově upravena na barevný film. Za druhé světové války byla Carol Landis jednou z mála hereček, která cestovala za vojenskými posádkami US army rozmístěných po světě, aby pobavila v estrádních vystoupeních s orchestrem, komiky, herci na turné s Marthou Raye, tanečnice Mitzi Mayfair, a Kay Francis, spolu s kolegy-herci z Anglie, třeba v jižním Tichomoří. Carol procestovala více než 100.000 mil.Onemocněla malárií, a téměř zemřela na úplavici.

V roce 1945 natočila výbornou komedii - Having Wondeful Crime – Kouzelný zločin, a v té době byla ukončena její smluvní spolupráce se spol. Fox. Carole jako zastánkyně ženských práv, s trochu volnějším způsobem života (četní milenci, a přátelé, mezi kterými byli herci Franchot Tone, Gene Markey, Charlie Chaplin, a George Montgomery, a k tomu fámy o sexuálních aférách), byla najednou tak trochu pro některé lidi nepohodlná. To jí utvrdilo v tom, že by bylo dobré přijmout nabídky k natáčení ve Velké Británii filmy - Behind Green Lights - Za zeleným světlem -1946, A Scandal in Paris - Skandál v Paříži – 1946, It Shouldn't Happen to a Dog také 1946.

Po návratu z Anglie natočila film - Out of the Blue 1947. V roce 1948 však neměla práci, přidružily se finanční problémy, a k tomu nešťastná láska k ženatému herci Rexi Harrisonovi, který jí nejdříve nasliboval, že se rozvede – byl ženatý s herečkou Lili Palmer.
Prožila s Harrisonem poslední noc, a když usnul spolykala barbituráty Seconal. Ráno ji Harrison našel, a nahmatal ještě tep, to ještě žila. Je sice diskutabilní, zda by byla zachráněna, ale on se vylekal údajně natolik, že namísto, aby okamžitě přivolal lékaře, zbaběle utekl. To později také uvedl na policii u výslechu. Byl později předvolán soudem za neposkytnutí pomoci, a správně by měl být odsouzen, jenomže se jeho vina nedala dostatečně prokázat, a Harrison si najal nejlepšího právníka. Lékaři zjistili, že žila ještě několik hodin. Vlastně i jeho vinou zemřela inteligentní, velkorysá, krásná, talentovaná, ale hlavně ještě tak mladá žena. Carol zemřela v Pacific-Palisade – California dne 5. 7. 1948 ve věku 29 let.

Mezi celebritami, které se s ní přišly rozloučit byli její přátelé – herečtí kolegové - Betty Grable, Cesar Romero, Van Johnson, a Pat O'Brien. Carol prý byla pohřbena v oblíbených modrých šatech, a na krku měla zlatý křížek, který se na jejím krku objevoval v každém filmu, ve kterém hrála, a byl svým způsobem jejím talismanem pro štěstí.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

1 minut již uběhlo
89 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatajené dopisy

12:20 - 13:15

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:30 - 13:40

1 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:20 - 13:20

11 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Carole Landis

Landis Carole

Naposled navštívené:
Carole Landis

Landis Carole