Zari

Ester Krumbachová

Národnost:
Narození:
12.11. 1923, Brno, Československo
Úmrtí:
13.1. 1996, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Česká výtvarnice, scenáristka a režisérka Ester KRUMBACHOVÁ byla jednou z nejvýraznějších osobností české nové vlny. Sama režírovala pouze jediný film: výtvarně kultivovanou hříčku Vražda ing. Čerta (->) s Jiřinou BOHDALOVOU (->)
a Vladimírem MENŠÍKEM (->) v hlavních rolích, ale byla vedle spolupráce na scénáři i autorkou výtvarné koncepce včetně návrhů kostýmů u filmů O slavnosti a hostech Jana NĚMCE (->) a filmů Věry CHYTILOVÉ (->) Sedmikrásky (->) a Faunovo velmi pozdní odpoledne (->). Jako výtvarnice kostýmů ovlivnila vizuální stránku filmů Penzión pro svobodné pány (->) Jiřího KREJČÍKA (->, Všichni dobří rodáci (->) Vojtěcha JASNÉHO (->), Kladivo na
čarodějnice (->) Otakara VÁVRY (->) a Valerie a týden divů (->) Jaromila JIREŠE (->). I v¦dobách , kdy její vliv na filmaře nebyl žádoucí, nepřestávala se o filmové dění zajímat. Její poslední uměleckou aktivitou byla spolupráce na výtvarné koncepci debutu Petra VÁCLAVA (-> Marian (->).

Životopis (biografie) / Informace:
Scenáristka, režisérka a výtvarnice byla jednou z nejvýraznějších osobností české nové vlny. Sama režírovala pouze jediný film: výtvarně kultivovanou hříčku VRAŽDA ING. ČETRA (1970) s Jiřinou Bohdalovou a Vladimírem Menšíkem v hlavních rolích, ale byla vedle spolupráce na scénáři i autorkou výtvarné koncepce včetně návrhů kostýmů u filmů O SLAVNOSTI A HOSTECH Jana Němce (viz. str. XX), SEDMIKRÁSKY (viz. str. XX) a filmu FAUNOVO VELMI POZDNÍ ODPOLEDNE (1983) Věry Chytilové. Jako výtvarnice kostýmů ovlivnila vizuální stránku filmů PENZIÓN PRO SVOBODNÉ PÁNY (1967) Jiřího Krejčíka, VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI (viz. str. XX) Vojtěcha Jasného, KLADIVO NA ČARODĚJNICE (1969) Otakara Vávry VALERIE A TÝDEN DIVů (1970) Jaromila Jireše. I v¦dobách , kdy její vliv na filmaře nebyl žádoucí, nepřestávala se o filmové dění zajímat. Její poslední uměleckou aktivitou byla spolupráce na výtvarné koncepci debutu Petra Václava MARIAN (1996).

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

21 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

06:50 - 07:45

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:40 - 07:30

46 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:20 - 07:50

6 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ester Krumbachová

Krumbachová Ester

Dylan Bierk

Bierk Dylan

Naposled navštívené:
Ester Krumbachová

Krumbachová Ester

Dylan Bierk

Bierk Dylan