Zari

Sylvia Kristel

Povolání:
Rodné jméno:
Sylvia Maria Kristel
Národnost:
Narození:
28.9. 1952, Utrecht, Nizozemí
Úmrtí:
18.10. 2012, Nizozemí
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Nejznámější nizozemská hvězda erotických filmů Sylvia Kristel přišla na svět do katolické rodiny hoteliéra. Na své dětství nevzpomínala zrovna s radostí, protože puritánská matka a záletný otec jí ani mladší sestře Marianně příliš bezstarostného mládí neposkytli. Rodina bydlela v utrechtském hotelu, který otec pronajímal, a jak vzpomínala ve svých pamětech, oba rodiče se nejen hádali, ale velmi často a rádi se podívali i na dno skleničky.

Obě dívky dospívaly v internátních školách, kde jim výchovu i vzdělání poskytovaly řádové sestry. Koncem 60. let začala nadaná Sylvia studovat angličtinu na vysoké, studium však nedokončila a poté se živila jako prodavačka, číšnice nebo příležitostná sekretářka a modelka.

Na prahu zletilosti však obě děvčata i s jejich matkou živitel rodiny po prozrazeném milostném dobrodružství doslova vyhodil na ulici. Po celá léta se Sylvia nemohla s tímto nejsmutnějším zážitkem svého mládí vyrovnat a zřejmě i tato skutečnost ovlivnila následující roky, plné alkoholu, drog a neperspektivních vztahů.

Psal se rok 1973, když pohledná jednadvacetiletá dívka přebírala v Londýně cenu Miss TV Europe, ovšem už tehdy si jí všiml Just Jaeckin, francouzský režisér erotických snímků. Nabídl jí spolupráci, kterou na přání svého manžela Huga Clause přijala, a o rok později se před biografy tvořily fronty na kultovní snímek Emmanuelle (1974), který dle odhadů vidělo až 650 miliónů diváků na celém světě. Sylvia Kristel se takřka přes noc stala díky své smyslnosti i odvázanosti v milostných scénách jednou z nejznámějších hereček. Nevídaný úspěch si vynutil pokračování a už další rok vznikla Emmanuelle II, ovšem už pod režisérskou taktovkou Francise Leroie.

Povětšinou i v dalších rolích vyžadovali producenti od smyslné herečky, které se mezitím narodil syn Arthur, pouze nahotu a milostné hrátky jak s muži, tak i se ženami - Goodbye Emmanuelle (1977), Tygřice (1979), Nahá bomba (1980), Emmanuelle IV (1984). V r. 1981 si připomněla natáčení s původním režisérem Emmanuelly - Jaeckinem a vznikl lehce skandální snímek Milenec Lady Chatterleyové.

V průběhu let natáčela Sylvia i s režiséry zvučných jmen - Roger Vadim a jeho Une femme fidéle (1976) nebo Claudem Chabrolem či po boku Gérarda Depardieua (a zlé jazyky tvrdí, že s nimi nejen natáčela...), ovšem pro diváky i filmový svět zůstala nenasytnou Emmanuellou.

Jejím dalším manželem se stal britský herec Ian Mc Shane, ale tento svazek byl plný hádek, násilí, vyhrožování a Sylvia dokonce potratila. Od poloviny 80. let už nebyla tak často obsazována, filmová Mekka Ameriky jí "přinesla" nejen další dvě neúspěšná manželství - roční s Alanem Turnerem a pětiletý svazek s Philippem Blotem, ale především závislost na kokainu. Nekonečné večírky v drogovém opojení ji připravily nejen o podstatnou část majetku, když pod vlivem koksu odprodala autorská práva za směšnou částku, ale poprvé jí jako silné kuřačce od mládí, lékaři diagnostikovali rakovinu hrtanu.

Pouze z finančních důvodů se ve svých 40 letech vrátila ke své nejznámější roli, ovšem nahotu a žhavé scény už přenechala mladším herečkám. Našla také muže svých snů, se kterým prožila deset klidných let - až do jeho smrti v r. 2004.
Bohužel i Sylvii začla dohořívat svíčka života - rakovina se rozbujela do plic a jater.
V r. 2006 ještě stihla vydat svou autobiografii Emmanuelle se odhaluje (aneb Přestaňte se stydět za příjemné chvíle), pak už jen následoval kolotoč chemoterapií, léků a ozářek.

Hvězda erotického filmu 70. a 80. let Sylvia Kristel zemřela po prodělané mozkové mrtvici. Skonala v nemocnici ve věku pouhých 60 let.

Autor: Angelika2808

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sylvia Kristel

Kristel Sylvia

The Hanging Gale

The Hanging Gale
The Hanging Gale

Naposled navštívené:
Sylvia Kristel

Kristel Sylvia

The Hanging Gale

The Hanging Gale
The Hanging Gale