Zari

Margaret Lockwood

Povolání:
Rodné jméno:
Margaret Mary Lockwood Day
Národnost:
Narození:
15.9. 1911, Karáčí, Britská Indie (dnes Pákistán)
Úmrtí:
15.7. 1990, Londýn, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Půvabná tmavovláska, temperamentní anglická herečka Mary Margaret Lockwood Day, se narodila 15. 9. 1916 anglickému správci železniční společnosti v Indii ve městě Karáčí. Pro milovníky zeměpisu - Karáčí je v současnosti součástí Pákistánu. Když bylo Margaret 6 let, vrátila se rodina do Británie, aby zde nastoupila do školy ona i její starší bratr. Mary Margaret vystudovala nejdříve střední školu v Sydenhamu, kde se rodina usadila, a poté nastoupila do prominentní školy pro dívky a dámy v Kensingtonu v Londýně.

Už jako malá holčička byla hlavní představitelkou ve školních představeních. Mary prý hrála až s neuvěřitelně civilním projevem, na její věk naprosto nezvyklým. Ve věku dvanácti let hrála v pohádkovém zpracování Snu noci svatojánské - Williama Shakespeara. V roce 1930 hrála na profesionální scéně v divadle Scala v Perníkové chaloupce. V roce 1932 se objevila v pověstném Královském divadle -Theatre Royal v Drury Lane ve hře Kavalkáda.

V tom samém roce začala studovat herectví na Královské akademii dramatických umění v Londýně. V červnu 1934 poprvé stanula na jevišti v hlavní roli - hrála Mirtle v Dům ohně. Pravidelně spolupracovala s divadelní scénou v Londýně a Birminghamu, ve hrách dramatiků J. B. Shawa, W. Shakespeara, H. Bernarda….

Margaret Lockwood debutovala ve filmu v historicko-romantickém drama - Lorna Doone v roli Ann Reed v roce 1935. Opravdu populární a známou se stala filmem Alfreda Hitchocka z roku 1938 – Zmizení staré dámy - The lady Vanishes se začínajícím britským dlouhánem, sympatickým Michaelem Redgrave a výbornou herečkou Dame May Whitty.
V roce 1940 byla poprvé vyhlášena nejlepší britskou herečkou - Daily Mail National Film Awards. Její herecký výkon po boku Jamese Masona v Muž v šedém dával znát hereckou osobnost nejvyšší úrovně. Byla to její první záporná role, a za další opět kostýmní drama - The Wicked Lady, natočené v roce 1945 sklidila velká uznání . O rok později - 1946 získala Margaret Lockwood opět cenu pro nejoblíbenější britskou herečku. Její přítelkyně spisovatelka Agata Christie pro ní napsala námět na filmový thriller, který byl natočený v roce 1955 – Pavoučí síť, a podle jejich knih natočila Lockwood ještě další dva krimi příběhy: Odkaz na vraždu 1962 a Double Edge 1975.

M. Lockwood byla jednou vdaná, a jejím mužem byl sice pohledný, ale od jisté doby nesmírně žárlivý a závistivý Rupert Leon, který ji zakazoval kouření, make up, módní oblékání a snažil se jí zkazit i nabídky, které přicházely k natáčení filmů. Manželství začalo v březnu roku 1937 a ukončila ho v roce 1950 Margaret, která už přes osm let žila sama, když požádala o rozvod. Z toho manželství se v roce 1941 narodila také herečka – dcera Julie Lockwood- Leon. Matka i dcera se setkaly před kamerou v oblíbeném TV seriálu s názvem Létající Swan, který byl natáčen v průběhu roku 1965.

Margaret už před rozvodem žila s hercem Johnem Stonem se kterým hrála např. ve filmu, který byl u nás promítán pod názvem – A zase je tu jaro – 1959, a nebo v seriálu z roku 1971 – Justice. Margaret Lockwood byla vyznamenána za zásluhy za britské imperium poctou CBE. V roce 1976 hrála ve filmy naposledy – macechu ve The Slipper and the Rose – příběh Popelky, kterou hrála Gemma Craven a prince Richard Chamberlein.

Posledních deset let svého života, kdy trpěla čas od času díky virovému onemocnění ucha – vestibulitisem - halucinacemi už nehrála a žila v ústraní v Kingston upon Thames. Navštěvována hlavně dcerou Julií, vnoučaty, sestrou Lan Lockwood a nejbližšími přáteli.

A ačkoliv je to skutečně ku podivu, a i když byla Margaret naprostý abstinent ( milovala horkou čokoládu a kvalitní kakao), zemřela v Cromwellově nemocnici v Kensigtonu na cirhózu jater, ve věku 73 let. Hrála v 53 filmech.

Marta Holubova-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Margaret Lockwood

Lockwood Margaret

Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde)

Bonnie a Clyde
Bonnie and Clyde

Quick Money

Quick Money
Quick Money

Milda

Milda

Naposled navštívené:
Margaret Lockwood

Lockwood Margaret

Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde)

Bonnie a Clyde
Bonnie and Clyde

Quick Money

Quick Money
Quick Money

Milda

Milda