Zari

Christiane Jean

Povolání:
Národnost:
Věk:
65
Narození:
18.5. 1959
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzská herečka Christiane Jean se proslavila především díky televizním seriálům, dnes se věnuje hlavně dabingu, má za sebou ale i několik filmových rolí, s nimiž se mohli seznámit také čeští diváci. Narodila se v Alžírsku a od dětství snila o kariéře tanečnice, každodenní dril a disciplína, které tento obor vyžaduje, však jejímu temperamentu nevyhovoval, takže tohoto snu se vzdala. Nevzdala se ale touhy po umělecké kariéře a po konkurzu se dostala do záře filmových reflektorů.

Po první roli knihovnice Danny v romantické komedii PROČ NE MY? (Pourquoi pas nous?, 1981) se objevila v Hosseinově adaptaci Hugova slavného románu BÍDNÍCI (Les misérables, 1982), poté ji v mezinárodním měřítku zviditelnila postava Laury, v níž byla hereckou partnerkou obou hlavních protagonistů v odlehčené kriminálce SPECIALISTÉ (Les spécialistes, 1985). Kromě toho od počátku osmdesátých let točila také v televizi, zatímco v divadle se objevovala jen výjimečně.

Ve Francii ji nejvíce proslavila role Claire v seriálech LES FILLES D’À COTE (1993-1995) A LES NOUVELLES FILLES D’À COTE (1995-1996) ; pro oba seriály natočila bezmála 250 epizod. Před filmovou kamerou stála naposledy před více než dvaceti lety (DĚKUJI, ŽIVOTE – Merci, la vie, 1991), poté hrála v dalších televizních seriálech různých žánrů i kvalit. Zmínku si ovšem zaslouží cena za herecký výkon, kterou obdržela na legendárním festivalu v Avignonu. I když se Christiane Jean v televizi ani filmu dnes prakticky nevyskytuje, bohaté uplatnění jí přináší dabing, francouzští diváci ji mohou slýchat převážně v amerických kriminálních seriálech (KRIMINÁLKA NEW YORK; ZÁKON A POŘÁDEK).

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Christiane Jean

Jean Christiane

Pokolenie pobeditelej

Pokolenie pobeditelej
Pokolenie pobeditelej

Naposled navštívené:
Christiane Jean

Jean Christiane

Pokolenie pobeditelej

Pokolenie pobeditelej
Pokolenie pobeditelej