Zari

Ann Harding

Rodné jméno:
Dorothy Walton Gatley
Národnost:
Narození:
7.8. 1901, Ford Sam Huston, Texas, USA
Úmrtí:
1.9. 1981, Sherman Oaks, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Ann Harding, americká filmová herečka se narodila 7. 8. 1901 ve Fort Sam Huston v Texasu, jako Dorothy Walton Gatley, do rodiny důstojníka armády USA. Rodina se během jejího dětství často stěhovala z posádky do posádky, ať do Illinois, Kentucky, New Jersey. Rodina byla i na Kubě, a tak bylo velmi obtížné někde zapustit kořeny. Ann byla jako dítě mezi vojáky skutečně jako doma, a dostala brzy přezdívku – armádní prcek.

V době, kdy se rodina usadila v New Yorku, měla Ann sice v úmyslu a velikou snahu studovat vysokou školu, ale současně z finančních důvodů začala pracovat v Metropolitan Life Insurance Company. Navíc - aby to rodina, a především pedantský otec nevěděli, přivydělávala si statováním v divadle, a později menšími roličkami. Mimoto se stala přepisovatelkou skriptů, a scénářů pro film, a také díky tomu, že byla v kontaktu s tímto novým fenoménem - filmem, jí tato skutečnost přinesla i první filmovou roli. Věděla však, že nestačí tak malé zkušenosti, které s hraním měla, a proto působila nějaký čas na Broadwayi, než se vydala do Hollywoodu.

V roce 1926 se provdala za Harryho Bannistera, měli spolu dceru, a rozvedli se v roce 1932.

Annie získala hlavní roli vedle herce, který jí hned na počátku velmi pomohl, a vedl ji k výbornému výkonu – kolegu Fredericka Marche ve snímku - Paris Bound v roce 1929. Další zajímavý film si zahrála po boku anglického herce Leslie Howarda ve The Animal Kingdom – 1932. Další zajímavý snímek, a role Ann Talbot ve The Lady Consents 1936, anebo další zajímavý hercký kolega Gary Cooper v Peter Ibbetson – role Mary, hraběnky z Towers

Svou filmovou kariéru ukončila v roce 1937, když se provdala za známého dirigenta Warnera Janssena, se kterým měla syna. Po čtyřech letech se jí ale po práci v ateliérech začalo velmi stýskat, a tak se pokusila o „Commeback“ – návrat, a hraje ve filmu - Eyes in the Night z roku 1942. Následovaly další filmy - byly to charakterní role přibližující se v podstatě jejímu věku, a na dalších 5 let má o role i zajímavou práci postaráno. Opět s kolegou Fredricem Marchem hraje ve snímku - The Man in the Gray Flannel Suit 1956. Poté se objevuje jen občas v TV v epizodních rolích, jako v Ben Casey – 1965, Because of the Needle, The Haystack Was Lost, Never Too Old for the Circus, a nebo velmi známý seriál – Doktor Kildare – uváděný před lety i v naší ČTV I.

Ann zemřela 1.9.1981 ve věku 80 let v Sherman Oaks v Kalifornii. Natočila 69 filmů.
Na závěr, a pro zajímavost.Mezi hollywoodskými herečkami byla pověstná nejdelšími a nejhustějšími přírodními blond vlasy.

Marta Holubova-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Bolkoviny (1997) [TV pořad]

01:10 - 01:50

21 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

71 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Kluk od vedle (2015)

00:55 - 02:45

36 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

61 minut již uběhlo
114 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ann Harding

Harding Ann

Ken Barker

Barker Ken

Naposled navštívené:
Ann Harding

Harding Ann

Ken Barker

Barker Ken