Zari

Simona Chytrová

Povolání:
Národnost:
Věk:
62
Narození:
13.7. 1962, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Kostýmní výtvarnice a příležitostně i herečka Simona Chytrová (1962) se narodila v Rychnově nad Kněžnou a dětství jedináčka prožívala v Hradci Králové. Otec inženýr, ke kterému měla citově blíže však brzy zemřel a s maminkou (nyní úspěšnou podnikatelkou) k sobě dlouho hledaly cestu. Simona byla už ve školce velmi pohybově nadaná (od 5 let cvičila za Spartak Hradec Králové) a v 10-ti letech byla vybrána do nově založeného elitního oddílu sportovní gymnastiky v Praze. Zde se pod vedením věhlasné trenérky (a naší nejúspěšnější olympioničky) Věry Čáslavské probojovala v r. 1975 k titulu Mistryně republiky a jako první česká gymnastka předvedla čtverný vrut na prostných.

Odvrácenou stránkou úspěšné reprezentace a zdraví ohrožující se jí stala mentální anorexie, nemoc nejen mladých vrcholových sportovkyň - Simona se paradoxně v době největší slávy ocitla v ohrožení života, vážila pouhých 38 kg, začly jí vypadávat vlasy a teprve dlouhodobý léčebný pobyt v České Lípě ji opět postavil na nohy. Etapu sportovní gymnastiky ukončila a po úspěšném absolvování konkurzu v divadle Semafor zde působila 8 let - začínala malou rolí v Jonáši a Melicharové (1986) po boku J. Molavcové a J. Suchého.

V následujícím roce (1987) se na zájezdu až v daleké Moskvě potkala se svým budoucím manželem, českým režisérem Vítem Olmerem (1942), vzali se však až o několik let později a r. 1992 se jim narodil syn Vítek.

Její pravděpodobně nejvýraznější postavou je nesmělá Janinka Pinkasová, nepochopená manželka zaneprázdněného nadporučíka Pinkase, která se "spustí" s hlavním hrdinou Danym Smiřickým ve filmu Tankový prapor (1991), kde hrála pod režijním vedením svého manžela.

Třebaže S. Chytrová hrála v průběhu dalších let v několika nenáročných snímcích - Ještě větší blbec, než jsme doufali (1994), Playgirls (1995), nepříliš povedený seriál Policajti z předměstí (1999), Waterloo po česku (2002), sama se za herečku nepovažuje, o to bližší je jí tvorba filmových i pohádkových kostýmů - pohádky Trampoty vodníka Jakoubka (2005) a Sůva z nudlí (2006).

V současnosti se S. Chytrová věnuje prakticky pouze kostýmnímu návrhářství a s manželem V. Olmerem, který před několika lety překonal velmi závažné onkologické onemocnění, založili společnost Olmerfilm, která prezentuje krátké cestopisné snímky z řady evropských měst.

Autor: Angelika2808

Životopis (biografie) / Informace:
Simona Chytrová narozená roku 1962 je herečka, výtvarnice kostýmů a manželka filmového režiséra Víta Olmera. Od pěti let se věnovala sportovní gymnastice ( pod vedením Věry Čáslavské se dostala až k titulu mistryně republiky a reprezentace) a baletu. Po zdravotních problémech a statování v Národním divadle se vrhla na herectví a osm let strávila v Semaforu ve skupině J.Suchého, kde začala také s navrhováním kostýmů. Herecky se uplatnila pouze ve filmech a televizních projektech svého manžela: Tankový prapor, Ještě větší blbec, než jsme doufali, Playgirls, Tuláci, Waterloo po česku, Trampoty vodníka Jakubka.

Autor: svecpetr

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných (2000) [TV se...

00:20 - 01:20

48 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - První dny

00:55 - 01:30

13 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:00 - 02:00

8 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:30 - 01:30

38 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Simona Chytrová

Chytrová Simona

Naposled navštívené:
Simona Chytrová

Chytrová Simona