Zari

André Numès Fils

Povolání:
Rodné jméno:
André Nunès
Národnost:
Narození:
9.11. 1896, Paříž, Francie
Úmrtí:
7.1. 1972, Asnières-sur-Seine, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzský herec André Numes Fils do světa filmu vstoupil s počátkem zvukové éry, načež odehrál bezmála osmdesát vedlejších rolí, naši diváci se s ním ale mohli setkat jen výjimečně. Narodil se v Paříži jako André Nunes a pocházel z divadelnické rodiny, proto také celý život užíval pseudonym Numes Fils (Numes syn), i když jeho otec je dnes prakticky neznámý.

Začínal na bulvárních scénách zaměřených na produkci operet a muzikálů, vystupoval v divadlech Théâtre des Nouveautés a Théâtre des Bouffes Parisiens, později hrál také v díle významného soudobého dramatika Tristana Bernarda. Před kamerou stál poprvé jako pobočník Perot v komedii z vojenského prostředí LÁSKA A KÁZEŇ (Amour et discipline, 1931). Poté hrál v řadě filmů různých žánrů a podružných kvalit, zmínku si zaslouží Guitryho romantická komedie HODNĚ ŠTĚSTÍ! (Bonne chance!, 1935), kde hrál velkou roli snoubence hlavní hrdinky (Jacqueline Delubac).

Ve druhé polovině třicátých let točil i několikrát ročně, z jeho pozdější filmografie se sluší připomenout titul DĚTI RÁJE (Les enfants du paradis, 1945) nebo vedlejší postava inspektora ve filmu NÁBŘEŽÍ ZLATNÍKŮ (Quai des Orfevres, 1947). V následujících letech se míhal v podružných rolích ve filmech slavných (FRANCOUZSKÝ KANKÁN – French Cancan, 1954; ZEMĚ, ODKUD PŘICHÁZÍM – Le pays, d’ou je viens, 1956) i dávno zapomenutých, vícekrát točil například s již zmíněným Sachou Guitrym. Častěji se objevoval v historických kostýmech, hrál například hostinského v komedii z doby francouzské revoluce KADET ROUSSELLE (Cadet Rousselle, 1954) nebo písaře v justiční kauze z éry Ludvíka XIV. AFÉRA S JEDY (L’affaire des poisons, 1955).

V divadle stál na jevišti naposledy v roce 1960, později příležitostně spolupracoval také s televizí, v širším měřítku jej v závěru herecké dráhy zviditelnily filmy natočené s režisérem J. P. Mockym. V komedii PŘÁTELÉ KOPRETINY (Les compagnons de marguerite, 1967) hrál generálního prokurátora, jeho filmografii uzavírá další Mockyho film VELKÉ PRÁDLO (La grande lessive, 1968), kde mu připadla úloha ředitele školy.

André Numes Fils zemřel na pařížském předměstí Asnieres-sur-Seine 7. Ledna 1972 ve věku 75 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

06:00 - 06:35

6 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Nové objevy v Pompejích

06:00 - 06:50

6 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Holčička z iglú (2012) [TV ser...

06:05 - 06:15

1 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:05 - 06:30

1 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
André Numès Fils

Numès Fils André

Billy MacLellan

MacLellan Billy

Kristina Ceyton

Ceyton Kristina

Naposled navštívené:
André Numès Fils

Numès Fils André

Billy MacLellan

MacLellan Billy

Kristina Ceyton

Ceyton Kristina