Zari

Ivana Chýlková

Povolání:
Národnost:
Věk:
60
Narození:
27.9. 1963, Frýdek-Místek, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Narodila se 27.9.1963 ve Frýdku-Místku.Je ve znamení váhy.Se svým dlouholetým životním partnerem Karlem Rodenem vytvořila Chýlková jeden z nejznámějších českých filmových párů-společně se objevili ve snímcích Ireny Pavláskové Čas sluhů a Čas dluhů, ve filmu Hauři, v gangsterské crazy komedii Kanárská spojka a v povídkovém filmu čtyř režisérů Praha očima.
Mezi její nejlepší role patří Dana z Času sluhů, zakřiknutá medička, která se promění v chladnou ženu, bezostyšně manipulující se svým okolím a Olga Hakunděková v úspěšné komedii Milana Šteindlera Díky za každé nové ráno. Za svůj skvělý výkon byla oceněna Českým lvem.Hrála role ve kterých byla na straně dobra i zla dokonce si zahrála i prostitutku ve snímku Má je pomsta s Jiřím Bartoškou v hlavní roli. Čtenáři časopisu Kinorevue již několikrát zvolili Ivanu Chýlkovou "Miss film" - nejpopulárnější herečku roku.Začala se studiem herectví na ostravské konzervatoři.Poté se odstěhovala do Prahy kde začala studovat Damu. Chodila do stejného ročníku jako Roden,Asterová,Žílková,Cibulková,Holubová.Školu absolvovala v roce 1985.Příležitostně zpívala.
V roce 2005 se Ivana Chýlková objevila na televizní obrazovce v úspěšném seriálu TV Nova On je žena! Ve stejném roce si zahrála roli mistrové potravinářského učiliště v celovečerní filmové grotesce Skřítek.Za roli v seriálu Přítelkyně z domu smutku (1994) byla oceněna Velkou zlatou cenou na televizním festivalu v Cannes. Jejím partnerem je herec Jan Kraus, se kterým má syna Jáchyma.

Autor: Michal.

Životopis (biografie) / Informace:
Dětství prožívala ve Frýdku-Místku. Po studijích na ostravské konzervatoři přešla na DAMU. Během studií začala hrát ve filmu a TV. Hrála také v divadle, zejména v ústeckém ČS a v DNZ. Na přelomu 80. a 90. let byla nejobsazovanější českou filmovou herečkou. Hrála táké v TV seriálech (). Na přelomu osmdesátých a devadesátých let byla nejvíce obsazovanou filmovou herečkou. Dětství prožívala ve Frýdku-Místku. Z ostravské konzervatoře přešla na DAMU. Během studií byla obsazována ve filmu a v televizi. Hrála také divadlo: v Činoherní klubu, v ústeckém Činoherním studiu (1988-91) a v¦Divadle Na Zábradlí (1991-92). Diváckou popularitu si získala televizními seriály (BYLO NÁS ŠEST, PŘÍTELKYNĚ Z DOMU SMUTKU, O ZVÍŘATECH A LIDECH aj.). Role Olgy ve filmu DÍKY ZA KAŽDÉ NOVÉ RÁNO (1994) byla oceněna Českým lvem.

Životopis (biografie) / Informace:
Dětství prožívala ve Frýdku-Místku. Po studijích na ostravské konzervatoři přešla na DAMU. Během studií začala hrát ve filmu a TV. Hrála také v divadle, zejména v ústeckém ČS a v DNZ. Na přelomu 80. a 90. let byla nejobsazovanější českou filmovou herečkou. Hrála táké v TV seriálech. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let byla nejvíce obsazovanou filmovou herečkou. Dětství prožívala ve Frýdku-Místku. Z ostravské konzervatoře přešla na DAMU. Během studií byla obsazována ve filmu a v televizi. Hrála také divadlo: v Činoherní klubu, v ústeckém Činoherním studiu (1988-91) a v¦Divadle Na Zábradlí (1991-92). Diváckou popularitu si získala televizními seriály (BYLO NÁS ŠEST, PŘÍTELKYNĚ Z DOMU
SMUTKU, O ZVÍŘATECH A LIDECH aj.). Role Olgy ve filmu DÍKY ZA KAŽDÉ NOVÉ RÁNO (1994) byla oceněna Českým lvem.

Autor/Zdroj: /Sber


Role Ivany Chýlkové (narozené 27. září 1963) v dobrém poznamenala její nadstandardní výška sto osmdesáti dvou centimetrů. Naątěstí neskončila, jak se původně obávala, u rolí "kurev a basketbalistek", ale stala se specialistkou na silné, moderní a emancipované ženy, které děsí, ale zároveň neodolatelně přitahují mužskou část publika. Se svým dlouholetým životním partnerem Karlem Rodenem vytvořila Chýlková jeden z nejznámějších českých filmových párů; společně se objevili ve snímcích Ireny Pavláskové Čas sluhů a Čas dluhů, ve filmu Hauři, v gangsterské crazy komedii
Kanárská spojka a v povídkovém filmu čtyř režisérů Praha očima...
Mezi nejlepší role Ivany Chýlkové patří Dana z Času sluhů, zakřiknutá medička, která se promění v chladnou ženu, bezostyšně manipulující se svým okolím a Olga Hakunděková v úspěšné komedii Milana Šteindlera Díky za každé nové ráno, za kterou v roce 1994 obdržela Českého lva. Nakonec si zahrála i tu prostitutku - ve snímku Má je pomsta Lordana Zafranoviče s Jiřím Bartoškou v hlavní roli. Čtenáři už neexistujícího časopisu Kinorevue zvolili Ivanu Chýlkovou několikrát jako "Miss film" -
nejpopulárnější herečku roku.
Rodačka z Frýdku-Místku začala sestudiem herectví na ostravské konzervatoři. Ne zrovna malebnou krajinu Ostravska vyměnila za Prahu poté, co byla hned napoprvé přijata na DAMU. Chodila do stejného ročníku jako Karel Roden a řada dalších talentovaných kolegů (Jitka Asterová, Vilma Cibulková, Veronika Žilková a Eva Holubová). Školu absolvovala v roce 1985, příležitostně zpívala (ve skupině Žentour, v představeních divadla Sklep), střídala nejrůznější divadelní soubory (od Ypsilonky přes ústecké Činoherní studio až po dvouleté působení v Divadle Na zábradlí), ale především se uvedla jako skvělá filmová herečka.Ještě při studiu na DAMU debutovala roličkou jedné z mnoha dívek stárnoucího donchuána Leoše Suchařípy ve snímku Věry Chytilové Faunovo velmi pozdní odpoledne. Po větší roli ve slovenském filmu Iná láska se
prosadila postavou vyzývavé milenky Karla Heřmánka ve filmu Karla Kachyni
Dobré světlo. Definitivní průlom znamenal režijní debut Ireny Pavláskové Čas sluhů. Z dalších filmů Ivany Chýlkové připomeňme kontroverzní "krvavou komedii" Jana Němce V žáru královské lásky, dvojici "bartošovek" Vášnivý polibek a Má je pomsta či pohádku Václava Vorlíčka Jezerní královna.
Ivana Chýlková zářila i z televizních obrazovek - bezesporu nejvýrazněji jako uvězněná disidentka v čtyřdílné adaptaci románu Evy Kantůrkové "Přítelkyně z domu smutku". Opomenout bychom neměli ani další seriály: "Bylo nás šest", "Druhý dech" , "Co teď a co potom" a "Život na zámku".

Autor/Zdroj: /CFN

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ivana Chýlková

Chýlková Ivana

Medvídek Pú (Winnie the Pooh)

Medvídek Pú
Winnie the Pooh

Píšťalka pro dva

Píšťalka pro dva
Píšťalka pro dva

Naposled navštívené:
Ivana Chýlková

Chýlková Ivana

Medvídek Pú (Winnie the Pooh)

Medvídek Pú
Winnie the Pooh

Píšťalka pro dva

Píšťalka pro dva
Píšťalka pro dva