Zari

Maury Chaykin

Povolání:
Rodné jméno:
Maury Alan Chaykin
Národnost:
Narození:
27.7. 1949, Brooklyn, New York, USA
Úmrtí:
27.7. 2010, Toronto, Ontario, Kanada
Životopis (biografie) / Informace:
Narodil se 27.července 1949 - New York City,USA
Studoval na University of Buffalo.Zde se spolužáky založil divadelní skupinu Swamp Fox.Později se přihlásil k repertoárovému souboru American Contemporary Theater,kde se hrály především adaptace románů Samuela Becketta.
V New Yorku hrál nejčastěji na jevištích Public Theater Josepha Pappa a BAM Dodger Theatre,kde se blýskl ve hře Gimme Shelter a také v muzikálu Leave It to Beaver Is Dead.Byl často nasazován do rolí svérázných nešťastníků s nevyzpytatelným chováním.Zaujal v roli jako podivínský major Fambrough,který převelí válečného hrdinu do nejvíce vzdálené pevnosti na hranici a hned nato spáchá sebevraždu ve westernu Tanec s vlky.Byl oceněn za úlohu vyhaslé rokenrolové hvězdy Desmonda,kterému vstoupí do života mladá dívka,která je na útěku z vězení v dramatu Velrybí hudba.Dále zahrál postavu ztřeštěného strýčka Arthura,u kterého bydlí traumatizovaný synovec v tragikomedii Hrdinové mého dětství.

Autor: šeba

Životopis (biografie) / Informace:
pocházel z americko-kanadské rodiny. Vystudoval drama na Státní newyorské univerzitě (SUNY) v Buffalu, kde s kamarády založil avantgardní divadelní skupinu Swamp Fox, a pokračoval ve studiích na Americké divadelní konzervatoři v San Franciscu. Působil na regionálních a mimobroadwayských divadelních scénách, ale lepší podmínky nalezl v Torontu, kde se na začátku 80. let usadil a k americkému přidal i kanadské občanství. Ve filmu se objevoval zpočátku v epizodních rolích, jež postupem času nabývaly na rozsahu i důležitosti, např. počítačový programátor Jim Sting v populární satiře Válečné hry, šílený major Fambrough v oscarovém westernu Tanec s vlky či první z diskreditovaných svědků Sam Tipton v soudní komedii Můj bratranec Vinny. Velkou příležitost využil v titulní úloze odborového předáka v životopisném TV snímku Miláček Kanady: Sága o Halu C. Banksovi (nominace na Cenu Gemini). Teprve v 90. letech častěji dostával charakterní role úměrné jeho schopnostem i poněkud zavalitější postavě; k nejlepším patří vyhaslá rokenrolová hvězda Desmond Howl ve snímku Velrybí hudba (kanadská výroční cena Genie), postava svérázného strýčka Arthura v režijním debutu Diane Keatonové Hrdinové mého dětství a majitel motelu Wendell Walker v dramatu městečka zasaženého tragédií Sladké zítřky (Cena Národní filmové rady pro herecký soubor), s jehož režisérem Atomem Egoyanem několikrát spolupracoval. Objevil se jako únosce v kr. f. Hostage (2002, Rukojmí; r. John Woo) z reklamní série pro automobilku BMW The Hire (K pronajmutí). Svou nejznámější kreaci gurmánského vyšetřovatele vytvořil v TV seriálu podle románů Rexe Stouta Nero Wolfe (2001-02; uveden v KTV). Ztělesnil také postavu otce Blechera v prvních dvou řadách oceňovaného kanadského sitcomu Less Than Kind (2008-10, Život je pes). Za pohostinská vystoupení v TV seriálech La Femme Nikita (Brutální Nikita – TV) a At the Hotel (V hotelu) dostal výroční kanadská ocenění Gemini. Jako host účinkoval ještě v řadě dalších seriálů, mj. King of Kensington (Král Kensingtonu), Seeing Things (Vidět věci), Philip Marlowe, Private Eye (Philip Marlowe – TV), Adderly, Night Heat (Prokletá noc – TV), Diamonds (Kárová dvojka), The Twilight Zone (Zóna soumraku – TV), Street Legal (Právo ulice), Matrix, Tracey Takes On… (Tracey o…), Emily of New Moon (Emily z Nového měsíce), Due South (Směr jih – TV), PSI Factor: Chronicles of the Paranormal (Faktor PSI – TV), Lexx (uveden v KTV), Oz, Made in Canada, Andromeda (uveden v TV), CSI: Crime Scene Investigation (Kriminálka Las Vegas – TV), The Eleventh Hour (Večerník), Stargate SG-1 (uveden v TV), Boston Legal (Kauzy z Bostonu – TV), Trailer Park Boys (Kluci z kempinku), Eureka (Heuréka – město divů – KTV), Entourage (Vincentův svět – KTV). Jeho manželkami byly producentka Ilana Franková (198?-93) a herečka Susannah Hoffmannová (199?-2010), s níž měl dceru. Jeho strýc George Bloomfield (nar. 1930) je známým kanadským režisérem.
-mim-, Filmový přehled 2010/10

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Maigret a hlava muže (1996) [T...

22:50 - 00:30

42 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

ČT2 - Katja, nekorunovaná císařovna ...

22:05 - 23:40

87 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:30 - 00:25

2 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

23:30 - 00:10

2 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Maury Chaykin

Chaykin Maury

Anette Støvelbæk

Støvelbæk Anette

Ksenija Pajić

Pajić Ksenija

Naposled navštívené:
Maury Chaykin

Chaykin Maury

Anette Støvelbæk

Støvelbæk Anette

Ksenija Pajić

Pajić Ksenija