Zari

Anjelica Huston

Národnost:
Věk:
73
Narození:
9.7. 1951, Santa Monica, Kalifornie , USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Anjelica Huston je dcerou herce a režiséra Johna Hustona a jeho čtvrté manželky baleríny italského původu Enriky Somové, která r. 1969 tragicky zahynula při autonehodě. Své dětství prožila na několika místech – Irsko, Kalifornie, Londýn. Do její první role – šlechtičny Claudie v romanci Procházka s láskou a smrtí ji jako sedmnáctiletou obsadil její otec. Také se představila jako Ofélie v Shakespearově Hamletovi na brodwayských a londýnských scénách.
Od roku 1971 se pět let objevovala jako modelka v módním časopise Vogue. V roce 1974 se na jednom z hoolywoodských večírků seznámila s hercem Jackem Nicholsonem, který se na deset let stal jejím životním partnerem. Spolu se i několikrát objevily ve filmu (Pošťák vždy zvoní dvakrát, Čest rodiny Prizziů a Poslední magnát).
V roce 1985 obdržela Oscara za vedlejší roli ve filmu Čest rodiny Prizziů, kde ztvárnila mafiánovu vnučku (Maerose Prizziová). Toto ocenění jí vyneslo na výsluní a zařadila se tak mezi velmi žádané herečky. Také roku 1989 se dostala mezi nominované na Oscary a to za skvělý výkon v roli Tamary v melancholické tragikomedie Nepřátelé: Příběh lásky, zfilmované podle knihy Isaaca Bashevise Singera. Další nominaci na Oscara 1990 jí vynesla postava prohnané podvodnice Lilly Dillonové v kriminálním dramatu Švindlíři.
Za role Clary Allenové ve westernovém seriálu Osamělá Holubice a Calamity Jane v Konci divokého západu byla dvakrát nominována na cenu Emmy. Na cenu Emmy 2004 byla nominována za roli v televizním seriálu Andělé s ocelovým hlasem, kde si zahrála po boku Julie Ormond a Hilary Swank. Za pozornost stojí také její výkon v televizním filmu Rodinné fotografie (1993) a A kapela hrála dál (1993).
Uplatnila se také jako režisérka. Za režii dramatu Parchant z Karolíny (1996) byla opět nominována na cenu Emmy. Režii a zároveň i hlavní roli zvládla ve filmu Agnes Brownová, který byl zfilmován podle románu Brendana O’Carrolla. Další její režijní snímek je televizní film Autobusy mé sestry v hlavní roli s Rosie O’Donnell a Andie MacDowell.
Během své dlouhé kariéry byla Anjelica Huston šestkrát nominovaná na Zlatý glóbus a roku 1990 byla na festivalu ShoWest jmenována největší ženskou hvězdou roku.
Od roku 1992 je herečka provdaná za sochaře Roberta Grahama. Oba její bratři se také uplatnili ve filmu – jeden jako scénarista a druhý jako režisér.

Autor: agatha

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

76 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

ČT2 - Babylon

03:30 - 04:00

1 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

03:05 - 03:50

26 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

02:35 - 03:35

56 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Anjelica Huston

Huston Anjelica

Dan Nutu

Nutu Dan

Tom Bronson

Bronson Tom

James Isaac

Isaac James

Hana Pýchová

Pýchová Hana

Naposled navštívené:
Anjelica Huston

Huston Anjelica

Dan Nutu

Nutu Dan

Tom Bronson

Bronson Tom

James Isaac

Isaac James

Hana Pýchová

Pýchová Hana