Zari

Charlton Heston

Povolání:
Rodné jméno:
John Charles Carter
Národnost:
Narození:
4.10. 1923, Evanston, Illinois, USA
Úmrtí:
5.4. 2008, Beverly Hills, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Filmový a divadelní herec, a režiser Charlton Heston, se narodil dne 4.10.1924 v Evanstonu, stát Illinois v USA. Rodina žila ve Winnetky, kde Heston studoval na New Trier Township High School. Rád sportoval a mezi jeho oblíbené patřil americký fotbal a tenis. Zúčastňoval se nejdříve ve škole amatérských divadelních her, poté dostal další zajímavou možnost v rozhlase. Prvním filmem, ve kterém hrál, tehdy jen menší roli byl - Peer Gynt, podle románové předlohy Henrika Ibsena v roce 1941.

Už jako 18-ti letý narukoval do US army, a byl nasazen do bojů za II. světové války jako radista letadel B-29. Dne 17.3.1944 se oženil s fotomodelkou a manekýnkou Lydií Clarke, a po zkončení války se přestěhovali do New Yorku. Charlton šel dál za svým přáním stát se hercem, a cesta vedla opět přes divadlo. Pokusil se o první režii ve hře - Kiss and Tell v Ashevillu. Po jejím úspěchu už režíruje - Antonius a Kleopatra na Broadwayi. Mimo to hostoval celý rok v místním divadle v Pennsylvanii - Gretna. Současně byl pozván na casting do TV, a získal role v historických TV filmech v letech 1948 - 1950.

Konečně přichází hlavní role ve filmu - Dark city, a s ní - Hollywood. Heston je ovšem stále mimořádně vděčný televizi, která mu dopomohla k tomu, že se stal populárním a známým, takže spolupráce probíhá i nadále, k oboustranné spokojenosti. Režiser Cecil DeMille ho rolí cirkusového umělce Brandena přesunul mezi největší z tehdejších hvězd. Film - Greatest Show on Earth, z bombastického filmového ztvárnění putování největšího cirku světa z roku 1952, je nejen fantastické „pokoukání“, ale i jeho obsazení známými filmovými hvězdami, spolu s propojením světových artistických atrakcí naprosto ojedinělý.

Rolí Mojžíše v DeMillově režii a - Desatero přikázání, započalo další řadu dobře zpracovaných a výborně obsazených historických příběhů. Mimo to hrál, i když vedlejší roli ve výborném Wylerově filmu – Big Country - Velká země z roku 1958, s Gregory Peckem, Jean Simmons, Carolle Baker, Burl Ivesem, Charlesem Bicfordem – role majora Terrela. Další westerny, ve kterých hrál, byl - Major Dudee-1965, a William Penny-1968. William Wyler o rok později – 1959, obsadí Charltona Hestona do hlavní role židovského šlechtice a patriota Bena Hura, ve stejnojmenném historickém filmu z roku 1959 – Ben Hur, za kterého dostal Heston Oscara. Postava El Cida byla dalším historickým ztvárněním, a v roli španělského šlechtice Roderiga Díaz de Bivar, bojujícího za svobodu Španělska proti Maurům, opět zazářil. Jeho partnerku, šlechtičnu doňu Jiméneu, hrála krásná Sophia Loren. Cida režíroval Anthony Mann v roce 1961. Heston je opět v plné práci pro TV, a hraje v The Patriots - Patrioti, roli amerického státníka Thomase Jeffersona. Barevný velkofilm - Ve službách papaže, v roli Michelangela Buonarottiho, s neméně výborným Rexem Harrisonem v roli papeže Julia II., a výborně ztvárnili období mocenských bojů, uměleckého přerodu z geniálního sochaře na geniálního malíře monumentální malby na stropě Sixtínské kaple. Mimoto Charlton Heston hraje v divadelní hře o Siru Thomasu Moreovi, se kterou hostuje s úspěchem ve velkých amerických městech. Současné generaci je asi dostatečně známý rolí astronauta v - Planeta opic-1968, a o dva roky později v pokračování - Do nitra planety opic-1970.

Charlton Heston dostal z Anglie zajímavou nabídku, zda by nechtěl zkusit po svých divadelních zkušenostech i režii filmovou. Jednalo se o film - Antonius a Kleopatra - byla to jeho první britská produkce, a následovaly další. V té době se začíná pokoušet o režii i Charletonův syn Fraser. V roce 1973 hraje sice vedlejší, ale přesto stěžejní roli intrikána, politika, mazaného ministra, kardinála Richelieu v Leesterových - Třech mušketýrech 1, 2, díl a v katastrofickém filmu - Zemětřesení, a jeho syn Fraser začíná působit i jako scénarista a producent. Heston je neustále v jednom kole a hraje v různých seriálech, jako Dynasty, Šéfové a nebo Colbyovi. <BR>V roce 1990 si s gustem zahrál v TV filmu pověstného jednonohého piráta Johna Silvera podle románu L.R.Stewensona - Ostrov pokladů, a přidal i roli Sherlocka Holmesa - Krvavá přísaha – kterou režíroval jeho syn Fraser. V roce 1998 hrál v jedné z epizod - Přátelé - sám sebe. Veřejnosti oznámil, že se bude léčit z alkoholové závislosti, která ho už delší čas vzdalovala manželce, ale působila mu často problémy i při práci. Anketa časopisu Empire dala na vědomí filmovým divákům, že Charlton Heston skončil jako 28 v žebříčku popularity - 100 největších filmových hvězd - The Top 100 Movie Stars of All Time, která byla vyhodnocena ve Velké Británii v roce 1997.
V roce 2002 je znát, že je Heston vážně nemocný, a na veřejnost prosáknou zprávy, že onemocněl Alzheimerovou chorobou. Snaží se bojovat a nevzdává se, a útěchou pro něj zůstává práce. Posledním filmem, než ho nemoc naprosto zchvátila byl - My Father, Rue Algulem – 2003.

Charlton Heston zemřel doma v kruhu své milované, obětavé manželky a rodiny dne 5.4.2008 v Beverly Hills. Od počátku své kariéry natočil 128 filmů, hrál v 164 TV filmech a dokumentech, režíroval 3 filmy, napsal 2 scénáře.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

05:30 - 05:59

13 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Zajímavosti z regionů

05:20 - 05:45

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

58 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe! (2014) [TV po...

05:00 - 05:55

43 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Charlton Heston

Heston Charlton

Michalovy nálady

Michalovy nálady
Michalovy nálady

Phil Silver

Silver Phil

Naposled navštívené:
Charlton Heston

Heston Charlton

Michalovy nálady

Michalovy nálady
Michalovy nálady

Phil Silver

Silver Phil