Zari

Brigitte Helm

Povolání:
Rodné jméno:
Brigitte Eva Gisela Schittenhelm
Národnost:
Narození:
17.3. 1908, Berlín, Německo
Úmrtí:
11.6. 1996, Ascona, Švýcarsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka němé éry, a krátce i zvukového filmu - Brigitte Eva Gisela von Schittenhelm, uměleckým jménem - Brigitte Helm, se narodila 17. 3. 1906 v Berlíně. Tak jako mnoho dalších herců, začaly její první zkušenosti už na školních představeních. Po dokončení školy pozval režisér Fritz Lang, tehdy začínající, experimentující mladý režisér na základě fotografií Brigittu na kamerové zkoušky ke konkursu. Mělo to své opodstatnění – on i jeho žena, spisovatelka Thea von Harbou připravovali natáčení první velké historické filmové podívané s názvem Nibelungové.

Po jeho úspěchu u diváků se stala podle smlouvy na deset let herečkou spol. UFA. Dalším zajímavým filmem, který stojí za zmínku, byla dvojrole v dodnes uznávaném filmu Metropolis (1927). Tak, jak bylo vlastně v počátcích němého filmu naprosto běžné, herci natáčeli ročně někdy až šest filmů. Brigitte však měla do určité chvíle role různorodé, až teprve po filmu Alraune se zařadila do tzv. škatulky ženy vamp, nebo osudových žen. Alarune pak mělo svůj remake ve zvukové podobě v roce 1930 a Brigitte opět ztvárnila hlavní roli.

Další hlavní roli hrála v melodramatu, kdy se nakonec hlavní hrdinka z nešťastné lásky otráví 1929 – Wunderbare Liebe der Nina Petrowna. První zvukový film v roce 1930 natočila s vynikajícím tenoristou polského původu Janem Kiepurou ve Zpívajícím městě – Die singende Stadt. Snímek Vládkyně Atlantidy – Die Herrin von Atlantis z roku 1932, natočila nejen v německé, ale i francouzské a italské verzi. Dá se říci, že posledním Brigittiným filmem byl v roce 1934 – Ein idealer Gatte – Ideální manžel.

O pár měsíců později byla ukončena její smlouva se společností UFA a ona se rozhodla od filmu odejít. K rozhodnutí dospěla částečně také z důvodu nechuti vůči tehdejšímu začínajícímu nástupu fašismu v Německu a následným politickým ovlivňováním herců a lidí v prostředí divadla a filmu. Přestěhovala se do Švýcarska, kde v roce 1942 uzavřela sňatek s dr. Hugo Kunheimem - Švýcarem, který vlastnil prosperující továrnu. Přestěhovali se spolu nejdříve do Itálie a později do Švýcarska. Měli spolu čtyři děti.

Brigitte Helm zemřela ve švýcarské Anconě 11. 6. 1996. Za deset let své kariéry natočila 35 filmů.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Brigitte Helm

Helm Brigitte

Krásná Varvara (Varvara-krasa, dlinnaja kosa)

Krásná Varvara
Varvara-krasa, dlinnaja kosa

Naposled navštívené:
Brigitte Helm

Helm Brigitte

Krásná Varvara (Varvara-krasa, dlinnaja kosa)

Krásná Varvara
Varvara-krasa, dlinnaja kosa