Zari

Arthur Hailey

Povolání:
Národnost:
Narození:
5.4. 1920, Luton, Bedfordshire, Anglie
Úmrtí:
24.11. 2004, Lyford Cay, Bahamy
Životopis (biografie) / Informace:
Arthur Hailey
Arthur Hailey se narodil v anglickém Lutonu. Ve čtrnácti letech musel odejít ze školy, protože jeho rodiče si nemohli dovolit platit další vzdělání. Na začátku 2. světové války se přihlásil do britské RAF, kde sloužil až do roku 1947, kdy se přestěhoval do Kanady. V Kanadě, kde později získal občanství, měl různá zaměstnání, vedle kterých také psal. V roce 1956 se stal profesionálním spisovatelem, k čemuž ho povzbudil úspěch televizní hry Let do nebezpečí pro televizi CBC. Po úspěchu dalšího románu Hotel roku 1965 se přestěhoval do Kalifornie; konečně v roce 1969 se přestěhoval na Bahamy, neboť na amerických a kanadských daních z příjmu platil 90 % svého zisku.

Na Bahamách se usídlil v rezidenčním letovisku Lyford Cay na ostrově New Providence. Bydlel tam se svou ženou Sheilou, která v roce 1978 o svém manželství napsala knihu Vzala jsem si bestsellera (I Married a Best-Seller).

V posledních letech svého života Hailey trpěl zdravotními problémy, podstoupil dvě operace srdce; měsíc před smrtí ho postihla mrtvice, další mrtvice byla pravděpodobně i příčinou smrti.

Zemřel 24.11.2004 v Lyford Cay na bahamském ostrově New Providence.

Je americkým autorem velmi čtených bestsellerů. Jeho prózy si většinou vyberou nějakou z lidských profesí a zavedou čtenáře do jejího prostředí. V příběhu nechybí ani láska, vášeň, úpadek mezilidských vztahů, krize mravů a špatné lidské vlastnosti. Takto Hailey vytvořil obraz současně společnosti ajejího sociálního systému.

Z tvorby: Konečná diagnóza, Kola, Hotel, Letiště atd.

Autor: veverka-zrzka

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Arthur Hailey

Hailey Arthur

Kevin Kliesch

Kliesch Kevin

Julian Kean

Kean Julian

Naposled navštívené:
Arthur Hailey

Hailey Arthur

Kevin Kliesch

Kliesch Kevin

Julian Kean

Kean Julian