Zari

Stewart Granger

Povolání:
Rodné jméno:
James Lablanche Stewart
Národnost:
Narození:
6.5. 1913, Londýn, Anglie
Úmrtí:
16.8. 1993, Santa Monica, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Filmový herec Ganger Stewart, vlastním jménem James Lablanche Stewart, se narodil 6. 5.1913 v Londýně, ve čtvrti Old Brompton Road, jako druhé dítě. Otec James byl majorem u královského vojska. Maminka Frederica byla dcerou významného lékaře francouzského původu. Po vzoru dědečka začal studoval Granger na lékařské fakultě Epsom College, ale otec onemocněl, a na studia nebyly peníze.Granger byl vášnivým sportovcem, ale ještě vášnivější byl jeho vztah k divadlu, ke kterému se záhy upnul. V podstatě jako jeho mnozí herečtí kolegové, začínal s divadlem ještě na škole střední a poté i vysoké.

V roce 1933 hraje poprvé malou roli ve filmu - A Souher Maid, současně navštěvuje hereckou školu Weber-Douglas Theatre School a debutuje na scéně v roli Hulla v Kardinálovi – 1935. V té době by nikdo netušil že se z Grangera Stewarta stane známá, americká filmová hvězda. Učí se usilovně divadelní repertoár, bere všechny role, které jsou mu nabízeny, a je to pro něj obrovská škola, která má být zúročena o nějaký ten čas později.

V roce 1938 dne 10.9., se oženil, a vzal si divadelní herečku Jean Elspeth Mackenzie. Z tohoto manželství se jim narodily dvě děti – chlapci, Jamie – 1944 a Lindsay 1946. Stewart Granger bojoval jako voják ve II. Světové válce od roku 1940 v Gordonově horském, a poté šestém batalionu z Black Wach, jako poručík v severní Africe. Když byl zraněn do nohou, po vyléčení byl z armády uvolněn. V té době se mu otevřela cesta k filmu a jeho filmová kariéra začala snímkem: The Man in Grey – 1943, kde hrál s hercem, kterého vždy velmi obdivoval - Jamesem Masonem. Natáčí Love Story – 1944, kde hraje osleplého vojenského pilota, nebo v Madonna of the Seven Moon s, a ve Waterloo Road – 1945. Hraje v historických, kostýmních filmech s Vivien Leigh a Claudem Rainsem - Ceasar a Cleopatra, jako Apollodorus. Kritika se o něm začala velmi pochvalně zmiňovat. Další zajímavou roli ztvárnil ve filmu The Magic Bow z roku 1946, kde si zahrál velkého, slavného houslistu Nicollu Paganini.

V roce 1948 se rozvádí a potkává herečku Jean Merilyn Simmons, se kterou hraje hlavní roli v komedii Adam a Evelyna – 1949. O půl roku později už podepisuje Granger smlouvu se společností MGM, a sedm let slaví s Metro Goodwyn Mayer veliké úspěchy. Mezi ty filmy, co jsou u nás známé, patří také s Deborah Kerr – Doly krále Šalamouna – 1950, kde hrál i Hugo Haas.Ten samý rok se (20.12.1950) v Tusconu v Arizoně se s Jean Simmons vzali, a za svědka jim byl známý Howard Huges. Ve filmových kruzích se o něm vědělo, že je perfekcionista, svou roli má vždy dokonale připravenou, a to samé pak pochopitelně vyžadoval i od svých kolegů. Hrál často v romantických, historických, dobrodružných filmech, jako nástupce Fairbankse, a nebo Errola Flyna. Byl to Scaramouche 1952, s Mel Ferrerem a Janet Leigh, Vězeň na Zendě – The Prissoner of Zenda – 1952, spolu se svou manželkou Jean Simmons v Young Bess – 1953 z mládí královny Alžběty. Je výborný v roli arbitra elegance ve filmu: Beau Brummell z roku 1954, kde hrál s Elizabeth Tailor a Peterem Ustinovem, který ztvárnil Prinnyho. Nebo v indiánce s Robertem Tailorem a Debrou Paget v Last Hunt, Poslední lov – 1956. Bhowani Junction – 1956. U nás je velmi známý z westernu - Na sever Aljašky – North to Alaska s Johnem Waynem v hlavních rolích – 1960.

Grangerův osobní život však není vůbec jednoduchý. Jeho žena Jean Simmonds jako pravá američanka chce, aby s ní žil na jejím ranči v Arizoně, a věnoval se hlavně jejich dceři Tracy, která se narodila v roce 1956. Zdá se, že na tento způsob života se nikdy moc necítil. A tak po častých hádkách a nedorozuměních žádá Granger o rozvod a je v roce 1960 opět svobodný.

Stewart Granger je pozván k filmování do Evropy, hraje v Itálii ve filmu Swordsman of Sienna 1961, v Německu, po boku herce Pierre Brice, který hraje Vinnetoua v indiánkách podle románů Karla Maye – Petrolejový princ, Old Surrehand, Mezi supy a.j. Následují filmy Sodoma a Gomora, Nejkratší den. V Evropě se po krátkém zasnoubení oženil s Miss Belgie - Viviane Lecerf 12.6.1964, a o čtyři roky později se jim narodila dcera Samantha.

Amerika na svého oblíbence nezapomněla, a tak se vrací k natáčení seriálu : Shiloh ranč – The Men of Shiloh – 1970-71, hraje také roli Sherlocka Holmesa ve Psu Baskervilském, rok 1972. Čas od času natáčí v Anglii např. kriminální film známý i u nás: Znamení trojúhelníku - 1966, nebo v TV filmech jako byl - Souboj srdcí, podle románu Barbary Cartland, šlechtice, lorda Vulcana, dále příběh královské romance - Charles a Diana – 1982. Jeho posledním filmem byl roku 1989 - Chameleons. Stewart Granger umírá na rakovinu 16.8.1993 v Santa Monica v California. Za svůj život natočil 74 filmů a byl o něm natočen dokumentární film.


Marta.Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dobrodružství claphamské kucha...

16:30 - 17:20

43 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

17:00 - 17:55

13 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

208 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Divá Bára (1948)

17:05 - 18:52

8 minut již uběhlo
99 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Stewart Granger

Granger Stewart

Paul Bettany

Bettany Paul

Naposled navštívené:
Stewart Granger

Granger Stewart

Paul Bettany

Bettany Paul