Zari

John Gavin

Povolání:
Rodné jméno:
John Anthony Golenor
Národnost:
Narození:
8.4. 1931, Los Angeles, Kalifornie, USA
Úmrtí:
9.2. 2018, Beverly Hills, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
John Gavin, předzdívaný kolegy a přáteli „jack“ – zvedák, myšleno boxerskou hantýrkou, americký filmový a televizní herec, podnikatel a v neposlední řadě i diplomat, který se stal za vlády prezidenta Ronalda Reagana velvyslancem USA v Mexiku v roce 1981, se narodil 8. 4.1931 v Los Angeles jako John Anthony Golenor.

Gavin pochází z páté generace mocného rodu Angeléno Golenor a dalšího významného rodu Pablos, po matce, velmi bohaté rodiny, která přišla do Kalifornie. John díky rodinným kořenům ovládal dobře nejen anglicky a španělsky, ale i francouzsky a připravoval se na přání rodičů na diplomatickou kariéru. Studoval na Standforské univerzitě – obor latinská Amerika, ekonomie a diplomacie. V době válečného konfliktu s Koreou sloužil jako důstojník amerického námořnictva od roku 1952 – 1955.

V tomto období kraloval nový idol na filmovém plátně - tmavovlasý Rock Hudson a 195cm vysoký a skutečně pohledný, snědý John Gavin byl dalším adeptem na hvězdu Hollywoodu jako nástupce již starších kolegů Roberta Taylora a Clarka Gablea. Metro Goldwyn Mayer vyškolilo Gavina ve svém hereckém přípravném studiu, a on debutoval v roce 1956 ve snímku Raw Edge a Za vysokou zdí – Behind the High Wall. Od roku 1959 už hrál hlavní mužské postavy převážně pod vedením režisera Douglase Sirka.

Gavin byl upřednostněn spol. MGM před svým oblíbencem Rockem Hudsonem do hlavní role v adaptaci E.M. Remarqua - A Time to Love and Time to Die – Čas na lásku a čas zemřít, německého vojáka Ernesta Graebera. Film byl nominován na Oscara, Zlatý Globe a na Berlínského lva. I další rok byl na role bohatý. Po boku Sophie Loren hrál v romantickém drama - A Breath of Scandal 1959, a přichází rok 1960 a s ním role Sama Loomise ve filmově nesmrtelném hororu Alfreda Hitchcocka v PSYCHO, Kubrickův - SPARTAKUS, v roli Julia Ceasara, Midnight Lace – role Briana Youngera a čtvrtým snímkem, hlavní role v příjemné komedii – Romanoff and Juliet, který měl premiéru v roce 1961

Ke své roli ve filmu Spartakus pak během natáčení s obdivem nadšeně pronášel - "Neměl jsem tušení, že by byla klasika tak úžasná. Zjišťuji, že jí budu věnovat více pozornosti." Spartakus se převážně natáčel v různých lokalitách Španělska a poté v Kalifornii.

Od roku 1963 hrál v TV seriálech jako Destry, The Virginian, Kraft Suspence Theatre, Convoy, nebo i u nás oblíbený seriál Loď lásky – Love Boat. Jeho posledními TV filmy byl v roce 1980 – Milovat a žít, příběh Sophie Lorenové - Sophie Loren: Her Own Story se Sophií Loren v hlavní roli, a John si zahrál jejího dávného přítele a hereckého kolegu Caryho Granta, a nakonec to byly seriály Hart to Hart a Fantasy Island v roce 1980-1981.

John Gavin byl dvakrát ženatý 1957 – 1965 s Cicelly Ewans a měli spolu dvě děti, a doposud je ženatý od roku 1974 s divadelní a TV herečkou Constance Towers a mají i spolu další dvě děti.

V roce 1981 byl jmenován do funkce velvyslance USA v Mexiku. Po ukončení diplomatické služby se stal úspěšným podnikatelem a zakladatelem - předsedou Gamma Holdings, je členem správní rady společnosti Apex Mortgage Capital International Holdings, dále ve Wire a KKFC. Inc, a je správcem a ředitelem některých Merrill Lynch - podílových fondů. Je také členem strategie Latinské Ameriky rady Hicks, Muse, Tate and Fürst. Byl také generálním ředitelem a partnerem Hickse, Muse, Tate & Fürst (v latinské Americe), stejně jako ředitel Atlantic Richfield, kde byl na postu viceprezidenta pro federální a mezinárodní vztahy. Gavin spolupracuje se správními radami několika neziskových společností, pro bono, včetně školy Anderson - postgraduální studium managementu na UCLA, Loyola Marymount University a California Community Foundation. Je také členem poradního sboru kongresové politiky obrany a zahraniční znalecké politiky.

Marta Holubová

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Všechny velké a malé bytosti (...

10:15 - 11:05

12 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

ČT2 - Letecké katastrofy (2003) [TV ...

10:05 - 10:50

22 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Rady ptáka Loskutáka (2001) [T...

10:20 - 11:30

7 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

10:10 - 12:05

17 minut již uběhlo
98 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
John Gavin

Gavin John

Barbara Voice

Voice Barbara

Naposled navštívené:
John Gavin

Gavin John

Barbara Voice

Voice Barbara