Zari

Nelly Gaierová

Povolání:
Rodné jméno:
Cornelia Gaierová
Národnost:
Narození:
3.10. 1908, Hradec Králové, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
31.10. 1995, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Nelly Gaierová – vlastním jménem Cornélia Valentová, se narodila 3.10.1908 v Hradci Králové. V Praze vystudovala konzervatoř a své umělecké zkušenosti sbírala nejdříve v Ostravě na scéně tamní opery, poté na operní scéně v Plzni.
Původně chtěla být operní zpěvačkou, ale po osmi letech, kdy se vrátila zpět do Prahy, se prostě rozhodla pro „lehčí“ múzu – operetu a nastoupila do souboru pražské „Velké operety“.

To, že v Praze vystupuje nová, zářivá operetní subreta se diváci i odborníci velmi brzy shodli a již při první velké roli jako byla Giuditta v Lehárově operetě Giuditta - sklidila veliký úspěch. Postupem času bylo těch velikých operetních postav nesčíslné množství. Paní Nelly hrála a zpívala ve všech významných představeních Hudebního divadla v Karlíně. V šedesátých letech bylo rozhodnuto, že by se měla alternovat s Adinou Mandlovou, která se po letech strávených v Anglii a USA chtěla znovu představit našim českým divákům. Potlesk na jevišti v roli dohazovačky Dolly Leviové z muzikálu Hello Dolly patřil Nelly Gaierové, když jí tato role zůstala, protože Mandlová byla z této role odsunuta a její vystupování bylo zrušeno. Ve svých vzpomínkách uváděla Nelly Gaierová, že to byla jedna z rolí, o kterých se pak ještě hodně dlouho vyprávělo, stejně jako její slečna Schneiderová z muzikálu Kabaret a nebo missis Pearcová ve vynikajícím muzikálu - My Fair Lady.

Nelly Gaierová byla ve své době velkou hvězdou našeho hudebního a operetního divadla a oplývala šarmem a noblesou skutečné dámy. Byla také v roce 1994 první z trojice umělců oceněných za celoživotní mistrovství cenou Thálie a na jevišti Hudebního divadla v Karlíně obdržela od svých kolegů titul „Karlínská múza“. Bylo to při slavnostním představení hudebního ztvárnění Pohádky máje podle Viléma Mrštíka, kdy se rolí staré paní Nelly Gaierová rozloučila se svými diváky. Nelly Gaierová zemřela dne 30.10.1995 v Praze.

Nesmíme zapomenout, že Nelly Gaierová je také známá jako filmová a televizní herečka, která hrála v úctyhodných 43 filmech.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Česká zpěvačka a herečka Nelly Gaierová, rodným jménem Cornélia Gaierová se narodila do rodiny rakouského důstojníka a klavíristky v Hradci Králové, v tehdy ještě Rakousko-Uherské říši. Od dětství projevovala hudební nadání stejně jako její matka i oba její sourozenci, kteří byli výbornými muzikanty.

Původně chtěla být tanečnicí a baletkou, ale nakonec na Pražské konzervatoři vystudovala u prof. Doubravky Branbergerové zpěv. Po absolutoriu školy vystupovala na různých operních i operetních scénách, nejprve hrála a zpívala v Ostravě, poté v Plzni, od roku 1935 až do konce svého života působila v Praze. Kromě Velké pražské operety během 2. světové války hrála v holešovické Uranii, po válce pak v Divadle 5. května, v Divadle Voskovce a Wericha, nakonec 34 let působila v Hudebním divadle v Karlíně. Mezi její nejslavnější role vytvořené na této scéně patřily Dolly Leviová ve známém muzikálu Hello Dolly, paní Pearcová v muzikálu My Fair Lady nebo slečna v muzikálu Kabaret.

Kromě zpěvu se jednalo i o výbornou herečku s dobrou dikcí, která si zahrála od roku 1935 i v několika desítkách českých filmů. Mezi její nejvýraznější hlavní role patří snímek Hvězda z roku 1969 (režie Jiří Hanibal) a český film Konečná stanice z roku 1981 (režie Jaroslav Balík). Uplatnila se i v rozhlase a v dabingu.

Byla provdaná za filmového podnikatele Josefa Valentu, po roce 1934 vystupovala i pod jménem Nelly Valentová.

Zdroj: Česká televize

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Nelly Gaierová

Gaierová Nelly

Paul McGuire

McGuire Paul

Debra Rogers

Rogers Debra

Námořnický valčík

Námořnický valčík

Naposled navštívené:
Nelly Gaierová

Gaierová Nelly

Paul McGuire

McGuire Paul

Debra Rogers

Rogers Debra

Námořnický valčík

Námořnický valčík